Отидете към основна версия

10 Юли, 2020 15:09, обновена 10 Юли, 2020 15:09 11 402 182

Бойко Борисов: НСО поиска да се забрани достъпът до парк „Росенец“ по вода и суша

  • росенец-
  • бойко борисов-
  • море'достъп-
  • нсо

Целта е да излезе, че правителството брани имот на Ахмед Доган, обяви премиерът

Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана (НСО) е изпратила писма до Морската администрация и до МВР с искане да се ограничи достъпа по вода и суша до района на парк „Росенец“. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Срокът за ограниченията е 10 юли до 15 септември тази година.

На брифинг сутринта Борисов обяви, че това, което се е случило е района на парк „Росенец“, е добре режисиран сценарий и го свърза с протестите вчера в центъра на София.

В района на парка на 7 юли имаше сблъсък между бившия правосъден министър Христо Иванов и охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Очаква се утре да има нови граждански протести около т. нар "Летен Сарай".

Президентът Румен Радев обяви, че охраната е от НСО. Tой призова също да се свали охраната от службата за Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Писмото за ограничаване на достъпа по море до морския сарай на Доган е подписано от директора на НСО ген. Красимир Станчев, избран от президента Румен Радев, уточни министър-председателят.

Целта е всички служби на правителството да я изпълняват тази заповед и излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган.

"След като получат това писмо, всички служби на правителството, трябва да го изпълняват. Съответно, подчинените на вицепремиера Каракачанов, едното копие е до командира на ВМС. Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. Съответно МВР, в лицето на Маринов, изкарва гранични катери и почва на мегафоните да казват: моля, напуснете, еди кой си , ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. Морска администрация е дала координатите, които са поискани. И какво излиза, че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали, добре ли са го измислили? В един ден президентът призовава НСО-то да направи това, което е правено, в другия ден имаме писмо, до 15 септември, да не се сваля охраната на "Росенец". Сутринта говорих за сценарии, ето го продължението на сценария. Ето кой го иска от нас да го изпълним, по закон",каза Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова НСО да вземе отношение по казуса с хвърленото на земята българско знаме от служител на службата в парк "Росенец".

"Това е един позорен акт. Флотът няма за задача да охранява акватории някакви, като част от някакви паркове. Това е капан, истински капан. Това е порнография", настоя той.

"Всичките действия на полицейските служители, когато поискат от МВР, така че да не влизаме в ситуации и да не бъдат обект на спор. Държа всяка служба да изпълнява своите компетентности. В случая ще изпълним всичко това, което ни задължава закона за МВР", заяви от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Според министърът на транспорта Росен Желязков Морска администрация е осигурила координатите на поисканото и ги е изпратила. "Интересните въпроси, които стоят са следните. Защо точно вчера НСО и въз основа на какви данни, реши да наложи ограничения върху тази акватория. Дали това не е показател опит за въвлечане на държавни органи в политически контекст?, попита Желязков.

"Сценарият – когато г-н Доган излезе и подкрепи президента Радев. Защо не излезе и никой не каза. Когато 600 хил. гласа се наляха при него, никой не повдигаше тази тема. Сега, виждате, понеже трябва да се изсмуче нещо, затова го правят днес - изкарваме военни кораби, катери. Сценарият е ясен. Моята заповед е да се намери законова форма да се оттегли това искане", настоя премиерът.

Бойко Борисов допълни: "Истински съжалявам, че върху НСО се оказва такъв натиск. Там работят изключително добри професионалисти, огромната част, които съм сигурен, че им е много тежко, когато виждат, че политиците се замерят с тази служба. Като прибавим, че най-младият автомобил там е на 12 години, може да си представите какво изпитание е това за шофьорите. Не само, че съм съгласувал всяко предложение. До ден днешен, със Станчев е дошъл при мен, съм им оказвал пълно съдействие, включително и финансово. Когато са пожелали, тогава, на мига, са били приемани от мен и са третирани като всяка една национална служба. Пак се обръщам към дългогодишния ми колега, министър, Христо Иванов, как би коментирал това. Какво общо има правителството, за да ме държи мен отговорен. Вчера бе пред президентството, защо не попита за тази заповед. Призовавам всички партии да се пазят от провокации и да не стимулират провокации. И гражданския и митническия мир. Комисията в НС спокойно може да извика всички, които пожелае. Всички заплахи, които са получени да ги имат. Включително и за съпругата на президента Радев, за която е преценено, че трябва да бъде охранявана. Пак да ни изтъпанят нас, все едно ние браним или препятстваме. Не е честно".

Премиерът обяви, че неговото правителство може да бъде обвинявано за много неща, "но като сме критикувани, незабавно се поправяме".

""Пред вас възлагам на вицепремиера да се свърже с надлежните органи и да провери дали можем да не изпълним това искане, за да разпореди на колегите какво да направят. Не, не трябва да има такива ограничения. За моята къща в Банкя имаше ли ограничение? Някой дойде ли да ви гони? НСО дойде ли да ви пъди?", каза Борисов.

"Истински вярвам, във всички, да не допуснат нагнетяване на етническо напрежение и МВР се готвят да го предотвратят. Етническото напрежение в България много лесно става. Било е, може да стане. Това е най-страшното. дано всички сме с разума си", завърши премиерът.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове