Отидете към основна версия

11 607 112

Висшият адвокатски съвет попиля проекта на ГЕРБ за нова Конституция

  • висш адвокатски съвет-
  • адвокати-
  • вас-
  • конституция-
  • демокрация-
  • нова конституция

В идеите на управляващата партия се съдържат твърде спорни предложения, отклонения от основни принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократичните инструменти

Проектът за нова конституция съдържа твърде спорни предложения, отклонения от основни принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократичните инструменти. Отстъплението от достиженията на конституционализма са тревожни.

Това е позицията на Висшия адвокатски съвет за предложения от ГЕРБ проект за нова конституция. Адвокатурата призовава депутатите да подходят разумно, отговорно и достойно като задълбочено анализират документа и проведат широко обсъждане на проекта, преди да решат дали да се променя сегашния основен закон на държавата или да се изработи нов.

„Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно", се казва в позицията.

Според висшите адвокати проектът на ГЕРБ "съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност“.

В проекта не са засегнати много важни други въпроси, които се обсъждат в правната и академична общност и в обществото. Те са свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и „съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд за защита правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, което от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна“.

Затова висшите адвокати призовават всички депутати да извършат задълбочен и експертен анализ на проекта, да проведат широк обществен и професионален дебат с участието на академичната общност, адвокатурата, омбудсмана, синдикати и работодатели, представители на институциите и на гражданското общество. 

„В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събрание – да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната", се казва още в позицията. 

От адвокатурата заявяват, че внимателно ще следят всички предложения за промени в конституцията.

„Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци“, завършва позицията.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 98 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове