Отидете към основна версия

8 853 111

Най-доброто от "Прашката на Давид" и "Железния купол" ще пази небето над България (ВИДЕО)

  • радар-
  • израел-
  • elta systems

Многофункционалните радари MMR комбинират оперативни мисии за противовъздушна отбрана и въздушно наблюдение

Изпитаният в реални бойни действия MMR радар обезпечава въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от прочутите в цял свят системи за ПВО на Израел - “Железен купол” (Iron Dome) и “Прашката на Давид” (David’s Sling).

Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI - "Barak 8 / MX". Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света.

Този модел радар се предлага от държавната Israel Aerospace Industries (IAI) за българската армия.

Глобалният лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR) ELM-2084, произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems.

Многофункционалните радари MMR комбинират оперативни мисии за противовъздушна отбрана и въздушно наблюдение. Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се използват като част от системите за управление и контрол на Алианса от различни отбранителни сили.

В новата версия MS-MMR (Multi-Sensor MMR/мултисензорен многофункционален радар) към основния радар са интегрирани допълнителни сензори на ЕLTA Systems, които осигуряват активно, пасивно и комбинирано наблюдение на въздушното пространство, а също така подпомагат и многофункционалните оперативни потребности на въоръжените сили.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI.

Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA Systems, коментира: „MMR е един от най-успешните ни продукти като към момента над 100 радара MMR са на въоръжение в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. През годините ние непрекъснато усъвършенстваме и развиваме MMR, като можем да заявим, че присъствието му промени начина на водене на бойните действия по света. За нас е чест да предложим на България усъвършенстваните радарни системи MS-MMR, произведени от ELTA. Тези радарни системи и интегрираните в тях технологии ще осигурят превъзходство на България по отношение на противовъздушната отбрана и въздушното наблюдение.”

В последното десетилетие в света възникнаха нови видове въздушни заплахи в резултат на напредъка на стелт технологията. Платформи като безпилотните летателни апарати, тактическите въздушни оръжия, управляемите, крилатите и балистичните ракети отправят нови предизвикателства пред системите за въздушно наблюдение, противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО). Това доведе до търсене на системи за наблюдение на въздушното пространство, които да осигурят по-бързо и по-точно откриване и идентифициране на въздушните заплахи, като в същото време гарантират по-висока степен на оцеляване на отбранителните сили в бойните действия.

MMR, който работи в S-честотния сектор, предоставя значителни възможности за противовъздушна отбрана, въздушно наблюдение и управление на огъня с голям обсег на действие. От своя страна по-новата версия MS-MMR, която разполага с допълнителен X-Band радар, активни IFF и ADS-B сензори и пасивни сензори SIGINT, EO/IR и LDS (система за откриване на изстрели), гарантира по-добра класификация, идентификация и разграничаване на много близки цели, независимо от обстановката в небето или метеорологичните условия.

Радарът MS-MMR значително подобрява надеждността на системата за наблюдение на въздушното пространство и ситуационна осведоменост. Той също така може да противодейства ефективно на нови видове малки, нисколетящи, бавни и кръжащи обекти, които са труднооткриваеми за радарите (с радарен отразяващ ефект/Radar cross-section), както и да прихваща крилати и балистични ракети с различен обсег на действие.

Israel Aerospace Industries (IAI) е сред водещите отбранителни компании в света и най-голямата израелска държавна корпорация в сектора с 15 хил. служители. Тя е национален технологичен и ноу хау център за производство на радари, сателитни технологии, безпилотни летателни апарати, технологии за гражданската авиация, наземни системи за противовъздушна отбрана и киберсигурност. ELTA е дъщерна на IAI и е сред глобалните лидери в производството на оптико-електронни сензори и радарни системи. Компанията произвежда и предлага широк набор от иновативни стратегически системи в областта на отбраната и сигурността като многоцелеви летателни апарати, киберсигурност, наземни роботи, антидрон системи, защитни системи и други.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове