Отидете към основна версия

10 853 142

България може да купи радарите от израелския "Железен купол" (СНИМКИ)

  • радар-
  • българска армия-
  • авиция-
  • елта-
  • elta-
  • elta systems-
  • israel aerospace industries (iai)-
  • israel aerospace industries-
  • iai

Технологичен скок за родната авиация и индустрия

Снимка: Венци Михайлов/ ФАКТИ

Наш екип в Ашдод, Израел

България получава възможност да има най-добрата технология за противовъздушна отбрана. Това заяви пред ФАКТИ Дан Зибърбърг, заместник - генерален мениджър в израелската компания ЕЛТА (ELTA Systems). Той отговаря за ПВО системите и радарите за морска защита.

Основното ни предимство е богатият опит, но и технологичното преимущество, което имаме пред основните си конкуренти.

Това ни позволява да предлагаме най-ниската цена за този високотехнологичен MMR радар,

каза Дан Зибърбърг.

Този модел радар се предлага от държавната Israel Aerospace Industries (IAI) за българската армия. Той отговаря на всички стандарти на НАТО.

Глобалният лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR), произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems.

Многофункционалните радари MMR комбинират оперативни мисии за противовъздушна отбрана и въздушно наблюдение. Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се използват като част от системите за управление и контрол на Алианса на различни отбранителни сили.

На разработката на ЕЛТА заложиха САЩ, Канада, Унгария и Чехия. Компанията оглавява шорт листата в Словакия за избор на нов радар.

В последното десетилетие в света възникнаха нови видове въздушни заплахи в резултат на напредъка на стелт технологията. Платформи като безпилотните летателни апарати, тактическите въздушни оръжия, управляемите, крилатите и балистичните ракети отправят нови предизвикателства пред системите за въздушно наблюдение, противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО).

Това доведе до търсене на системи за наблюдение на въздушното пространство, които да осигурят по-бързо и по-точно откриване и идентифициране на въздушните заплахи, като в същото време гарантират по-висока степен на оцеляване на отбранителните сили в бойните действия. Тук са решени най-новите предизвикателства за радарните системи като ниско или бавно летящи цели като дронове и безпилотни самолети, уточни Дан Зибърбърг.

Едно от големите предимства на израелската разработка е, че тя е на въоръжение от 2011 г. През това време тя има над 2000 успешни прехващания.

При операцията „Protective Edge” от 2014 г. в Израел

радари от фамилията MMR са работили непрекъснато в рамките на 35 дни без никакви откази,

които да налагат спирането им.

MMR радарът е мобилен, с течно охлаждане, автономен и може да се оперира в големи температурни диапазони – от +55 до - 40 градуса по Целзий. Последното е регистрирано при серия от тестове в Индия и Канада.

Самият радар в рамките на 20 минути може да бъде преместен от една позиция на друга.

Плюсът на радарът е, че той е изграден на базата на отворената модулна архитектура. Това означaва, че при излизане на по-добра версия на радарът, няма нужда да се купува отново целия модул, а само най-новата технологична разработка. Това ще позволи на България с много малка инвестиция да има най-модерната система за ПВО отбрана.

Радарът разполага със системи, които непрекъснато следят той да работи изправно.

При възникване на проблем операторът се предупреждава автоматично. Той може дори да види на какво се дължи неизправността и дали тя може да бъде отстранена софтуерно или хардуерно.

И при двете възможности излиза протокол, който детайлно дава информация какво трябва да се направи.

България ще има огромни ползи от сключването на сделка за закупуването на новия MMR радар, припомни Дан Зилбърбърг.

Той посочи, че компанията ще прехвърли високи технологии в партньорите си в България. Само мога да посоча, че те са повече от две и по-малко от десет компании, посочи Дан Зилбърбърг. Той уточни, че на този момент не може да разкрива допълнителни детайли. Търгът все още не е обявен. При ясна тръжна документация ще имаме яснота как ЕЛТА ще си партнира с българската икономика.

Залагаме на създаването в България на високо технологични работни места за инженери и компютърни специалисти.

Това предполага, че ще прехвърлим и част от високотехнологично производство в нашите партньори.

Освен това българските компании ще могат да бъдат доставчици и следващите проекти на ЕЛТА в чужбина. Виждате, че това не е офсет, а директно сътрудничество, посочи Дам Зилбърбърг.

Българският проектобюджет e в рамките на €150 – 200 млн. Израелското предложение се вписвало в него.

Сроковете на доставка на всички седем радара са две години от подписването на договора.

Israel Aerospace Industries (IAI) е сред водещите отбранителни компании в света и най-голямата израелска държавна корпорация в сектора с 15 хил. служители. Тя е национален технологичен и ноу - хау център за производство на радари, сателитни технологии, безпилотни летателни апарати, технологии за гражданската авиация, наземни системи за противовъздушна отбрана и киберсигурност.

ELTA е дъщерна на IAI и е сред глобалните лидери в производството на оптико-електронни сензори и радарни системи. Компанията произвежда и предлага широк набор от иновативни стратегически системи в областта на отбраната и сигурността като многоцелеви летателни апарати, киберсигурност, наземни роботи, антидрон системи, защитни системи и други.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове