Отидете към основна версия

2 289 45

Д-р Аспарух Илиев: Отварянето на училищата в България ще е грешка

  • аспарух илиев-
  • коронавирус-
  • училища-
  • ученици

Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на COVID-19

Снимка: Архив

"Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси.". Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, който живее в Германия, експерт по безопасност на ваксините. Според него отварянето на училищата в България ще е грешка. Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи:

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той.

"Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва. ... Този вирус не е прищявка на политиците", каза още той и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията.

По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави:

"Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение".

Той беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.

Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.

Прогнозата на д-р Аспарух Илиев за изпълнението на ваксинационния план в България беше, че през следващите 5-6 месеца ще има много повече желаещи да се имунизират, отколкото ще има налични ваксини:

"Това е проблем в целия ЕС. Европейската комисия се провали в договарянето на достатъчни количества ваксини. Тя осигури недостатъчно ваксини за страните от ЕС".

По думите му и "Пфайзер", и "Модерна" са предложили в началото на преговорите с ЕК по-големи количества, отколкото бяха поръчани.

Във връзка с руската ваксина "Спутник V" д-р Илиев коментира, че по отношение на количествата, които могат да бъдат осигурени от производителите ѝ, тя има "по-скоро пропаганден характер, отколкото медицинска роля":

"Количествата, които те могат да осигурят, са повече от скромни".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове