27 Януари, 2021 15:48 2 266 45

Д-р Аспарух Илиев: Отварянето на училищата в България ще е грешка

  • аспарух илиев-
  • коронавирус-
  • училища-
  • ученици

Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на COVID-19

Д-р Аспарух Илиев: Отварянето на училищата в България ще е грешка - 1
Снимка: Архив

"Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси.". Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, който живее в Германия, експерт по безопасност на ваксините. Според него отварянето на училищата в България ще е грешка. Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи:

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той.

"Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва. ... Този вирус не е прищявка на политиците", каза още той и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията.

По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави:

"Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение".

Той беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.

Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.

Прогнозата на д-р Аспарух Илиев за изпълнението на ваксинационния план в България беше, че през следващите 5-6 месеца ще има много повече желаещи да се имунизират, отколкото ще има налични ваксини:

"Това е проблем в целия ЕС. Европейската комисия се провали в договарянето на достатъчни количества ваксини. Тя осигури недостатъчно ваксини за страните от ЕС".

По думите му и "Пфайзер", и "Модерна" са предложили в началото на преговорите с ЕК по-големи количества, отколкото бяха поръчани.

Във връзка с руската ваксина "Спутник V" д-р Илиев коментира, че по отношение на количествата, които могат да бъдат осигурени от производителите ѝ, тя има "по-скоро пропаганден характер, отколкото медицинска роля":

"Количествата, които те могат да осигурят, са повече от скромни".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОР СТОЯНОВ

    26 22 Отговор
    АМБРЕАЖ!!!КВИ АНАЛИЗИ ВЕ???МАЩАЙ СА!!!
  • 2 хъхъ

    43 25 Отговор
    Стой си в Германия и не давай акъл. По-бързо трябва да се отвори всичко, за да придобием по-бързо имунитет. Иначе ще се крием вкъщи още 10 години.

    Коментиран от #23

  • 3 Чичо Сорос

    38 13 Отговор
    Не отваряйте училището трябват ми прости за в бъдеще
  • 4 сила

    30 8 Отговор
    аааа не,ние се разглезихме и приемаме мнения само от професори,губиш пич закъсня с включването в отбора на лизачите...
  • 5 Ковид 19 хахха

    26 10 Отговор
    То и ти си грешка на природата , поредната калинка на Гроб.
  • 6 честен ционист

    17 4 Отговор
    Пишем я тая година нулева и от догодина, децата по пансиони целогодишно, далеч от Родител 1 и Родител 2. Ще ви се наложи да разберете, какво означава ЕГН номера и защо ви е даден като касова бележка.
  • 7 Последния Софиянец

    25 9 Отговор
    Незабавна оставка на Валери Симеонов.Днес на обяд показа средни пръсти на хилядите момчета и момичета пред Партийния дом.Хора гаврят се с децата ни.

    Коментиран от #10, #15

  • 8 Ю.Кортес

    21 5 Отговор
    Значи да отворим кръчмите и да затворим училищата....
  • 9 Tomb Raider

    26 7 Отговор
    Люлката на соросите Германия и техните балкански слуги там.
  • 10 Щерев

    10 16 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Кви деца имаш ве келеш
  • 11 Келеш

    20 7 Отговор
    Ами затворете и Планетата Земя,па после ми яжте деловия..
  • 12 Ой,ой,ой...

    27 7 Отговор
    Тоя ми прилича на педофил.Не иска децата да са в училище,а пред компютъра за да си чати с тях.
  • 13 цербер

    22 7 Отговор
    Изобщо образованието вече ще е грешка според този д-р Аспарух Илиев.
  • 14 КОНТРАТА

    10 4 Отговор
    Нали д-р Зельо ако каже друго ще го репатрират към балканска Скотия при скотовете!
  • 15 сила

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    МИ ХВАНЕТЕ ГО И СЕ ГАВРЕТЕ И ВИЕ С НЕГО,КВО ГО БАВИТЕ....ТОЙ Е ЯСЕН,НЯМА ДА МИРЯСА ДОКАТО НЕ СИ НАМЕРИ МАЙСТОРА

    Коментиран от #17

  • 16 Плъх

    26 7 Отговор
    Кой е този анонимник и защо му е посветено място и време? Мнението му е безразлично за родители и деца. Писна ни от такива платени фигуранти ,които целят да плашат и стресират народа. Тези са престъпници и трябва да носят отговорност един ден. Относно децата - загубиха цяла година от живота си заради такива недоразумения като това на снимката. Оставете ги да се развиват НОРМАЛНО . Пред тях е живота . Нека се развиват съобразно природните закони ,а не да залиняват час по час взирайки се в облъчващите ги дисплей .

    Коментиран от #25

  • 17 Последния Софиянец

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "сила":

    Ама те бяха кротки момичета и момчета,само си искат работата.Не щат да заминат в Германия да мият чинии.А този тулуп Валери Симеонов от прозореца зад гърба на Еничарите им показва средни пръсти.

    Коментиран от #29

  • 18 Гост

    16 7 Отговор
    Тоя доФтор от Берн наясно ли е, че близо месец детските градини си работят, както и учениците до 4 клас ходят на училище, а по-големите на спортни тренировки /който желае/. Езиковите школи също работят присъствено! Личи си, че не е в България! Има ли "бум", "пик", "Огнище" или както там му казват на зараза в детски градини и училища от близо месец? Истината е, че в България близо 50 процента от населението срещнахме вируса и вече няма такова разпространение на вируса, като м. октомври - декември!

    Коментиран от #39

  • 19 Доктора

    14 4 Отговор
    И ти ли бе акъл взе да даваш. "безвъзмездно". А бе много дарители станахте БЕ.
  • 20 Малък весел гей

    18 4 Отговор
    Скрий се бе охлюв .Видяхме в Германия докъде я докарахте
  • 21 Gost2

    6 0 Отговор
    Доктора казва едно, професора казва друго, а хофата си правят каквото име кеф
  • 22 Борисов

    0 6 Отговор
    Фанете го този и го ваксинирайте публично пред министерски съвет.Стига е клявкал като мисирка по медиите.Оня Мангърата дето искаше пенсионери да ваксинира къде се скри?
    Гешев ,фанете ги и ги ваксинирайте немедлено!
    Има ли още склерози от БАН за ваксиниране?!Изядоха бюджета и за кафявите няма,а другаря С-О-Р-О-С гледа през гугъла!
  • 23 ББ ГС

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Някои не придобиват имунитет ,а гушкат босилека .
  • 24 Жоро

    8 4 Отговор
    Предател напуснал родината.
  • 25 Сигнал

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Плъх":

    Шайката се опитва и от вън да ни залива с помия. Всичко това е добре обмислена психологическа атака. ИГРАТА Е МНОГО МРЪСНА. Залогът е голям.
  • 26 Гост

    11 8 Отговор
    Вече цял месец, откак малките ученици са на училище, и статистиката не отчита покачване на новозаразените, даже напротив - има лек спад. Но, върнат ли големите в училищата, ще стане пак лошо. Големите ученици ходят навсякъде, без да се пазят. Събират се на агитки. Гледам ги, как пият по входове, по пейки, по паркове. Те не вярват в ковида и не спазват мерки за безопасност. При малките не е така. Малките ученици се прибират у дома и пишат домашни. Те не се събират да пият и пушат и така не представляват особена опасност. Единствно биха могли да се омешат с някой на пързалката, но с тази топла зима няма и пързалки. В киша и локви децата не играят.

    Коментиран от #28, #32

  • 27 нашия

    8 1 Отговор
    Пухчо сам предизвикваш хората да те псуват-колко могат да ти платят да русиш такива зловредности -ти не съзнаваш ли какви вреди нанасяш на всички
  • 28 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ти май си пропуснал училището от 1-ви до 4-ти клас, та пишеш глупости, как по-малките ученици "не се мешат"! През междучасията правят всичко друго, освен да стоят мирни и бъди сигурен, че няма кой да ги надзирава! А големите ученици без училище се събират още повече на тумби, групи по интереси, едни пият, правят други работи, трети спортуват и т.н.

    Коментиран от #34

  • 29 КАЖИ НА ТВОЯ ПРИЯТЕЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    MAHГЪРОВ ДА OTРЕЖЕ ВСИЧКИ CPEДНИ ПРЪСTИ НА BA.CИМЕОНУB😈.
  • 30 миш

    9 0 Отговор
    Прав е човека.На чорбаджиите им требват измекяри-тъпи и прости,само да бачкат.
  • 31 офф

    9 3 Отговор
    Др Пухо, колко ти плащат да пишеш глупости и сееш паника? Учениците в клас.Старците да си се пазят!

    Коментиран от #36

  • 32 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ти прочетели какво си изс¶ал,казаваш че се събират по входовете ами ето тинотговор ако са болни ще се събират ли, значи те СИ ОБЩУВАТ, дали ще е в класа или извън него...ама си со¿ол

    Коментиран от #35

  • 33 Със сигурност

    4 9 Отговор
    Чакаме да препълним болниците пак, за да ни дойде акъла. Популузъм преди избори, това става.
  • 34 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Не си прав. Малките ги гледам всеки ден. Различните класове не се мешат. Играят си всеки клас в неговата си стая. Като не си влизал в училище не коментирай. За големите съм съгласен.
  • 35 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Едно е да се събират 4-5 човека по входовете, друго е да са 30 деца в клас. Рискът се повишава 6 пъти. И всяко се прибрало от дискотека снощи. А на дискотеките се мешат и с деца от други училища и рискът става сто пъти по-голям. Има разлика, дали ще бръкнеш веднъж в кофата със змиите, или ще бръкнеш сто пъти. От един път може и да ти се размине, но от сто пъти със сигурност ще те ухапе някоя. Мисли малко. Не е сложно, но телефоните и таблетите ви учат да не мислите и така сте свикнали.
  • 36 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "офф":

    А работещите къде? Те как ще се пазят, като и на тяхната възраст мрат заразени? Нали не искате учениците да останат сираци? Много ви е широко около врата, вероятно, защото сте в нерискова група, под 20 години. Но освен, че тази страна се движи от данъците и труда на хората, които има защо да се страхуват от ковида, то и живота на всеки човек е скъпоценен, независимо дали е млад или на възраст. Не задрасквай с лека ръка родителите си с това изказване "да се пазят", че ще дойде ден да си на тяхно място.
  • 37 БГ МАФИЯ В МС

    5 0 Отговор
    Oгнищe нa СОVID-19 "плaмнa" в дeтcкa грaдинa в Cливeн

    Към мoмeнтa ca зaбoлeли дeвeтимa души – пeдaгoгичecки и нeпeдaгoгичecки пeрcoнaл, кaктo и eднo дeтe
  • 38 big

    7 3 Отговор
    Ако умееше да четеш анализите, щеше да знаеш, че основния приносител са глупостта и незнанието, отказа от мислене и логично обяснение на случващото се! Щеше да знаеш, че тези "мерки" са абсолютно ненужни и неефективни, доказателствата са видни навсякъде по света - вместо намаляне, има увеличаване на случаите.

    Коментиран от #42

  • 39 Верно ли?

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ти за думичката "инерция" чувал ли си?!Ами за твоя информация това,което си изброил е отворено отпреди 2 седмици само и днес има вече детска градина чиито персонал е на 100% болен както и 80% заразени деца!Минимумът беше преди дни.Сега пак сме във леко повишение.Отворят ли училищата,по принципа на "инерцията",края на февруари ситуацията ще е същата като през ноември,гаранция!
  • 40 ХАХАХАХА

    3 3 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ПЛАТЕН ПАПАГАЛ ГЕРБАВ :D ПЛАШИ ПЛАШАЧО С ГОЛЯМОТО ПЛАШИЛО :) НЕ НИ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ, НИЙ ПРЕЗ ТВА ВРЕМЕ ЩЕ СИ ЕМИГРИРАМЕ ТИХИЧКО НАДАЛЕЧИ :D
  • 41 фен на сидеров

    7 2 Отговор
    абе докторе, ти задочно ли завърши медицина !?!?
  • 42 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "big":

    Австралиа и Китай са с повече население от България, а имат по-малко заразени и починали от ковид. Но там никой не се оплаква от мерките. Спазват се от всички.
  • 43 а ти мухльо

    1 0 Отговор
    дистанционно ли учи за да станеш псевдо доктор а?
  • 44 Гост 82

    0 0 Отговор
    Експерт по писане на глупости!
  • 45 Васил

    0 0 Отговор
    Когато те управлява диктатор и тъпи политици дето повтарят едни и същи грешки няма оправия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове