Отидете към основна версия

16 976 50

Талибаните: Българи, не се бойте от нас

  • талибани-
  • афганистан-
  • джавад заргар

На всеки, който иска да напусне Афганистан, ще му бъде предоставена тази възможност

Целта на талибаните в Афганистан е да изведат страната от кризата, като гарантират и на мъже, и на жени възможност да се развиват свободно и за тази цел новият режим подава ръка на останалите държави, включително и САЩ. Това послание отправи в интервю за bTV Джавад Заргар от новосъздадената комисия за връзки с медиите на ислямското движение.

Той беше категоричен, че Афганистан ще живее по правилата на Шариата, но не и с цената на репресии като тези през 90-те, когато отново бяха на власт: "Шариатски режим ще има, обаче миналите действия и грешки допуснати от нашите воини няма да се повторят, защото тогава бяхме във война, но истински ислямски режим ще има".

По думите му жените са важна част от обществото и ще им се създадат условия да продължат да работят, включително в държавната администрация.

"Разлика между руската, английската и американската окупация няма", категоричен е Заргар.

В същото време, той подчертава, че талибаните са "простили" на тези, които са имали военно присъствие в страната и сега се надява заедно с тях да може да я възстановят след десетилетията на конфликти.

"Даже и с американците искаме да имаме добри отношения и нашето послание към тях е и те да имат добри отношения с нас, имайки предвид ислямския Шариат и да не се намесват във нашите вътрешни работи, нашите ценности и общество. Посланието ни е към всички страни да вземат участие в развитието и реконструкция на Афганистан, да не мислят негативно, а да мислят положително за нас", каза Заргар.

Той обясни и че на всеки, който иска да напусне Афганистан, ще му бъде предоставена тази възможност.

"Ние на никого няма да попречим да напусне Афганистан. Това е тяхно неотменимо право. Разбира се, нашата молба към тях е да останат в Афганистан и да работят и да вземат участие в развитието на страната ни. Ако някои искат да напускат, ние ще им създадем условия, за да напуснат Афганистан и да живеят във всяка държава, където желаят. Но Афганистанците, независимо къде и в коя държава живеят като бежанци, няма да имат това уважение и спокойствие като в своята страна. Ние знаем, че ако Афганистан е икономически развит и има сигурност, сънародниците ни нямаше да напускат. Ако някои искат да се върнат обратно или бъдат върнати, ние ще им създадем условия за работа и добър живот. Като правителство ние сме длъжни да създадем добри условия за живот на хората и в тази връзка нямаме противоречия с никого", посочи още представителят на талибаните и добавя:

Ние се обръщаме за помощ и подкрепа към Европа и особено към българския народ: и ние сме хора също като вас, но нашата страна е разкъсана от войната и имаме много трудности. Затова отправяме молба за помощ за нашия измъчен народ. Ние не се намесваме във вътрешните дела, ценности и култура. Всяка страна има право да съхрани своите ценности, култура и религия така и ние искаме нашите ценности да бъдат съхранени. Когато американците напуснаха страната ни, разрушиха каквото имахме и оставиха хаос и безредици след себе си, затова имаме молба към страните от региона и света да ни помогнат за възстановяването на Афганистан. Благодарни сме на държавите, които ни помогнаха и подадоха ръка за възстановяване на нашата страна, молим и други държави да участват за възстановяването и реконструкцията на Афганистан. Не се страхувайте от нас, ние не сме заплаха за никого!"

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове