Отидете към основна версия

5 120 62

Спецов: Бях потърсен от купувачите на фирмата

  • румен спецов-
  • фирма-
  • купувачи-
  • пандора-
  • нап

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ

Снимка: БГНЕС

Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система. Това заяви в „120 минути“ по bTV шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Работата му на този пост започна с твърдения, че той е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице, последва проверка на компетентните органи.

„Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов. По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса.

За фирмата на Спецов

Спецов обясни, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени. „Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност“, допълни шефът на НАП. През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от от 1,2 млн. лв не е вярна, а ставало въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения. „Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. Отказа да даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка. На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза: „Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране. Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен“. Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е без задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. Спецов уточни, че не е проверил съдебното минало на купувачите, но е потърсил публична информация.

Българската следа в „Пандора пейпърс“

Спецов заяви, че съобразно българското законодателство няма смисъл да се отварят офшорни компании, защото данъчните ставки у нас са изключително благоприятни – освен ако целта не е укриване на доходи. Според него никой не знае колко българи са регистрирали фирми в офшорни зони. „Офшорката не е нищо лошо, но ако вие като публична личност, заемаща държавен пост – защо имате офшорка, каква е целта? Случаят с Асен Василев има разлика с тези на Делян Пеевски и Николай Младенов – при Василев, той е регистриран като краен собственик и това е видно от българските регистри. При Младенов и Пеевски – това нещо го няма“, уточни Спецов.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове