Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 20:21 5 107 62

Спецов: Бях потърсен от купувачите на фирмата

  • румен спецов-
  • фирма-
  • купувачи-
  • пандора-
  • нап

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ

Спецов: Бях потърсен от купувачите на фирмата - 1
Снимка: БГНЕС

Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система. Това заяви в „120 минути“ по bTV шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Работата му на този пост започна с твърдения, че той е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице, последва проверка на компетентните органи.

„Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов. По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса.

За фирмата на Спецов

Спецов обясни, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени. „Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност“, допълни шефът на НАП. През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от от 1,2 млн. лв не е вярна, а ставало въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения. „Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. Отказа да даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка. На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза: „Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране. Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен“. Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е без задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. Спецов уточни, че не е проверил съдебното минало на купувачите, но е потърсил публична информация.

Българската следа в „Пандора пейпърс“

Спецов заяви, че съобразно българското законодателство няма смисъл да се отварят офшорни компании, защото данъчните ставки у нас са изключително благоприятни – освен ако целта не е укриване на доходи. Според него никой не знае колко българи са регистрирали фирми в офшорни зони. „Офшорката не е нищо лошо, но ако вие като публична личност, заемаща държавен пост – защо имате офшорка, каква е целта? Случаят с Асен Василев има разлика с тези на Делян Пеевски и Николай Младенов – при Василев, той е регистриран като краен собственик и това е видно от българските регистри. При Младенов и Пеевски – това нещо го няма“, уточни Спецов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 розово

    84 6 Отговор
    Това е класическа измама. Обясненията не вършат работа .

    Коментиран от #4

  • 2 ЗАТВОР

    88 3 Отговор
    НЯМА ЗАКОН...ПРОДАЛ ФИРМАТА НА ЧОВЕК ДЕТО ДВА ЛЕВА НЯМА, ЧЕ И РЕЦИДИВИСТ! ОБАЧЕ РАЗТЯГА ЛОКУМИ ЗА БИЗНЕС, МОРАЛ , ЗАКОННОСТ И КВО ЛИ НЕ...НО ДА НЕ ГО ПИТАТ НЕГО!ИМА ЛИ НЯКОЙ ДА ВЯРВА НА ТАКИВА ЯВНИ ЛЪЖЦИ!?ДА ИМ СА ЧЕСТИТИ!ПОКАЗАХА "ОФИСА" НА НОВИЯ СОБСТВЕНИК...СЪБОРЕНА КЪЩА ДЕТО И ТОК НЯМА.

    Коментиран от #17

  • 3 Диоген

    83 3 Отговор
    А бе ти нас за канарчетата ли ни вземаш? Кога претенциозен човек като теб ще има вземане -даване с онзи ромски прошляк? И от какъв зор ще му прехвърляш фирма, освен за далавера?
  • 4 Тоя лъъъъжишшшш!!!

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "розово":

    Опитен и да краде ама излъган!!!
  • 5 Мико

    86 2 Отговор
    Значи това което видях и чух в репортажа е,че акта със близо 700 хиляди задължения му е връчен един месец преди двама души да го потърсят ,за да му купят фирмата със същите тези задължения.Те,безработните малоимотни двама души едва ли не го търсили под дърво и камък,за да му купят лошата фирма.Е аз съм на 52 години,не срещал чак такъв к ретен и такива опашати лъжи в ефир ми идват в повече.Егати лицемерието,егати престъпния морал.
  • 6 SDEЧЕВ

    52 4 Отговор
    ,Споделих ,че имам куха фирма и те ме потърсиха бандитите. Браво на Юмручето,така се бори мафия с вътрешен човек от самата мафия.Юмручето е феноменален Гений
  • 7 Горд Българин

    49 4 Отговор
    Спецов е мъжът до Асен Василев. Глава на семейството. Нещата са ясни

    Коментиран от #21, #60

  • 8 MGehwer

    37 3 Отговор
    За наивниците.... селако лъже!
    "Спецов: Бях потърсен от купувачите на фирмата"
  • 9 СЕГА РАЗБРАХ

    61 2 Отговор
    ПРИ МЕНЕ ДОДЕ ЕДИН ПРОШЛЯК И ИСКАШЕ ДА МИ КУПИ ФИРМАТА ДЕТО БЕШЕ В БАТАКА А АЗ НЯМАХ КИНТИ ДА СЕ ОПРАВЯ КАКЪВ КЪСМЕТ КАЗАХ МУ ЧЕ МИ ТЪРСЯТ 700 000 А ТОЙ КАЗА ДА ДАМ 700 И ДА НЕ ГО МИСЛЯ МОЖЕЛ ДА СИ КУПИ ЛИЦЕНЗ ЗА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗЪРНО ЗА 7000 НО МНОГО БЪРЗАЛ АЗ НЕ ИСКАХ ДА МУ Я ПРОДАВАМ НО ТОЙ МНОГО МЕ МОЛИ И ДАЖЕ МЕ ЗАПЛАШИ СЪС САМОРАЗПРАВА АКО НЕ СЕ СЪГЛАСЯ МНОГО СЕ УПЛАШИХ И СЕ СЪГЛАСИХ НЯМАХ ИЗХОД
  • 10 Глупаци

    57 2 Отговор
    Егати лъжеца, водещия трябваше да го разпердушини.

    Коментиран от #25

  • 11 Жива да ни бях

    56 2 Отговор
    Спецов лъже като дърта Ци... Жалните му обяснения направо граничат с ненаучна фантастика.
  • 12 Хомосапиенс

    47 3 Отговор
    Анаболите не са му простили на тоя .
  • 13 Егати

    48 2 Отговор
    Толбухинския назобен бастун нещо почна да заееееква и ръси “нападжийски бисери”… лично било, хаха
  • 14 Вярвам му:)

    19 23 Отговор
    След като влезнаха при Боко с пълна чанта с кюлчета и евра и ги наредиха по чекмеджетата, докато спинка сладко, сладко вече вярвам на всичко.
  • 15 Горд Българин

    37 3 Отговор
    Абе спецов, кажи си- жена ми ме накара, Асенчо бе! Каза че всичко ще уреди, нали беше ми министърка в предното служебно....
  • 16 яяяяя

    42 4 Отговор
    Поредния мошеник от шайката на двамата остапбендеровци!
  • 17 гражданин

    43 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАТВОР":

    В държавните администрации се нагледахме на калинки на гнили ябълки дойде ред и на данъчните измамници да застанат начело на данъчната администрация. Това е България.
  • 18 розАво хапчИ

    26 1 Отговор
    Този доста се дъни...
  • 19 Панов

    14 25 Отговор
    Охранител от НСО, опасно близък до Бойко Борисов през последните години, проговори за приятелите, любовниците, навиците, пороците и лъжите на Мутрата, които са доста далеч от медийния му образ на добродушния селски идиот, какъвто се опитва да ни се представи бившият премиер.

    Хората в най-близкото обкръжение и охраната му много добре знаят всичките му кирливи ризи от времето на неговото управление повече от 16 години, ако броим и кметуването му в София.

    Неговите пороци, жаждата му за власт и пари, дневният му график, маниерите му при изричане на истини и лъжи, реакциите му при панически страх и най-вече начинът, по който задоволява интимните си желания всичко това ще бъде осветлено за пръв път

    Коментиран от #22, #28, #41, #46

  • 20 Шехерезада бе

    38 4 Отговор
    Радев "бори корупцията и статуквото" с мошеници като Спецов. Чудно защо няма нито един протест или викове "оставка" на площада на свободата? Или за този протест няма кой да плати?
  • 21 зъл пророк

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Горд Българин":

    Могат да си бъдат семейство колкото си искат, изобщо не ме интересува. Темата е друга.
  • 22 розАво хапчИ

    12 9 Отговор

    До коментар #19 от "Панов":

    Интимните желания на хората не вълнуват народа, други неща са важни. Айде стига интриги от селски тип.
  • 23 Жссттт

    24 1 Отговор
    Много тъп ми изглежда тоя.
  • 24 Ти да видиш

    39 6 Отговор
    При Борисов, Спецов щеше да бъде моментално уволнен. Радев обаче си кротува, прекалено зает е с "боренето на корупцията" видите ли. А народът както винаги блее - смята че такива подробности не го засягат, а то си е живо статукво и корупция, срещу което простия народ уж се борил.

    Коментиран от #34

  • 25 ГОЛЕМ СЕИР

    36 6 Отговор

    До коментар #10 от "Глупаци":

    ВОДЕШИЯТ ПОСТЪПИ ПРАВИЛНО СПЕЦОВ СЕ РАЗПЕРДУШИНИ САМ / АЙДЕ РАДЕВИ ПИНГВИНЧЕТА ПОЧВАЙТЕ ДА ПИСКАТЕ ЩО НЕ ПИСКАТЕ БЕ ЩО МЛЪКНАХТЕ И НА ВАС ЛИ ВИ ДОЙДЕ ПОВЕЧЕ А УЖ СТЕ ВСЕЯДНИ
  • 26 НПН

    27 1 Отговор
    Голям срам, голям резил…🤥🤫🤭
  • 27 ВиДЯХТЕ ЛИ КОЛКО ПЪТИ

    40 1 Отговор
    ПИ ВОДА .......ЕЗИКА НА ТЯЛОТО НЕ ЛЪЖЕ.ПО ДОБРЕ ХИЧ ДА НЕ БЕ ИДВАЛ НА ИТЕРВЮТО НО НЯКОЙ ГО Е ПОДВЕЛ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Край

    31 1 Отговор
    Ама тоя безработния дал на Спецов 500 лв. за фирмата. Да бе да. корабче плува ли. Има ли ги в декларацията за доходите от тази година Спецов тия 500 лв. Върху тях данъци дали е платил. Такива пари никога не са му били давани.
    Българи не плащайте данъци - нямате държава.
  • 30 Чугуня

    39 5 Отговор
    Ха честита да ви е промяната с мошенгии като тоя. Събрали се Кирчо Лъжеца, Асенчо Крадеца и Спецов- баш мошенника да правят промяна...НАРОДЕ, СПИШ ЛИ НАРОДЕ.
  • 31 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    20 3 Отговор
    АЙДУК!!!
  • 32 гербав трол

    14 11 Отговор
    Къде са влади горанов и галя димитрова да обяснят защо са спали и изпуснали тая фирма?! Е така НАП опрости 2 милиарда несъбрани вземания!
  • 33 След тази трогателна изповед

    25 1 Отговор
    ми идва да запея , Зайченцето бяло.....
  • 34 БУЦИ НЕ ЛЪЖИ

    10 16 Отговор

    До коментар #24 от "Ти да видиш":

    На борисов хората ги въртят тея схеми. Да не би влади торанов да е министър на Радев? Радев ли назначи галя димитрова за шефка на НАП?!

    Коментиран от #39

  • 35 Кокошо яйце

    27 1 Отговор
    Не каза за колко е продал фирмата си, която имала 700 000 лв. дълг.
  • 36 Сачма Сапан

    26 3 Отговор
    Спецов не трябва ли да бъде разследван за тази далавера ?
  • 37 ХаХ

    24 3 Отговор
    Спецов знае, че народа е прост и глупостите, които дрънка ще минат.
  • 38 Бай Тошо

    22 2 Отговор
    "Купувача" сам го е потърсил и му е направил предложение, което Спецов (съвсем случайно и той е Румен) не е могъл да откаже!!!!
  • 39 Ти да видиш

    26 3 Отговор

    До коментар #34 от "БУЦИ НЕ ЛЪЖИ":

    Пак ли Борисов ви е виновен че Радев назначи данъчния измамник Спецов за шеф на НАП и сега не го уволнява при доказана очевидна корупцийка? То бива политическо лицемерие ама чак пък толкова тъпи не сме.
  • 40 Мъжът на Деса си тръгва

    18 1 Отговор
    Добре , че в живота носовете на лъжците не растат както в приказките, щото иначе почтеното трио Кирчо , Санчо и Румчо щяха вместо носове да имат трети долун крайник
  • 41 Ама

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Панов":

    Чети темата,която коментираш!!!Аман от хора,които не са в час !
  • 42 мисля си

    9 1 Отговор
    Какво каза Кокорчо при представянето Му
    - Не са подготвени.
    Всички са неподготвени но издигнадти от чорапчето
  • 43 И АЗ ИМАМ ИНА ПРИЯТЕЛКА

    3 1 Отговор
    ДеТ СЕ Я ТЪРСЯТ ЗА РАЗНИ РАБОТИ .......
  • 44 Малеее

    19 1 Отговор
    На всички ни е ясно,че този лъже та се къса,но свършиха ли хората,които трябва да следят,такива да не са във властта.Започвам да се чудя дали аз не съм в ред,или някой ни прави на малоумни?! Как така,в една правова държава,очебийно се нарушават закони ,и не само не се вземат мерки да се накажат виновните,ами и се облагодетелстват.Ама всички ли са в играта?!Това трио претендира за ПОЧТЕНОСТ.Направо на луди ни направиха.
  • 45 То клошарите

    20 2 Отговор
    Се редят на опашка за да купуват фирмите на мошениците. За да вземат 200лв. и да получат няколко милиона задължения. Бе Радко тия с конкурс ли ги избира. Гледам тая и се сещам за приятелите му от Харвард. И как уж са се разплатили със строителите.
  • 46 И това

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Панов":

    Сигурно оправдава мошениците, и им дава индулгенция. Много добре сега ще ги чакаме тия измамници да се налудуват 10г.
  • 47 За тоя

    7 4 Отговор
    Измамник е виновен Боко. Нали Радко?
  • 48 Киро

    20 1 Отговор
    Канадеца близо час защитаваше тоя. А в комбина какви ли ще ги вършат.

    Коментиран от #50

  • 49 Спецофф

    21 1 Отговор
    Б.А.Х. ти държавата щом аз съм шеф на напа.
  • 50 Чугуня

    17 1 Отговор

    До коментар #48 от "Киро":

    Ами като ги избере стадото, ще видим. На мен ми се струва, че май тия ще са последните управници на България. На които главната задача е да дръпнат шалтера. Дано тоя народ не се подведе..дано.
  • 51 Чугуня

    18 1 Отговор
    В една нормална държава, като Нигерия например или о-ви Зелени нос, тоя индивид щяха да го чакат да свърши интервюто, за да го отведат в едни изправителни заведения. В нормална държава само че...
  • 52 Диамантената ръка

    15 1 Отговор
    Уважавам хора, които могат да ме излъжат, не и такива, които само опитват... Спецов опитва, ама много левашки горкия...
  • 53 Кински

    15 1 Отговор
    Ох да вземе всеки да си направи по една фирма със милион задължения .да видим колко такива фирми ще поиска някой да ги купи. Радев с тоя много се издъни

    Коментиран от #55

  • 54 И аз да кажа

    10 1 Отговор
    Селско гяволЕ с разкривена от намигане физиономия! И това нещо шеф на Национална приходна агенция! Боже! От къде ги изравят?
  • 55 Някой си

    11 1 Отговор

    До коментар #53 от "Кински":

    А, не е само с тоя.Оказа се, че хората, които наричат Кирчо лъжец, не са сгрешили. Внесъл е документите си за отказ от Канадско гражданство на 21.08.2021. , а на следващия ден, без да има задължителните атрибути на Канадската държава, бил освободен. Само с печАта на посолството в Букурещ. Е, ДА ПИТАМ АЗ- КАК СТАВАТ ТИЯ РАБОТИ...ТЕЗ СИМПАТЯГИ СА ДИРЕКТНО ЗА КИЛИЯТА, ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА. Ама си ни е глупав и прост народецааа..затова тия мошенници си разиграват така коня. ХА ДА ВИДИМ, ИМА ЛИ ОЩЕ ЗАКОНИ В ТАЯ ТЕРИТОРИЯ.
  • 56 прост ганю

    12 0 Отговор
    лъжи момче, най ми е хубаво като ме лъжат. Ти с Кирчо и Асенчо не сте баш майстори в лъженето, щото много ви личи, ама браво, че се стараете. Ама нали сте тарикат момчета, та сте разбрали, че Ганю най харесва да го лъжат, не е важно как, ама да го лъжат, щото инак, ще трябва да се напиня да мисли с кухата си кратуна, а така после ще рече "И тия ме излъгаха! Ма.ка им!"...И пак така.
    Та ти казвам момче, "давай, да не ти пука."

    Коментиран от #61, #62

  • 57 Спецов

    8 0 Отговор
    аз пък съм алкохолик, но откакто ме лекуваха, вече пия с отвращение.
  • 58 Васил

    4 0 Отговор
    Айде бе този шушляк дали си вярва че хора обикалят и искат да изкупуват като обезумели задлъжнели фирми.
  • 59 гошо

    2 0 Отговор
    Вместо да е в затвора тоя мънка по тв
  • 60 Тъп Ватник

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Горд Българин":

    Няма как Спецов да е мъжа в семейството, тези анаболисти с големите мускули като станат на 35 и спират да се оглеждат за жени защото най-важния мускул вече не работи а само бицепсите, дори и в главата малко им остава но това става очевидно след 40.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 абе мани

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "прост ганю":

    Хaрeca ми мнoгo твoя кoмeнтaр, ocoбeнo кaтo глeдaм кoлкo мнoгo умници избрaхa ЦAРA, пocлe кoлкo гaнювци ce пръкнaхa избирaйки Бoчкo, cлeд тoвa ce пoдлъгaхa пo Курнa, миризливoтo зeлeнo чoрaпчe, пa пocлe дoйдe мaркучa, тa Мaя oбщaтa и Тaтянa кривaтa, Бaбикян Минeкoв, Хaджигeйoв, ИЦO прoкoпoв и ceгa мoдeрнитe вeчe хaрвaрдcки кoкoркo, ухилeния лъжльo и въпрocния културиcт oпиcaн в тaзи cтaтийкa.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове