Отидете към основна версия

5 594 38

Цветан Цветанов: Няма хоризонт за бъдещето на МВР

  • цветан цветанов-
  • мвр-
  • бойко рашков

Новото правителство е пред тежка дилема - политическото ухажване свърши, смята бившият вътрешен министър

Кадър Bulgaria ON AIR

Президентът Радев носи цялата отговорност по назначаването на служебния кабинет и това е разписано в Конституцията на РБ. Оттук нататък сме в една друга процедура с избор на нов състав и структура на Министерския съвет от Народното събрание и парламентарният контрол трябва да решава тези проблеми. За мен е важно, че се направиха опити да бъдат неутрализирани контролираният и купения вот по време на изборите и да им се противодейства. Нямаше чак толкова много сигнали в изборния ден. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов и бивш вътрешен министър в предаването „Денят ON AIR” в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос добре ли е Бойко Рашков да оглавява МВР Цветанов заяви:

„Смятам, че може да се търсят по-разумни предложения, за да може да не се товари бъдещият кабинет с тези негативи, които натрупа служебният кабинет. След избора на новото правителство този процес на политическо ухажване, който има между четирите партии преминава в друга фаза на носене на отговорност.

Бойко Рашков имаше персонална отговорност за провеждането на изборния процес и да бъдат неутрализирани контролираният и купеният вот. Това, което е в системата на МВР е, че няма никакъв хоризонт за бъдещето. Това, което смятам, че ще има като последствия от тази тежка политическа и икономическа и всякаква възможна криза, която е обхванала цялото общество, криминогенният фактор ще се засилва и тук има пропуснато време, за да може да се идентифицират и да се локализират всички тези подрастващи и действащи престъпни организации“.

„Липсва абсолютно всякаква срочна политика или цели, които да са поставени - краткосрочни и дългосрочни, които трябваше да бъдат дискутирани - не бяха чути такива. Трябва да се търси възможност за трансформация в работата на МВР. Трябва да се възползваме от тази дигитализацията по охрана на външна граница, не чухме нищо за вътрешния криминогенен фактор, който в момента ще нараства. Липсват всякакви съвместни операции с партньорски служби, това което го наблюдавахме в предишен период от време“, даде за пример Цветанов.

Ревизията е желание и намерение и не би могла да се случи във формата, която се очаква.

По думите му много е важен информационният поток, който е влизал в службите и каква е била поставяната цедка. „Ако този информационен поток е бил ограничен и е бил слаган в КД или към деловодство това означава, че в момента няма как да се възстанови това, което е било в реалност“.

„Важно е да се даде отговор защо през последните години никой от специалните служби и от структурите за сигурност не говореше за зависимостта, която страната ни увеличава с изграждането на „Турски поток“ – един корупционен проект, който до ден днешен никой не знае къде е пътната карта, представете си каква е системата за сигурност ако не е успяла да я провери или да я има като наличност“, каза Цветанов.

„Ако погледнем обещанията преди изборите – Кирил Петков вече говори много по-обрано за главния прокурор. Когато вече трябва да носиш отговорност виждаш, че това което си говорил няма как да се случи – за смяната на главния прокурор. За първи път ще имаме правителство с партия мандатоносител с около 650 000 гласа, което е много малко, за да може да имаш тази тежест в реформите, които заявяваш“, подчерта Цветан Цветанов.

„Никой не говореше в предизборната кампания и в предварителните разговори, че осигурителният праг ще бъде 3450 лв., никой не говореше за съкращаване на 35 000 от администрацията на България. Тя трябва да бъде съкратена, но да си готов с алтернативните решения от т.нар. електронно управление. Трябва да имаме електронно управление като в развитите демократични държави“, категоричен е председателят на Републиканци за България.

Цветанов каза още, че нищо не е говорено по време на преговорите от партиите, които ще съставят бъдещото правителство за външнополитическия план на България. „Не говорят за ситуацията в Украйна, нищо не се говори за Западните Балкани“.

По думите му след този кабинет ще се говори за бъдещ кабинет на знаещите и можещите.

Според Цветан Цветанов най-подготвен ще бъде Стефан Янев от бъдещите министри. Той изрази надежда да се запази евро-атлантическият тон и отношенията ни с НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове