Отидете към основна версия

4 251 86

Кирил Петков: Позицията ни за Украйна е като на членките на НАТО и ЕС (ВИДЕО)

  • нато-
  • кирил петков-
  • йенс столтенберг

Това е първата визита на министър-председателя в чужбина

Снимка: НАТО

Премиерът Кирил Петков обяви, че позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. Той каза това по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел.

В отговор на въпрос Петков заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход. По неговите думи, когато в НАТО се говори за развитие на инфраструктура, полезна за граждански и военни цели, може да се обсъди изграждането на втори мост над Дунав край Русе. "България ще има конструктивен подход в НАТО", добави той.

Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му високопоставена среща след избирането му за премиер на България.

Кирил Петков и Йенс Столтенберг изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен. Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на Алианса в България.

Кирил Петков отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

"В момента около Украйна наблюдаваме значително, постепенно и продължаващо струпване на руски войски - въоръжени подразделения, артилерия , танкове, електронни бой системи, дронове и десетки хиляди военни в бойна готовност. Няма яснота относно намеренията зад тези действия, но Русия е използвала военна сила срещу Украйна и преди. Надяваме се на добър сценарий, но се готвим за лошия. Виждаме и все по-агресивна реторика от руска страна, определяне на червени линии и това предизвиква нарастващо безпокойство у съюзниците. НАТО следи отблизо действията на Русия, увеличихме разузнавателните си способности за следене, споделяме разузнавателна информация и продължаваме да оказваме подкрепа на Украйна с обучения и оборудване. Но ние трябва да гарантираме, че можем да защитим всички съюзници от НАТО. Не виждаме непосредствена заплаха над нито един съюзник от НАТО, но виждаме нараснало напрежение. Това с особена сила важи за съюзниците от региона на Черно море и България е една от тях", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинга след срещата, цитиран от dir.bg.

Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО, посочи Кирил Петков. Темата предизвиква допълнително внимание заради реакциите след изказването на президента Румен Радев за Крим и Русия по време на предизборния му дебат с Атанас Герджиков.

В отговор на въпрос българският премиер заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

"Искрено вярвам, че най-добрият път напред е в дипломатическия и мирния подход за решаване на конфликтите", посочи премиерът.

По неговите думи стабилността на Балканите и добросъседските отношения са голям приоритет за България. Всички имат полза от мир в Черноморския регион, посочи премиерът. Той предложи да се обмисли изграждане на втори мост над Дунав при Русе като инвестиция в инфраструктура, полезна за граждански и военни цели.

"Може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за военни цели. Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана", посочи Петков.

България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС, увери още българският премиер.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили.

Той приветства стремежа на България към добросъседски отношения. България допринася за стабилността на Западните Балкани с участието в мироопазващата мисия в Косово, добави Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса. Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, добави генералният секретар.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове