Отидете към основна версия

15 Февруари, 2022 19:46, обновена 15 Февруари, 2022 19:46 4 579 138

Румен Радев: Съседите ни се въоръжават с ударни темпове, а ние - не ВИДЕО

  • румен радев-
  • кснс-
  • армия-
  • българия

Изявление след КСНС

Снимка: БГНЕС

Съседите ни се въоръжават с ударни темпове, а българската армия изостава в този процес. Това заяви след КСНС президентът Румен Радев.

"Страните от региона отделят все по-голям ресурс за превъоръжаване

и развитие на иновативни технологии, които са с военно предназначение. В рамките на заседанието бе актуализирано състоянието на въоръжените сили на нашата страна, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността и независимостта, както и защитата на териториалната цялост на страната", предупреди държавният глава.

Той отбеляза, че темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства.

"Констатирано е забавяне в изпълнението на договора за придобиване на нов боен самолет, а процедурата по придобиване на бойна машина на пехотата, е прекратен. В сключените договори са неглижирани част от първоначално заложените способности в проектите за инвестиционни разходи, приети от 44-тото Народно събрание. Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация.

Всичко това води до загуба на способности, неизпълнение на поети съюзни ангажименти, нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите и налага осигуряване на необходимите ресурси за поддържане на наличната техника и въоръжение до момента на постъпване на нови такива", подчерта президентът.

Той отбеляза, че

ескалацията на конфликтите в Европа, Азия и Африка представляват заплаха за националната ни сигурност.

Над 5 часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

„Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи държавният глава.

Ескалацията на напрежението около Черно море и миграционните потоци ни изправят пред предизвикателства, коментира Румен Радев. Това пък кара страните да купува техника. обсъдили и състоянието на БГ армията, с оглед гарантиране на сигурността ни и очертани областите с дефицити.

По думите му темпът на модернизация не съответства пред предизвикателствата, отделно има забавяне за доставката на изтребителите, отделно е спряна и поръчката за сухопътните войски. Съществен проблем е и некомплекта. Причината за това е често променящата се нормативна рамка и затова ще са нужни мерки за популяризиране на военната професия.

„Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високи технологични въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на заседанието беше актуализирано на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната”, добави Радев.

Държавният глава посочи, че на заседанието са очертани областите с определени дефицити от способности и технологично изоставане в тяхното развитие, породени от „недостатъчно финансиране и ограничения в нормативната уредба”.

КСНС се обединиха около следните 7 решения.

Първото -промени в нормативната уредба - ускоряване на процедурите за модернизация и поддръжка на военната техника. Второто - преодоляване на некомплекта от личен състав, кампании за повишаване на престижа на професията. Приоритизирана инвестиционна план-програма до 2032 г. Трето - Министерският съвет ясно да гарантира, че ще се заделят 2% от БВП за отбрана. Това трябва да стане факт с бюджета за 2023 година. Четвърто - Правителството да гарантира средства за поддръжка на настоящото въоръжение на армията ни. Пето - Изпълнителната власт да ускори модернизацията на бойната ни авиация и флот и да стартира процедурите за сухопътните ни сили. Шесто - Създаване на целиви фонд за модернизация на армията ни. Седмо - Включването на България във Фонда на НАТО за иновации.

За КСНС на „Дондуков” 2 пристигнаха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, председатели на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска и други.

В съвета по закон участват още шефовете на службите и секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет и други.

Специален доклад по темата изнесе началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Свикването на КСНС идва след признанието на министъра на отбраната Стефан Янев, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове