Отидете към основна версия

1 962 57

Христо Иванов за Путин: Един диктатор се опитва да ревизира следвоенния ред

  • христо иванов-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война

В условията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и враждебно влияние на Кремъл, каза Иванов

Снимка: БГНЕС

В условията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и враждебно влияние на Кремъл. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. От парламентарната трибуна той защити предложения бюджет за прокуратурата, който да я подтикне към ефективност и отговорност, съобщи novini.bg.

,,Днес сме в променена ситуация. Наистина става дума за война. И тази война не е война между две страни Русия – Украйна. Това е война, при която един диктатор се опитва с всички средства, включително бомбардировки срещу градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. И пред лицето на тази заплаха ние трябва на ново ниво на национална отговорност да консолидираме българската държавност. Корупцията и липсата на отговор на корупционните престъпления са един от порталите, през които враждебното влияние на Кремълския режим, който се опитва да ревизира международния ред, ще влиза в България, както и досега е правил. Ако ние не затворим този портал, включително чрез решителна съдебна реформа, това ще бъде още една форма на много силна уязвимост на България в тази нова, рискова ситуация. Така че моят призив е да изоставим сегашните разделения и да се опитаме да намерим консенсус за необходимата реформа. Защото не само отбраната, не само службите, не само енергетиката, а и способността на българските институции да устояват на корупционно влияние и проникване, ще бъдат от ключово значение, за да се справим с този нов, мрачен период, в който навлизаме'', коментира той.

Христо Иванов подчерта, че не става дума за война с прокуратурата, а за търсене на ефективност и отчетност от нея.

Дори българският Конституционен съд казва, че тя е отговорна за провеждането на наказателна политика, подчерта лидерът на "Да България" и добави, че има начини държавната наказателна политика да бъде вкарана в руслото на конкретни измерими критерии показатели.

Иванов даде за пример сайта на Кралската прокуратура на Англия и Уелс, показващ цикъл на планиране и отчитане на прокуратурата, която след обществено обсъждане си залага определени показатели и цели и каква цената им за изпълнение. Подобни системи има и в Холандия и на много други места, каза Иванов и призова парламентът да се ангажира с такъв подход.

Защото ролята на парламента е да подобряваме бюджетите на институциите с оглед на тяхната оправданост и ефективността на тяхното харчене, каза още съпредседателят на ПГ на ДБ, като допълни, че дори в собствените си отчети прокуратурата признава липса на резултати срещу корупцията по високите етажи на властта.

Според Христо Иванов не трябва да се гледа на ограничаването на един бюджетен ресурс като на санкция, а като на инструмент за предизвикване на оптимизация в работата на съответните институции. Той повдигна въпроса и за неоправдани разходи от държавното обвинение.

Не знам колко пари например отиват в малката империя от почивни станции, която прокуратурата доби в последните години, но имам силните подозрения, че ако оптимизират тази империя, ще се спести доста ресурс, каза Иванов и призова държавното обвинение да въведе адекватен инструментариум за оценка на индивидуалната работа и ефективност на прокурорите.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове