Отидете към основна версия

7 405 76

Кризата свари властта по долно бельо

  • кузман илиев-
  • българия-
  • криза-
  • пари-
  • цени-
  • българи

Световната икономика навлиза в трудни, бурни води

Снимка: БГНЕС

„За нормалност не може да говорим, трябва да сме реалисти. Световната икономика навлиза в трудни, бурни води, които нищо чудно в даден момент да се изразят в така наречената стагфлация, която е един много неприятен коктейл между високи цени, инфлация, заради това, че кредитът е много изобилен, заради това, че хвърчат нагоре цените на енергоресурсите, защото има опасност с доставките“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по икономически и публични политики. Той посочи, че това е единият елемент на стагфлацията, а другият – икономическата рецесия

„Не стига, че цените в магазина са високи, ами компаниите започват да имат много проблеми, да освобождават хора, да не инвестират. Това се вижда много ясно в някои признаци на инфлацията“, каза икономистът и даде пример с последното тримесечие на миналата година в Германия, когато бе регистриран отрицателен икономически растеж. Ако и през първото бъде регистриран отрицателен растеж, тогава страната ще изпадне в рецесия.

„Никой не е правил разчети за 1000 лева мегават часа за електроенергия в България. Това са безумни рекорди, никой не си мисли, че може да говорим за такива измерения като 3000 евро газа, че петролът може да хвръкне до 130-140 долара. Никой не е правил толкова негативен сценарий за икономиката. И когато това нещо започва да се случва, трябва да си кажем, че навлизаме в сложно време“, заяви икономистът.

Кузман Илиев е категоричен, че „българското правителство е хванато по долно бельо“. Проблемът е, че никой не е прогнозирал толкова големи рискове, никой не е направил трезв анализ, който да е лишен от партийните боричкания за власт.

„Големият риск е геополитическият с Украйна, който може да доведе до значително намаляване на предлагането на горива. Големият риск е инфлационният, който също ще продължава да се развива, защото централните банкери от Европа и САЩ няма как да спрат печатницата в тази конкретна ситуация. В САЩ има 40-годишен рекорд на инфлацията от 8 процента на годишна основа, при това без да се смятат вътре храните и горивата. Европа също е с рекордна инфлация, в България тя също е по-висока“, каза Илиев.

Според него в тази ситуация „правителството има вратичка, няма шанс“. Той препоръча в енергийния сектор да се направят неща, които досега бяха изпуснати като срокове. Например, за отлагане на затварянето на една втора от нашата енергийна система поради спирането на въглищните централи в Маришкия басейн.

Войната в Украйна също е проспана от управляващите, макар че конфликтът между Запада и Русия не е от вчера там, а продължава вече 8 години след Майдана от 2014 г. „Има война… ние не сме готови, започва да се говори за ограничаване на износа на електроенергия като някакъв пожелателен вариант. Ама Европа в момента е със счупени капачки от самопобоя, който си нанесе със Зелената сделка. Европа не може да помогне, тя е в много тежка ситуация. Нейният икономически мотор Германия се отказа от ядрените мощности, от въглищните си централи и др. Тоест в момента в Германия, хората там, икономиката, правят молебен за вятър и слънце. И това е моторът“, каза икономистът от СИПП.

„Влизаме, за съжаление, в сложна геополитическа обстановка, в която се прекрояват някакви сфери на влияние, има тектонични разломи в международните отношения. И в тези условия ние сме много-много зле снаряжени и подготвени и май ще платим голямата цена. Защото за САЩ погледнете каква е равносметката: като се отказваме от руските изкопаеми горива, ние ставаме изключително зависими от втечнения газ от САЩ, от неговата цена, която също изхвърча нагоре. Американците с тия ниски цени на петрола, примерно, когато бяха по 30-40 долара, че и надолу слизаха, те затваряха рафинерии, слагаха катинара и дадоха заплати на том мениджърите, на топ инженерите да стоят в готовност. Сега в момента при тези ценни това е манна небесна. Акциите на тези компании хвърчат нагоре, руснаците също най-вероятно, когато успеят да си продадат горивата на Китай, също ще са доволни. Американските оръжейни компании също трупат невероятни печалби, а Европа? Тя е на 50 процента зависима от вноса на руския природен газ. Започнала е зелената сделка с изключително рестриктивна политика относно затварянето на въглищните централи. Не останаха варианти“, добави Кузман Илиев.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове