Отидете към основна версия

2 576 98

Съюз на офицерите от резерва "Атлантик": Да се освободим от съветското въоръжение!

  • съюз на офицерите от резерва атлантик-
  • атлантик-
  • деклрация-
  • армия-
  • офицери-
  • модернизация на армията-
  • съветско оръжие

"Войната в Украйна е шанс за ускоряване на промяната в отбранителната ни политика", посочват офицерите от резерва

"Войната в Украйна е шанс за ускоряване на промяната в отбранителната ни политика и конкретно на процеса на превъоръжаване на Българската армия. Имаме рядката възможност да получим голяма външна подкрепа за модернизацията, както и за излизане от руслото на стандартите и зависимостите в последните десетилетия, от които 18 години в НАТО".

Това се казва в декларация на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

"СОР “Атлантик“, с отчитане на бързо променящите се реалности в регионален и световен мащаб, предлага да се освободим от съветското въоръжение! Имаме възможността в сравнително кратък период да го продадем, заменим или отстъпим с компенсация", пишат още те.

"Призоваваме държавното ръководство да използва този шанс и да започне незабавни действия в тази насока!", завършват офицерите от резерва.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

"Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА „АТЛАНТИК“

Войната в Украйна е шанс за ускоряване на промяната в отбранителната ни политика и конкретно на процеса на превъоръжаване на Българската армия. Имаме рядката възможност да получим голяма външна подкрепа за модернизацията, както и за излизане от руслото на стандартите и зависимостите в последните десетилетия, от които 18 години в НАТО.

Българската армия и към момента разчита на основни въоръжения и техника, придобити по времето на бившия Съветски съюз и на възраст около 40 и повече години. Особено тежко е положението при средствата за противовъздушна отбрана, радиолокационната техника и изтребителната авиация, където техниката е 100 % от това време. Не по-добро е състоянието на въоръжението във ВМС и СВ, които също се нуждаят от нова или модернизирана бойна и спомагателна техника. Чест прави на личния състав от въоръжените сили, които добросъвестно се стараят да изпълняват задълженията си с това морално и физически остаряло въоръжение.

Като цяло поддръжката на старото въоръжение и техника ни излиза много скъпо! При доставката на „антикварни“ резервни части и ремонтите се създават предпоставки за корупционни практики. Има външни и респективно вътрешни влияния за да продължи поддържането на армията в лошо състояние. Наслоената инерция и нездравите интереси от продължаване на тези практики буквално обричат на застой модернизацията на Българската армия. Немалко средства от бюджета за отбрана, които се използват за поддръжката на тази остаряла техника, могат веднага да се пренасочат към придобиване на нови съвременни способности, необходими за националната и съюзна отбрана. Дошло е време да се отпуши и ускори процеса на превъоръжаване и модернизация и нашите въоръжени сили да заемат достойно мястото си в отбранителната система на НАТО.

СОР “Атлантик“, с отчитане на бързо променящите се реалности в регионален и световен мащаб, предлага да се освободим от съветското въоръжение! Имаме възможността в сравнително кратък период да го продадем, заменим или отстъпим с компенсация.

Призоваваме държавното ръководство да използва този шанс и да започне незабавни действия в тази насока!".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 75 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове