Отидете към основна версия

3 779 19

Иновация: Атакуваме световни пазари с нов сорт люта чушка

  • люта чушка-
  • световни пазари-
  • иновация

Новият вид носи името "Български дух", вече е сертифициран, започва да се продава в Китай, Полша и у нас

Предприемчиви българи са създали ферма, в която отглеждат люти чушки и пробиват с продукцията си на световни пазари. Те са разработили в продължение на осем години нов сорт чушки. Следват две години на лабораторни изследвания и тази пролет сортът вече е получил международен сертификат, че е записан във всички световни книги, като името на сорта е "Български дух". Това разказа пред телевизия Блумбърг Славена Родинова, собственик на фермата.

"Много вълнуващ момент бе получаването на този сертификат, защото едно българско село, където е нашата ферма и където създадохме този сорт, беше наредено до мексикански и американски университети, в които множество учени се занимават само със създаване на нови сортове. В България максималната лютивина, която вирее, е до 30 000 сковила, а ние създаваме чушка близо 1 млн. сковила. За нашите четири сезона, за нашата почва и климат това не е нещо стандартно и е наистина причина за гордост", допълни тя..

Вече има интерес, както от чужбина, така и от България. Разработен е нов продукт със сорта "Български дух", който скоро ще се появи на пазара. Сортът ще се продава под формата на хранителен продукт, семена, разсад и прясна чушка.

В момента компанията си партнира с Полша и с Китай, съобщи Родинова. "Тази година започнахме, като за работата в Китай ни помага фактът, че нашите продукти имат история, а там това е изключително високо ценено. В Полша ни помага това, че продуктите ни са изключително иновативни и различни и почти нямат аналог на това, което правим в световен мащаб. Ние правим продукти само от чушки, не слагаме в тях допълнително нито други зеленчуци и плодове. Залагаме само на вкуса и лютивината на конкретен сорт люта чушка".

"За щастие лютата култура, лютите продукти в световен мащаб стават все по-популярни и модерни. Интересът към лютия вкус се засили и благодарение на пандемията, когато хората останаха вкъщи, започнаха да експериментират в кухнята и лютото бе един от най-предпочитаните вкусове", каза още тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове