Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 16:50 3 761 19

Иновация: Атакуваме световни пазари с нов сорт люта чушка

  • люта чушка-
  • световни пазари-
  • иновация

Новият вид носи името "Български дух", вече е сертифициран, започва да се продава в Китай, Полша и у нас

Предприемчиви българи са създали ферма, в която отглеждат люти чушки и пробиват с продукцията си на световни пазари. Те са разработили в продължение на осем години нов сорт чушки. Следват две години на лабораторни изследвания и тази пролет сортът вече е получил международен сертификат, че е записан във всички световни книги, като името на сорта е "Български дух". Това разказа пред телевизия Блумбърг Славена Родинова, собственик на фермата.

"Много вълнуващ момент бе получаването на този сертификат, защото едно българско село, където е нашата ферма и където създадохме този сорт, беше наредено до мексикански и американски университети, в които множество учени се занимават само със създаване на нови сортове. В България максималната лютивина, която вирее, е до 30 000 сковила, а ние създаваме чушка близо 1 млн. сковила. За нашите четири сезона, за нашата почва и климат това не е нещо стандартно и е наистина причина за гордост", допълни тя..

Вече има интерес, както от чужбина, така и от България. Разработен е нов продукт със сорта "Български дух", който скоро ще се появи на пазара. Сортът ще се продава под формата на хранителен продукт, семена, разсад и прясна чушка.

В момента компанията си партнира с Полша и с Китай, съобщи Родинова. "Тази година започнахме, като за работата в Китай ни помага фактът, че нашите продукти имат история, а там това е изключително високо ценено. В Полша ни помага това, че продуктите ни са изключително иновативни и различни и почти нямат аналог на това, което правим в световен мащаб. Ние правим продукти само от чушки, не слагаме в тях допълнително нито други зеленчуци и плодове. Залагаме само на вкуса и лютивината на конкретен сорт люта чушка".

"За щастие лютата култура, лютите продукти в световен мащаб стават все по-популярни и модерни. Интересът към лютия вкус се засили и благодарение на пандемията, когато хората останаха вкъщи, започнаха да експериментират в кухнята и лютото бе един от най-предпочитаните вкусове", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    9 2 Отговор
    Явно е с бонус чушкопек

    Коментиран от #18

  • 2 Търся

    4 0 Отговор
    люта чушка сорт "Български морков" защо никъде не мога да я намеря ?

    Коментиран от #14

  • 3 Обаче

    8 4 Отговор
    Няма традиционните сортове български домати (с тирове се зареждат само с чужди гумени безвкусни трайнонеразвалящи се сортове, т.е. и бактериите ги пренебрегват). А нов български сорт люти чушки е достоен факт за уважение.

    Коментиран от #6

  • 4 Шопо

    2 1 Отговор
    Каролина рийпър е регистрирана като световен шампион в книгата с рекордите на Гинес наброяваща цели над 2 милиона сковила, Carolina Reaper /Каролина Рийпър/ e убийствен хибрид създаден от лудия американец Ед Къри и е плод на кръстоската между пакистанска Нага и Червено Хабанеро.
    Всичко ново е добре забравено старо, Каролина Рийпър е нестабилен сорт и след адаптация към нашите условия е паднал на 1 милион сковила.
  • 5 Солей

    2 0 Отговор
    Браво! Дано да се развиват и занапред! Иначе трябва да се каже, че не е точно така както е казала дамата - един от най-популярните продукти и марки в световен мащаб - Табаско на фирмата МакИлени, е изцяло от чушки, само със сол. Това е фирма гигант, та не е точно като да "няма аналог". ОСобено като се има предвид, че Табаското също се прави от много люти чушки.
  • 6 ....

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обаче":

    Кои са "традиционни сортове български домати", които ги "няма на пазара"?

    Коментиран от #7, #10

  • 7 !!!!!!

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "....":

    Той много знае що то домат. Такива са свикнали мама да им дава все и като почине женицата и реват вече ,че нищо няма българско, ама на пазара.Зс него пазара е зеленчуковия щанд в хипермаркета

    Коментиран от #13

  • 8 соломон напасания

    1 1 Отговор
    И чушкопек към чушката и сме ги разбили ! Ганьо и политик , колко различни неща .
  • 9 Г образен соросоид

    5 2 Отговор
    След 32 години "инвестиции " стигнахме до чушката .
  • 10 Обаче

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "....":

    Ето пример: купете си :) "Биволско сърце" от който и да е хипермаркет (невъзможна покупка) и ще проумеете разликата във вкуса. Но няма как да успеете - липсва. Има вносни сортове подобни по форма, но не и по съдържание на кооп.пазари , отглеждани и у нас.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гошо

    1 0 Отговор
    Имат един, бих казал "метален" привкус , откровено не ми харесват
  • 13 Обаче

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "!!!!!!":

    На Вас препоръчвам сорт "Рила", ако без да обявявате името, продавачът сам Ви предложи такъв сорт. :) Успех. :)
  • 14 Хотфарм

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Търся":

    Хотфарм предлагат семена и разсад
  • 15 4ушкопекъ

    1 0 Отговор
    отбой! фалшива тревога! 4ушката е от сорта Цонка и може да се яде пе4ена.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    От биосфер в Потсдам 2019г купих 10семена на някаква много люта чушка.имаше скала с много нули тази е 3та в скалата.успях да ги развъдя и сега имам и чушки и няколко плика за писма със семе.Лютото е много полезно,но това.......то като пипнеш и после случайно се докоснеш особенно око..... Те са като млади зелен цвят накрая яко червени,някой са дълги ,а други са по широки и по къси.но стават за ядене и не за убийствено люти.една чушка може да се изяде на 3 пъти,а тъща ми я изяжда на един път.......
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Обаче":

    Ако търсите оригинално семе отидете в Градинарският край това е ДРаганово до Долна Оряховица.Търсете човек над 85г и с такъв говорете за семе!Едно семе се облагородява,ако 10г го репродуцираш!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Варна

    2 0 Отговор
    Е това момиче не е точно собственика на фирмата. - Бащата и майка ги познавам от преди 89 година. - Свестни, скромни хора и доста работливи. Вероятно преди 10-на години бяхме на една сбирка на класа от преди 20 години и мъжа тогава съобщи, че има намерение да прави ферма за чушки. - Направиха я с много труд и усилия и горе- долу се справят добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове