Отидете към основна версия

13 618 12

МВнР: Освобождаването на Боевски е решение на Бразилия - Обновена

  • гълъбин боевски-
  • кокаин-
  • бразилия

Боевски е получил и временен паспорт за връщане в България и се очаква доклад от посолството ни, в който ще стане ясно дали в бил оневинен

Решението за освобождаването на българския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е взето от Бразилия и те не са длъжни да ни съобщават. Такъв коментар по повод дали България е знаела за изненадващото му прибиране снощи, даде Ивайло Кашканов, говорител на българското външно министерство по телефона в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

Той обясни, че Боевски е получил и временен паспорт за връщане в България и се очаква доклад от посолството ни, в който ще стане ясно дали в бил оневинен. „Това е решение на бразилските власти и те не за задължени да съобщят на посолството предварително. След като е взето решение за освобождаването му те са действали автономно”, добави Кашканов.

По думите му не може да се говори за дипломатически совалки за пускането на българския спортист, след като има намесена съдебната власт. „Следени са събитията там, но след влизането в сила на присъдата не може да се намесва българското посолство”, категоричен беше говорителят.

Една от версиите е, че бразилският президент с български корени Дилма Русеф го е помилвала.

Тази сутрин пред дома на семейство Боевски има засилен медиен интерес. Никой обаче не излиза и не дава изявления.

Гълъбин Боевски или е помилван от президента, или съдът е отменил присъдата. Това заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

По думите му освобождаването на спортиста е една любопитна и публична мистерия, която много скоро ще бъде решена.

Юристът определи завръщането на Боевски като „добрата новина”.

„Аз съм убеден, че той не е извършил това престъпление. Много често при наркотрафика се използват хора, които не знаят, че се използват за това. Например тираджиите – те могат да бъдат заредени с дрога и да нямат представа, че в камионите има наркотици”, посочи Марковски.

Освобождаването на Гълъбин Боевски за нас е толкова изненадващо, колкото и за вас. Това каза в телефонно включване в „Здравей, България” главният прокурор Сотир Цацаров. Прокуратурата няма никаква информация за случая, категоричен е той.  

Завръщането му се дължи на едностранен акт от Бразилия, който е резултат на тяхно решение, уточни Цацаров.  

Той обясни за специална фигура в Бразилия, по силата на която може да се реши едностранно, че осъден на затвор има право да бъде освободен. Това е така нареченият експулс на лишени от свобода лица.  

Цацаров уточни, че само допуска това.   

„Не мога да кажа има ли нещо нередно, явно външното ни министерство е разполагало с повече информация”, допълни той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове