Last news in Fakti

24 Октомври, 2013 10:02 1 325 0

Освобождаването на Боевски е решение на Бразилия

  • освобождаването-
  • боевски-
  • бразилия-
  • кашканов-
  • цацаров

Тамошните власти не са длъжни да ни уведомяват, няма политически совалки

Освобождаването на Боевски е решение на Бразилия - 1
Снимка: БГНЕС

Решението за освобождаването на българския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е взето от Бразилия и те не са длъжни да ни съобщават. Такъв коментар по повод дали България е знаела за изненадващото му прибиране снощи даде Ивайло Кашканов, говорител на българското външно министерство по телефона в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Той обясни, че Боевски е получил временен паспорт за връщане в България и се очаква доклад от посолството ни, в който ще стане ясно дали е бил оневинен. „Това е решение на бразилските власти и те не за задължени да съобщят на посолството предварително. След като е взето решение за освобождаването му те са действали автономно”, добави Кашканов.

По думите му не може да се говори за дипломатически совалки за пускането на българския спортист, след като има намесена съдебната власт. „Следени са събитията там, но след влизането в сила на присъдата не може да се намесва българското посолство”, категоричен беше говорителят.

В кооперацията в апартамента на Боевски има движение, но звънецът е прекъснат. Не е ясно и дали бившия щангист е вътре, но дори и да е така, той би могъл да ползва другите изходи на входа.

Освобождаването на Гълъбин Боевски за нас е толкова изненадващо, колкото и за вас. Това каза в телефонно включване в „Здравей, България” главният прокурор Сотир Цацаров. Прокуратурата няма никаква информация за случая, категоричен е той.

Завръщането му се дължи на едностранен акт от Бразилия, който е резултат на тяхно решение, уточни Цацаров.

Той обясни за специална фигура в Бразилия, по силата на която може да се реши едностранно, че осъден на затвор има право да бъде освободен. Това е така нареченият експулс на лишени от свобода лица.

Цацаров уточни, че само допуска това. 

„Не мога да кажа има ли нещо нередно, явно външното ни министерство е разполагало с повече информация”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА