Отидете към основна версия

1 860 72

22 септември е от датите, на които без проливане на кръв извоюваме нещо важно

  • 22 септември-
  • история-
  • българия-
  • празник-
  • княз фердинанд i-
  • манифест-
  • княз фердинанд-
  • соня пенкова-
  • нвим

22 септември е една от най-важните дати в българската история

България отбелязва днес 115 години независимост. През 1908 г., след тържествен молебен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново, княз Фердинанд I обявява с манифест независимостта на Княжество България, като по този начин е отхвърлена нейната васална зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878). България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите", сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

22 септември е една от датите, на които без проливане на кръв извоюваме нещо важно и значимо за бъдещото развитие на страната ни. Това каза за БТА доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей (НВИМ). По случай празника музеят ще представи изложбата „1908. Армията и Независимостта“ и безплатен музеен тур.

22 септември 1908 г.

В издадения от княз Фердинанд I манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".

След обявяването на независимостта България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта. На 6 април 1909 г. е подписан и Руско-български протокол, според който Русия опрощава на Османската империя военните ѝ задължения, останали от Руско-турската освободителна война (1877-1878). Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към България, а България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години на 82 млн. франка. Същия ден в Цариград е подписан Българо-турски протокол, с който Османската империя признава независимостта на българската държава и се отказва от каквито и да било материални искания спрямо България. На 7 април 1909 г. правителствата на Сърбия и Черна гора признават независимостта на България, а на 9 април 1909 г. - Великобритания и Франция. От 10 септември 1998 г. денят на обявяването на независимостта се отбелязва като официален празник - Ден на независимостта на България.

„1908. Армията и Независимостта“

22 септември е една от най-важните дати в българската история. Датата, на която е провъзгласена българската независимост. Едно от събитията в нашата история, до което се стига благодарение на обединените усилия на политическите и дипломатически кръгове в страната, на обединените усилия и на помощта на армията, благодарение на което нейната независимост е призната година по-късно, коментира доц. Соня Пенкова.

Като военен музей ние сме вгледани в това да представим онази гледна точка към историческите събития, в чийто фокус е Българската армия. В действията, които предхождат обявяването на независимостта и в нейното отстояване, Българската армия има своето значително присъствие, каза доц. Пенкова.

Двама военни със сериозно име в българската история - генерал Данаил Николаев и генерал Стефан Паприков - са част от правителството, първият - като военен министър, а вторият - като външен министър. Те участват активно във всички действия, свързани с акта на независимостта и с последващата му дипломатическа комуникация до стигането на официалното признаване през 1909 г., обясни директорът на музея. По думите ѝ голяма роля в този процес имат и група военни, които са както на дипломатическа длъжност, така и военни аташета – имена като бъдещите генерали Бурмов, Хесапчиев, Жостов, Нерезов, които извършват огромен по обем дейност, свързана с това да мотивират Великите сили и да направят приемането на акта удачен за всички в европейския концерн на Великите сили.

Соня Пенкова посочи, че експонатите, представени в изложбата, са изключително любопитни и са от редките, свързани с тази бележита дата в българската история. Вещи на полковете, част от 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, интересни експонати, свързани с полковете на търновския гарнизон, които участват в самия акт на обявяване на независимостта, даде примери тя.

Посетителите ще могат да научат много за тези събития от допълнителното интерактивно съдържание. Ще разберат мнението на политическите сили в страната тогава, ще могат да се докоснат до вестниците от този период, в които темата е много активно комуникирана. Ще могат да направят паралели между тогава и днес. И вероятно ще намерят много близост в събитията и в паралела между вглеждането на конюнктурата на днешния ден с оглед на големите цели, които стоят пред държавата, коментира доц. Пенкова.

В празничния ден от 11:00 часа, безплатно към цената на входния билет за постоянната експозиция, ще се проведе и музеен тур, който ще разкаже повече за акта на независимостта. По думите на Пенкова има много сериозен посетителски поток, който в годините се увеличава. Прави впечатление, че във времето той става все по-ангажиран с темите и прочита им през проблемите на днешния ден. Публиката ни става по-ангажирана с тематиката, публика, която чете, интересува се и търси допълнително съдържание, каза тя. Директорът на НВИМ посочи, че посетителите са около четвърт милион на година.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове