Отидете към основна версия

2 529 9

Хиляди овцевъди и почитатели на животновъдството се събраха край Лясковец

  • овцевъди-
  • събор-
  • лясковец

Националният събор продължава до 26 май

Дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който се провежда в дните от 24-ти до 26-ти май край Лясковец, още в първия ден събра хиляди почитатели на животновъдството, българския бит, творчество и кулинария, предаде БТА.

На събора са представени най-различни породи овце и кози, овчарски кучета, елитни коне, магарета, дори двугърба камила и две лами, а фермери от цялата страна мерят сили в атрактивни състезания както помежду си, така и между своите животни и продукти.

Старият бит и традиции от различни краища на България са показани в етновъзстановката “ЧифликЪт”, където посетителите могат да участват в арт работилници и различни демонстрации. Детска творителница предлага интересни занимания, пленери и образователни игри за най-малките гости на събора, а Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур демонстрира бойните умения на старите българи.

За посетителите на събора има зони за продажби на био храни и напитки, празничен курбан, демонстрации на старовремска кухня и на стари български рецепти за млечни храни, чевермета, кулинарни зони, изложение на занаяти, а също така селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Ути Бъчваров и неговият екип, включващ Росен Митков, Людмил Лалев и Георги Гърбев, приготвиха почти един тон Гергьовски курбан от агнешко месо, с много зеленчуци, от който раздадоха близо 3000 порции на посетителите на събора. Приготвяли са го в продължение на няколко часа, като предварително са подготвили 100 килограма месо, 40 килограма лук, 30 килограма моркови и още толкова ориз, както и 20 килограма целина.

Сред участниците на събора е и Дешка Кротева, по-известна като Баба Дешка, която е майстор на домашната вкусна храна. Тя разказва на посетителите за най-тачените празници в нейния край и съхранените традиции, както и за гозбите, на които е специалист - "ялова баница, ненгашна погача, шупла и нафпавок".

Салих Пашов от село Бориково живее почти като отшелник в планината и продължава да прави бито или тулупско сирене по рецепта отпреди 500 години. То се приготвя от прясно овче мляко, което след прецеждане се сгъстява и бие на ръка в дървен съд до отделяне на маслото, а след това се вари докато се сгъсти, пълни се в мех и се оставя да съхне върху дъска докато узрее.

Други производители на млечни продукти предлагаха кашкавал от биволско и краве мляко, както и смес. Към някои от тях те добавят различни подправки – самардала, чубрица, шарена сол, мащерка, червен пипер, а също и плодове – папая, манго, боровинки, смокини, стафиди, сушени сливи и др. Най-новият им продукт е с черен и бял трюфел, като правят и месни продукти. Всичко приготвят ръчно, а суровината им е от около 150 животни, които отглеждат сами.

Пирамидата за агнешко чеверме на братята Веселин и Николай Луканови от Смолян също привличаше вниманието на повечето хора. Двамата са наследили занаята от своя баща, а съоръжението е проектирано и сглобено от него. Веселин и Николай споделят, че за доброто чеверме са нужни много желание и търпение, малко майсторлък и най-вече любов, а за овкусяване на месото ползват само сол и агнешкото було, с което го намазват. Казват, че не пекат агнета толкова често, колкото в по-големи количества, като са стигали до 150 броя за два-три дни, а на специално изградената пирамида могат да въртят едновременно до 14 агнета.

Марин Лесев от Габрово в продължение на 30 години колекционира готварски книги. Събрал е около 10000 печатни издания само на български език, издавани през последния век и половина. В колекцията си има също списания, вестници, брошури, кулинарни кутии и др. Смята, че неговото хоби е и начин да се съхрани всичко това, защото много от книгите, които е събрал, липсват дори в библиотечните фондове в страната, а 20 процента от колекцията му са издания, които са напълно изчезнали и ги няма никъде другаде.

Преподавател и студенти от Тракийския университет в Стара Загора в партньорство със Спасителен център за диви животни показваха на посетителите птици с трайни увреждания, като им даваха да се докоснат до тях. Те бяха донесли бенгалския бухал Мия, мишелова Хари, горската улулица Лилян и овце от няколко породи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове