Отидете към основна версия

6 850 288

"София прайд" 2024 в борба за евтина смяна на пола и включване в учебниците на ЛГБТИ

  • софия прайд-
  • лгбти

Сцената на "София Прайд" отново дава възможност на млади артисти от общността да се изявят и да пеят пред хиляди, заедно с едни от най-големите звезди на българската музика

Снимка: БГНЕС

"София Прайд" 2024 е най-голямото събитие в защита на човешките права в България. Фокусът на тазгодишното издание е ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на модерното българско общество.

Сцената на "София Прайд" отново дава възможност на млади артисти от общността да се изявят и да пеят пред хиляди, заедно с едни от най-големите звезди на българската музика.

"София Прайд" се провежда за 17-та поредна година. Според организаторите разбирането към проблемите на общността расте, все повече и повече хора са открити и това променя възгледите. Но все пак голяма част от проблемите на ЛГБТИ+ хората в България остават нерешени. Най-важният сред тях - юридическото регулиране на еднополовите партньорства, което продължава да е фокус в работата на ангажираните с проблемите на общността през следващите години, както и на това издание на Прайд".

Организаторите припомнят, че лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) винаги са били част от обществото. През времето на цялата човешка история обаче тези групи са били подлагани на различни форми и степени на потисничество - от отхвърляне от страна на най-близките хора, през религиозно заклеймяване и псевдонаучна медикализация на "другостта" им, до преследване от закона. Много от формите на това потисничество продължават да съществуват и днес, незабелязвани от онези, които не принадлежат към някоя от тези групи.

Основната и краткосрочна цел на прайда е противодействие на силите и механизмите на това потисничеството и, в крайна сметка, освобождение на ЛГБТИ хората, не просто чрез равното им третиране без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и чрез приемането от страна на обществото и подобряването на животите на хората, които живеят с всякакви куиър идентичности.

Прайдът има потенциал да постигне това, като повиши видимостта на иначе прикритите и маргинализирани носители на тези идентичности и като с това, от една страна, ги овласти да бъдат такива, каквито те биха се чувствали щастливи, а от друга страна - като породи обществен дебат и атакува механизмите на потисничеството, изразяващи се в предразсъдъци и дискриминация.

С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото - български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване. Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Сред тях са признаване на по-високата обществена опасност на престъпленията, извършени на основата на сексуална ориентация и полова идентичност или изразяване на пола, чрез въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за деяния, извършени с такива подбуди.

Организаторите се борят за укрепване на гаранциите за защита от дискриминация и защита от други нарушения на основни човешки права чрез подписване и ратифициране от страна на България на Протокол № 12 и Протокол № 16 към Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Те настояват за ефективна превенция и борба с домашното и основаното на пола насилие по отношение на всички жертви без изключение, в това число жертвите в семействата на еднополови двойки, както и привеждане на българското законодателство в съответствие с най-добрите международни стандарти в тази сфера.

Те искат публични, ясни и категорично артикулирани политически декларации от страна на парламентарно представените политически партии, осъждащи речта на омразата на основата на сексуална ориентация или полова идентичност и деклариращи ангажимент за съвместна работа с уязвимите общности на ЛГБТИ хора по проблемите и нарушенията на основни права на тези общности, документирани от национални и международни правозащитни организации.

Друга борба на прайда е въвеждане на ясна, максимално облекчена и финансово достъпна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние, от каквато се нуждаят транс и интерсекс хората, както и включване в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората.

По-рано днес се проведе и шествие и на традиционното християнско семейство, християнските ценности. Участниците в него виждат заплаха за традиционното семейство не само в София прайд или ЛГБТ, но и в огромните последствия от индустриализацията, урбанизацията, ускореното икономическо развитие, от модерното образование и консуматорството, които са оказали съкрушителен ефект върху семейството в западния и най-общо в целия постиндустриален свят.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 199 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове