Отидете към основна версия

4 068 49

Левент Мемиш пред ФАКТИ: Ахмед Доган е ДПС! Няма друго ДПС!

  • левент-
  • мемиш-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • управление-
  • избори

От миналата седмица получаваме сигнали от кметове на общини, от председатели на общински съвети и близки до тях хора за започнати проверки срещу тях и предприети конкретни действия, казва депутатът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДПС (без Пеевски) се срещна с представителите на „Има такъв народ“ за подкрепа за правителство с третия мандат. Това е част от политическия процес в парламента, но какво се случва с партията и каква е ролята на президента Радев в разцеплението на формацията... Пред ФАКТИ говори Левент Мемиш, независим народен представител от ДПС.

- Г-н Мемиш, как стана, че президентът Румен Радев е виновен за разделението в ДПС, ако слушаме Делян Пеевски…
- Не, не слушаме Делян Пеевски и не коментираме несъстоятелни внушения от човек, от когото е снето доверието на всички областни структури на партията и лично от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Както се казва на разговорен език, това са "бош лаф" и разни опити за ПР внушения.

- Президентът винаги е удобно извинение, когато трябва да се търси „виновен“, но толкова ли е властен, че да раздели ДПС?
- ДПС е идея, ДПС е кауза и тя не може да бъде разделена от някой властен или овластен субект. Вие правилно формулирахте, че се търси удобно извинение и виновен. Това търсене може да бъде задоволено с един поглед в огледалото от страна на търсещия.
Ситуацията в ДПС е много правилно дефинирана в писмото на почетния ни председател д-р Ахмед Доган от 10 юли, където той казва: „Фактически погледнато, в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията...“ Не знам защо този факт се подминава удобно от някои медии.
През годините винаги е имало неуспешни опити за разделение на ДПС и вече имаме изграден колективен имунитет към такива кризисни ситуации.

- Има ДПС на Пеевски, това е, друго ДПС няма… Това чуваме от Делян Пеевски, а Ахмед Доган къде е в ДПС?
- Ахмед Доган е ДПС! Няма друго ДПС! Няма по-добър отговор на този въпрос от следния цитат от писмото на д-р Доган от 10 юли: „Никой не може да открадне или присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого. ДПС е политическо постижение на всички ни.“

Член 9а от устава на партията ни също отговаря на този въпрос:
(1) Основателят и първи председател на ДПС е Почетен председател на Движението за права и свободи.
(2) Почетният председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията. Благодаря ви за въпроса!

С изявленията си, направени на 31 юли в кулоарите на парламента, г-н Пеевски разсея всички негови предходни несъстоятелни внушения за липса на конфликт, за бащински отношения, за спазване на устава на ДПС, за работа за избирателите на ДПС, за почит към почетния председател и атакувайки лично д-р Ахмед Доган, показа ясно за намеренията за унищожаване на ДПС.

- През седмицата от ДПС (без Пеевски) обявихте, че има натиск върху ваши депутати от КПКОНПИ, НАП и т.н. Какъв е този натиск и как се оказва?
- Този натиск се изразява в различни форми, включително интензивни проверки на бизнеса и личните финанси на депутати и разследвания. Тези действия са насочени към дестабилизиране на партията и отслабване на влиянието ѝ чрез оказване на натиск върху отделни членове на парламентарната група.

Нещо повече, от миналата седмица получаваме сигнали от кметове на общини, от председатели на общински съвети и близки до тях хора за започнати проверки срещу тях и предприети конкретни действия. В момента събираме информация и в кратки срокове ще сезираме съответните органи.

Проверките и разследванията се използват като инструмент за натиск, за да се създаде атмосфера на страх и несигурност. Но, както се казва, този мач сме го играли и съответните лица няма да постигнат целите си.

- Служебният финансов министър ви отговори, но какво каза…
- Миналата седмица ние попитахме следното:
-- Имало ли е среща между КПКОНПИ, Министерството на финансите и НАП, и ако е имало, кой е инициаторът на тази среща и по каква причина се е състояла тя?
-- Имало ли е външен човек по време на срещата?
-- Какви са предпоставките, наложили разпореждането на масирани проверки на около 25 народни представители от ДПС?
-- Каква е причината точно сега да се разпоредят тези проверки?
-- Кое налага данъчните служби да подложат точно тези около 25 души на скрининг?
-- Инспирирани ли са тези проверки от конкретни политически лица?
Към момента нямаме отговор на тези конкретни въпроси. Вместо това получихме реакция от служебния министър, която отклонява фокуса на нашите въпроси и ги използва за манипулативно замъгляване на темите, касаещи нарушената безпристрастност и независимост на институциите. Ние безусловно приемаме и спазваме върховенството на закона в България и по никакъв начин не се поставяме над законите и институциите, които ги прилагат. Търсим истината и го правим публично, защото сме убедени, че тя е важна за цялото общество.

- Групата на депутатите от ДПС (извън Пеевски) се срещнахте с ИНТ, които имат третия мандат в ръцете си. Шансовете за кабинет са…
- От разговорите, които проведохме, стана ясно, че до голяма степен визията и приоритетите, които ни се представиха, съвпадат с политиките на ДПС. Ние сме удовлетворени от това, което чухме на тази първа среща, но ще изчакаме да видим какви други срещи ще се проведат и после ще говорим по-конкретно за нашите политики по сектори. Призоваваме всички партии в българския парламент да се заявят за възстановяване на правовата държава, което включва общо управление без Пеевски. Всяко усилие в тази посока си заслужава опита.

- Ясно е, че най-вероятно вървим към избори. Кой ще определи листите на ДПС?
- Листите в автентичното ДПС се определят и подреждат по ясни правила и принципи. Първо се обявяват критериите за съответните избори, след което всяка организация заседава в определен срок и широк формат. Всеки член има правото да номинира кандидати или да се самономинира за съответната избираема позиция. Номинациите се подреждат по азбучен ред и се прилагат автобиографии към тях. На следващ етап съответните организации предлагат проектоподредба на листите и започва процес на консултации. Във финалната фаза листите се утвърждават от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини