Отидете към основна версия

747 17

Андрей Янкулов: За по-малко щети ВСС би трябвало да не пристъпва към избор на главен прокурор

  • андрей янкулов-
  • всс-
  • избор-
  • главен прокурор

Според него настоящата ситуация и недоволството от избора на главен прокурор от ВСС с изтекъл мандат е в резултат от бездействието на институциите.

Естествено, че ВСС ще оправдае процедурата, която провежда и ще обяви, че е легитимна, законова и съобразена с духа и буквата на закона. И няма как да има изненади в това. Отделен е въпросът доколко са сериозни тези аргументи, каза директорът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в интервю пред БНР.

В предаването "Преди всички" бившият прокурор от СГП коментира вчерашната позиция, изразена с декларация на ВСС, за избора на главен прокурор.

Според него тази позиция не е изненада и припомни, че позиции е имало срещу ВСС и при освобождаването на Гешев.

"Тогава имаше позиции за поведението на ВСС покрай освобождаването на Иван Гешев и тогава се получи и синхрон с парламента. Коментирал съм синхронът, който се получи тогава и скоростното задвижване на ВСС, който не видя по-сериозните проблеми на Гешев като главен прокурор дотогава, а го освободи заради израза "политически боклук", припомни Янкулов.

Според него настоящата ситуация и недоволството от избора на главен прокурор от ВСС с изтекъл мандат е в резултат от бездействието на институциите.

"Бездействието на институциите е факт и кризата в правосъдието, вследствие на това, също е факт. Наистина до голяма степен има вина на НС, защото не си попълва квотата във ВСС, което не е проблем на настоящия състав. Оттук насетне би трябвало да бъде решено, какво да се прави по начина с най-малко щети. При това положение, това което ВСС би трябвало да направи, е да не пристъпва към тези избори", препоръча директорът на антикорупционния фонд.

И допълни, че "при полза и вреда, все пак ВСС би трябвало да избере по-малкото зло и трябва да са слепи и глухи, за да не разбират тоталното изчерпване на професионално и обществено доверие".

"Важно е какво би свършил главният прокурор на поста, но не за прокурорската общност, а за обществото като цяло. "Еманципацията на магистратите" не знам какво точно се разбира от това, но в прокуратурата няма, как да има, защото е йерархична структура", сподели Янкулов.

И посочи, че адекватен избор на главен прокурор минава през адекватен състав на ВСС. А решението на проблемите той вижда обществото узрее и поиска адекватни промени.

На въпроса, къде да се търси изход - в политическите решения или в системата, Андрей Янкулов коментира:

"По начина, по който вървят процесите през последните години, ако е имало хора с надежда, че от системата ще дойде промяната, животът е показал, че това трудно би станало, защото процесите, които текат там са негативни. Но логиката на парламентарната демокрацията, е че действително от там трябва да се задвижат тези процеси, когато обществото ни узрее и поиска адекватни промени в начина на упражняване съдебната власт".

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове