Отидете към основна версия

1 053 0

Наплив на инвеститори към балнеоложките курорти

  • комплекси-
  • велинград-
  • туризъм-
  • заетост-
  • курортите-
  • ски курортите

След масираното строителство в ски курортите и по Черноморието инвестициите във ваканционни селища вече се насочват към районите с минерални извори. Тенденцията се наблюдава от около година и вече тече реализацията на първите проекти в селищата край Банско - Добринище и Баня, както и в Сандански и Велинград. Според брокери и инвеститори пренасочването към тези райони се обяснява най-вече с възможностите за целогодишна заетост на базите и за развитие на нови видове туризъм.

Нови райони

Големи проекти вече се реализират и във Велинград, където са пред завършване жилищно-хотелските комплекси SPA клуб Бор и балнеокомплекс Свети Спас на Международното сдружение по балнеология и туризъм Sirona. Първият ще включва 87 апартамента и 52 студиа и ще бъде открит през април, а вторият ще има 118 апартамента и 98 студиа с пусков срок 2008 г. Жилищата в този тип комплекси са привлекателни за купувачите най-вече заради липсата на сезонност при отдаването им под наем, коментира Димитър Ждраков, член на управителния съвет на Sirona. Ако в морските курорти средната годишна заетост на ваканционните имоти е 25-30%, в ски курортите - 30-35%, статистиката за Велинград сочи средни нива 75-85%, обясни той. От компанията не уточниха каква годишна доходност от наеми се очаква да носят жилищата в балнеокомплексите, но посочиха, че купувачите на зелено вече са почти на 100% печалба.

Цени

В началото на 2005 г. този тип жилища във Велинград се продаваха средно по 900 EUR/кв. м, а сега цените стигат 1600 EUR/кв. м. Градът има потенциал, тъй като изворите в района покриват 80% от минералните ресурси на България като качество на водата и лекуват над 130 заболявания. Възможност за осигуряване на заетост са също конферентният и семинарният туризъм заради близостта до София и Пловдив. Друг район с минерални извори, където проектите за ваканционни комплекси набират скорост, е Сандански. В града вече се изгражда балнео- и SPA комплекс Пирин на Royal Holiday.

Наваксване

Инвестициите в балнеоложките комплекси тръгнаха късно в сравнение с ваканционния пазар като цяло, коментира Божидар Захариев от Asta Bridge.Причината е, че много инвеститори, които се насочват към тях, участват в строителството по морето и ски курортите. След като се застроиха най-апетитните парцели, някои решиха да комбинират ските и морето с нови услуги като балнеологията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини