Отидете към основна версия

5 152 6

Инвеститорите се насочват към Пловдив?

  • imot.bg-
  • парцели-
  • пловдив
Снимка: М. Богданова ©

Днес Пловдив беше избран за европейска столица на културата за 2019 г. от българска страна. Още една държава – Италия, ще излъчи своя представител през октомври.

Избирането на втория по големина български град за културен център през 2019 г. несъмнено ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Още преди да стане ясен победителят в номинираните градове, чуждестранни инвеститори започнаха да проучват пазара на недвижими имоти. Повечето от тях се интересуваха от цената на земята, като целта е да се купи парцела през тази година и към датата на културното събитие да се продаде на по-висока цена, коментират анализатори. Малцина са тези, които възнамеряват да строят и развиват бизнес.

Колко, на каква цена и в кои квартали на Пловдив се предлагат днес парцели? Към момента се оферират над 700 парцела, сочи справка в специализирания сайт imot.bg. От тях близо една трета са с площ до 1000 кв.м. Около 40% е делът на имотите с големина между 1 и 5 декара и 200 са обявите за парцели над 5 декара.

Старият град определено ще бъде в центъра на културното събитие. Там обаче се наблюдава дефицит на парцели – едва пет са предлаганите терени, а площта им не надвишава 500 кв.м. Цена от 724 EUR/кв.м иска собственик на парцел с големина 345 кв.м. Имотът е с възможност за застрояване на постройка с разгъната застроена площ от 600 кв.м. Друг парцел, предназначен за жилищно строителство с големина 197 кв.м се оферира срещу 812 EUR/кв.м. Имотът се намира в непосредствена близост до Античния театър, църквите „Света Богородица” и „Свети Димитър”, галерии и ресторанти. Според градоустройствения план може да се построи сграда с височина до 10 метра и с разгъната застроена площ от 400 кв.м. Имотът е със 16 метра лице на улица.

Под 100 е броят на терените, които се оферират в централната градска част на Пловдив. Почти 90% от тях са с големина до 1000 кв.м. Най-скъпият офериран парцел е 360 кв.м и се намира срещу входа на мол „Марково тепе”. Цената на квадратен метър, която иска собственикът е 1000 EUR. Допустимото РЗП е 1800 кв.м.

Справката показва, че цените и сега да достатъчно високи, което до голяма степен обезсмисля спекулативното придобиване на парцели. Собствениците, от своя страна, едва ли ще намалят цената, като се има предвид поредицата културни събития, на които ще бъде домакин Пловдив.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини