Last news in Fakti

5 Септември, 2014 18:55 5 145 6

Инвеститорите се насочват към Пловдив?

  • imot.bg-
  • парцели-
  • пловдив
Инвеститорите се насочват към Пловдив? - 1
Снимка: М. Богданова ©

Днес Пловдив беше избран за европейска столица на културата за 2019 г. от българска страна. Още една държава – Италия, ще излъчи своя представител през октомври.

Избирането на втория по големина български град за културен център през 2019 г. несъмнено ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Още преди да стане ясен победителят в номинираните градове, чуждестранни инвеститори започнаха да проучват пазара на недвижими имоти. Повечето от тях се интересуваха от цената на земята, като целта е да се купи парцела през тази година и към датата на културното събитие да се продаде на по-висока цена, коментират анализатори. Малцина са тези, които възнамеряват да строят и развиват бизнес.

Колко, на каква цена и в кои квартали на Пловдив се предлагат днес парцели? Към момента се оферират над 700 парцела, сочи справка в специализирания сайт imot.bg. От тях близо една трета са с площ до 1000 кв.м. Около 40% е делът на имотите с големина между 1 и 5 декара и 200 са обявите за парцели над 5 декара.

Старият град определено ще бъде в центъра на културното събитие. Там обаче се наблюдава дефицит на парцели – едва пет са предлаганите терени, а площта им не надвишава 500 кв.м. Цена от 724 EUR/кв.м иска собственик на парцел с големина 345 кв.м. Имотът е с възможност за застрояване на постройка с разгъната застроена площ от 600 кв.м. Друг парцел, предназначен за жилищно строителство с големина 197 кв.м се оферира срещу 812 EUR/кв.м. Имотът се намира в непосредствена близост до Античния театър, църквите „Света Богородица” и „Свети Димитър”, галерии и ресторанти. Според градоустройствения план може да се построи сграда с височина до 10 метра и с разгъната застроена площ от 400 кв.м. Имотът е със 16 метра лице на улица.

Под 100 е броят на терените, които се оферират в централната градска част на Пловдив. Почти 90% от тях са с големина до 1000 кв.м. Най-скъпият офериран парцел е 360 кв.м и се намира срещу входа на мол „Марково тепе”. Цената на квадратен метър, която иска собственикът е 1000 EUR. Допустимото РЗП е 1800 кв.м.

Справката показва, че цените и сега да достатъчно високи, което до голяма степен обезсмисля спекулативното придобиване на парцели. Собствениците, от своя страна, едва ли ще намалят цената, като се има предвид поредицата културни събития, на които ще бъде домакин Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рфжргбб

    0 0 Отговор
    Повечето от тях се интересуваха от цената на земята, като целта е да се купи парцела през тази година и към датата на културното събитие да се продаде на по-висока цена, коментират анализатори. Малцина са тези, които възнамеряват да строят и развиват бизнес.
    Е какви са тези инвеститори дето не искат да правят бизнес,а само имоти препродават?Как си ги съчинявате новините,не е истина.
  • 2 theodor cole

    0 0 Отговор
    Plovdiv e grozen, kakto i vseki BG grad. Ima dadenost da e krasiv, no ne e. Horata mu prechat-bednost, korupcia, bezhaberie, vulgarnost. Koito e bil v Evropa go znae...
  • 3 аззз

    0 0 Отговор
    Единствено в Пловдив цените на имотите са съобразени с кризата. Там за 30-40 000 евро можеш д си закупиш тристаен ново строителство над 90 кв м., в центъра. В София за тези пари продават едностайна панелка, която до няколко години я я има, я не. В дълбокия прованс пък е още по-страшно. Хората искат по 700-800евро на квадрат, защото те не били будали. ТО дали си будала или не си... Като нямат хората пари... Трябва реално да се гледа на нещата.

    Коментиран от #5

  • 4 тиии

    0 0 Отговор
    явно не си купувал жилище
  • 5 Kuku Kukov

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "аззз":

    >Като нямат хората пари... Трябва реално да се гледа на нещата. < Напълно съгласен! Реалният поглед е, когато нямаш необходимите средства съответно не купуваш имот и не дрънкаш небивалици в ефир. Всеки продавач си е намислил цена, дали ще успее да я реализира си е лично, негова работа!
  • 6 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Аре стига бе,това ,че ни избраха за еропейска столица си е жив т....к! Не виждам как , ще се отрази на и без това загиналия пазар на имотите.В Пловдив няма нищо ,като едно голямо село сме.Всичко е съсредоточено в София!Станали сме град държава като Ватикана.То колко са 5-6 милиона едно нищо.