Отидете към основна версия

4 619 9

Остъклението на балконите няма да се маха

  • саниране-
  • балкони-
  • остъкление-
  • ведомствени жилища
Снимка: М. Богданова ©

Националната програма за санирането предизвика безброй въпроси. Много хора от години са преустроили балконите си и са ги направили част от жилището си. Те няма да бъдат премахнати при евентуално саниране по програмата, нито ще са пречка даден блок да кандидатства за саниране. „В такива случаи проектантите ще трябва да съобразят визията на блока с индивидуалните решения на гражданите. Те трябва да предложат такива решения, които няма да налагат премахването им. Ако обаче досегашната дограма не отговаря на изискванията, предписани от енергийните одитори, то тя ще бъде подменена за сметка на проекта”, уточни Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство, която през почивните дни се срещна с граждани на Сливен с цел разясняване на детайли по програмата.

Ако не може да бъде открит собственик на даден апартамент, за да се поиска неговото съгласие, етажната собственост може да се обърне за помощ към кметовете. Местните власти имат информация за собствеността на апартаментите. Вече голяма част от кметовете са съгласни да я предоставят.

Друг въпрос, който възникна в Хасково беше свързан с ведомствените апартаменти на различните министерства и банки. Те също ще трябва да дават съгласие за включване в проекта. „В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места”, уточни министър Павлова. В града част от панелните сгради, които попадат в обхвата на безплатната програма за саниране, са ведомствени. Ако търговски дружества също притежават апартаменти, е необходимо да подадат декларации за обема на други вид държавна помощ, които надвишава 396 000 лв., ще трябва да си покрият мерките за енергийна ефективност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини