Отидете към основна версия

7 841 47

София по-скъпа от Манхатън

Със средна годишна заплата българинът може да си купи най-много от 2 кв. м жилищна площ в центъра на столицата, сочи проучване на БНР. По скалата на тези цени столицата ни изпреварва редица световни градове и може да се мери единствено с Букурещ и Варшава.

Най-достъпни спрямо доходите на населението са имотите в Брюксел, Берлин и Виена, показва проучването на БНР. Статистиката се отнася за луксозни апартаменти в центъра на всяка столица в Европа с площ от 120 кв. м.

Повечето от страните, които водят класацията за недостъпни жилища, са от Източна Европа, където през последното десетилетие цените преживяха истински бум. Пазарът за луксозни имоти в България отдавна надмина и най-смелите очаквания, се казва в проучването.

Апартамент в района на Докторската градина в центъра на София, строен през 1981 г. за нуждите на ЦК на БКП, се предлага за 2 млн. евро. За сравнение известният британски актьор Лиъм Нийсън ("Междузвездни войни”, "Дракула”, "Списъкът на Шиндлер”) е продал преди месец жилището си в района на "Сентръл парк” в Манхатън за близо 1.2 млн. евро.

Резиденция в Драгалевци с три декара парк и тенис корт се предлага за 6 млн. евро. Толкова е платил за сходна покупка през август американският актьор и режисьор Тайлър Пери, съобщава още БНР.

Богатият българин може да си купи по-евтин имот във Виена, Женева, Амстердам, Лисабон, Куала Лумпур или дори Ню Делхи, но той дава двойно и тройно повече пари за имот точно в София, за да докаже статуса си на "богаташ". Средната цена на луксозен апартамент във Виена от 120 кв. м е 350 хил. евро, в Женева – 670 хил. евро. В същия сегмент апартамент в луксозния столичен квартал „Изток“ се предлага за 1.2 млн. евро, в престижния квартал „Лозенец“ - за 990 хил. евро, в центъра на града, до Столичната община, искат за имота 750 хил. евро. Цените у нас достигат вече първокласните пазари на Швейцария, Холандия, Австрия, Люксембург.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини