Отидете към основна версия

3 155 6

След земетресението - имотите в Хаити с рекордни цени

  • хаити-
  • имоти-
  • цени-
  • ръст

На 12 януари Хаити ударен от земетресение, което намали и без това малкият брой на жилищата на острова. Унищожени бяха около 110 000 домове. Около 1.5 млн. души са останали без дом и в момента се намират в жестока конкуренция за малкото жилища на достъпни цени в Хаити. Над 1.3 млн. хаитяни живеят в импровизирани условия, в къмпинги и спят под покрив от найлон, защото не могат да си позволят да плащат наем. А цените са жестоки. Апартамент с три спални и кухня може да се наеме за най-малко 5 000 долара, а нерядко цените достигат до 15 000 долара на месец. Ако искате да купите имота, пригответе около 900 000 долара.

В Хаити е по-скъпо, отколкото в някои квартали на Ню Йорк, като Бруклин, например. Наемите, дори за по-бедните жилища са скочили поне три пъти. Местна агенция за недвижими имоти споделя, че половината от 100-те къщи, които са били обявени за продажба, са разрушени по време на земетресението. В момента наемите са най-търсени. Почти никой не иска да купува, защото не се знае кои сгради ще издържат още едно земетресение. Агенцията таксува 12 долара за оглед на апартамент.

Тези, които могат да си позволят наемите обаче идват от една и съща прослойка - това са чуждестранните организации, чиито служители работят за възстановяването на страната, както и журналистите. Те наемат непретенциозни постройки, където ако канализацията работи, то това се счита за комфорт, за по 1 500 долара на месец. Много хаитяни живеят с по-малко от 1 долар на ден и никога не биха си позволили такова жилище. Но хазяите не се интересуват от сънародниците си - те са насочили усилията към намиране и задържане на чужденци. Някои организации пък отказват проекти в Хаити, защото дори разходите по настаняване на доброволците им са непосилни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини