Last news in Fakti

20 Октомври, 2010 00:00 3 150 6

След земетресението - имотите в Хаити с рекордни цени

  • хаити-
  • имоти-
  • цени-
  • ръст

На 12 януари Хаити ударен от земетресение, което намали и без това малкият брой на жилищата на острова. Унищожени бяха около 110 000 домове. Около 1.5 млн. души са останали без дом и в момента се намират в жестока конкуренция за малкото жилища на достъпни цени в Хаити. Над 1.3 млн. хаитяни живеят в импровизирани условия, в къмпинги и спят под покрив от найлон, защото не могат да си позволят да плащат наем. А цените са жестоки. Апартамент с три спални и кухня може да се наеме за най-малко 5 000 долара, а нерядко цените достигат до 15 000 долара на месец. Ако искате да купите имота, пригответе около 900 000 долара.

В Хаити е по-скъпо, отколкото в някои квартали на Ню Йорк, като Бруклин, например. Наемите, дори за по-бедните жилища са скочили поне три пъти. Местна агенция за недвижими имоти споделя, че половината от 100-те къщи, които са били обявени за продажба, са разрушени по време на земетресението. В момента наемите са най-търсени. Почти никой не иска да купува, защото не се знае кои сгради ще издържат още едно земетресение. Агенцията таксува 12 долара за оглед на апартамент.

Тези, които могат да си позволят наемите обаче идват от една и съща прослойка - това са чуждестранните организации, чиито служители работят за възстановяването на страната, както и журналистите. Те наемат непретенциозни постройки, където ако канализацията работи, то това се счита за комфорт, за по 1 500 долара на месец. Много хаитяни живеят с по-малко от 1 долар на ден и никога не биха си позволили такова жилище. Но хазяите не се интересуват от сънародниците си - те са насочили усилията към намиране и задържане на чужденци. Някои организации пък отказват проекти в Хаити, защото дори разходите по настаняване на доброволците им са непосилни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    13 9 Отговор
    В тая статия има азбучен пример за една от мантрите на брокерската гилдия за "локация, локация, локация". Няма никакво значение че в Порто Пренс е по-скъпо от Ню Юорк то ако на това място има такова търсене и предлагане то и цените са такива и отнова няма значение Ню Йорк ( тука българския реднек да разбира няма значение колко струват апартманет на 30км от Бранденбургската врата за цените в София а също и цените на къщите в Странджа нямат значение). Хората имат работа в Порто Пренс, В Ню Йорк или София и там трябва да живеят... Другото интересно е да се узнае какво е отношението на цени/доходи , дали е х3? Дали е било х3 и преди земетресението? Ама до тук другари в разсъждениеята си съм се обстрахирал напълно от перспективата на държавата ( но за незнаещите ще уточня че американски копелета я пропиляха тая нещастна и преди това държавичка, та тя през последните 50 години е надолу и надолу, това не е България другари, България е на друга планета) Абстрахирал съм се и от , "ма наш кви улици и ква инфраструктура имат". Кви!? Статията за хора на които глават им стои между раменете е и намигване че в България цените на имотите са обидно ниски сравнени дори със държави отстоящи на светлинни години зад нас... 200 евро/м2? Поне в Порто пренс няма ли?

    Коментиран от #2

  • 2 Мартин

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "bubblehead":

    Няма място за сравнение. Ситуацията там е екстремна, стоката е толкова дефицитна, че на практика няма пазар. Другата крайност би била например във война, или пък в подножието на вулкан, готвещ се за изригване - тогава цените ще клонят към нула. Но от това не могат да се направят изводи за справедливо ценово равнище в България.
  • 3 bubblehead

    4 6 Отговор
    От болшинството хора на тоя сайт не очаквам никакви разумни изводи. 200 евро/м2, някои моля !?
  • 4 bubblehead

    1 2 Отговор
    И холерата ги удари!? Горките хорица! Иронията изключена, но не мога да се въздържа да направя тоя коментар за осеферване на нашенския неадекватен тупунгерят дето смята че в България е много скъпо и 200 евро/м2 нормално...
  • 5 chana

    1 0 Отговор
    Горките хорица!
  • 6 max

    1 0 Отговор
    bubblehead - по начина по който разсъждаваш искаш да кажеш, че и хората в България трябва да остана бездомни ли?И къде са тези 200Е/кв. със сигурност не и в София. Каква е средната заплата на българинът - говоря за масата хора, които ако взимат 600лв. заплата са доволни... Има нещо тотално сбъркано в цялата система, не може цял живот да блъскаш като идиот и да не можеш да си позволиш да си купиш дом .... Не ме разбирай поглешно - не казвам, че цените на имотите са високи - заплатите ни са ниски .

    А по темата горките хорица, това е издевателство над тях.. подигравка..