Отидете към основна версия

2 986 20

Събитията на 2010 на световните имотни пазари

  • пазар-
  • имоти-
  • балон-
  • обзор-
  • 2010

Най-знаковите събития на световните имотни пазари и тенденциите, чието начало бе положено през 2010 г., бяха обединени руски портал в класация на най-знаковите събития на 2010 г. Ето как изглежда тя:

Балон на годината

Властите в Китай с всички сили се опитват да озаптят цените на пазара на имоти в големите градове на страната. През втората половина на 2010 г. ръстът на цените в Пекин и Шанхай достигна 36.8%, в Хонконг- 24.9%. От началото на 2009 г. пък цените в Хонконг скочиха 1.5 пъти. Новите жилища в китайските мегаполиси поскъпнаха с 30%, а властите въведоха редица мерки за спиране на драстичния ръст. Сред тях бяха затягане на строителните норми, въвеждане на данък върху имотите в Ухан, Пекин и Шанхай, забрана за покупка на трето жилище в Шанхай.

Въпреки това 80% от китайците, според проучване на People''s Daily, не вярват, че властите ще изпълнят обещанията си за охлаждане на пазара. Възмущението на обикновените китайци е разбираемо- по статистика 85% от жителите на големите градове не могат да си позволят покупка на жилище. Властите планират нормализиране на пазара през 2012 г., а най-жестоката прогноза даде Kynikos Associates. Според компанията през следващите няколко години китайският пазар на имоти ще се срине, повличайки след себе си в преизподнята цялата световна икономика.

Разочарование на годината

През цялата 2010 г. инвеститорите се надяваха спадът на цените на имотите в Испания най-сетне да спре. В края на годината средният спад на на цените на жилищата спрямо пиковите нива достигна между 13 и 30 процента, а броят на непродадените жилища продължи да расте, заплашвайки с нов спад пазара. На пазара се натрупаха половин милион обекта, от които 100 000 жилища и къщи, преминали в собственост на банките.

В опит да се избавят от отчуждените обекти, финансовите институции правят отстъпки, стигащи до над 30% от цената, и предлагат ипотечни кредити със срок 40 години. R.R. de Acuna&Asociados прогнозира, че през следващите 5 години цените ще паднат с още 20%, а най-значителният срив ще бъде отчетен през 2011 г.

Испански официални лица, включително самият премиер, се опитваха през цялата година да успокояват, че спадът не е голям, дъното на цените е достигнато и всичко ще се оправи. Испанците обаче не вярват в прогнозите на властта, особено сега когато над испанската икономика се трупват черни облаци. Строителството замря, много компании фалираха, обемът на продажбите катастрофално рухна.

Локомотив на годината

За последната година цените на жилищата в Израел нараснаха с 19% заради дефицита на предлагане и крайно ниските лихви по ипотечни кредити. От началото на 2010 г. властите предприеха редица мерки за охлаждане и стабилизация на пазара на имоти, но и те не помогнаха.Търсенето, частично предизвикано от състоятелни евреи извън страната, расте, давайки импулс на цените.

Всички анализатори са единодушни: този балон няма да се спука скоро, а израелските жилища ще продължат да поскъпват и през 2011 г.

Дъно на годината

През тази година Дубай буквално изчезна от имотните новини. Единственото, за което писаха вестниците е, че цените ще продължат да падат... и пак... и пак... Песимистичните бележки бяха допълвани от съобщения, че в най-високата сграда в света Burj Khalifa все още не са дадени под наем редица офиси и вероятно някои от тях ще останат завинаги празни. Спрямо докризисните нива имотите в Дубай загубиха 60% от цената си. През 2011 г. се очаква те да се разделят с още 5-10% от стойността си.

Независимо от плачевното състояние на имотния пазар на емирството, властите не се отказват от подкрепата му, след като чуждите инвеститори не искат и да чуят за влагане в местните имоти. Може да се каже, че имотният бум в Дубай ме просто свърши, но завърши напълно сериозно и задълго.

Стагнация на годината

Един от най-рекламираните през 2009 г. пазари на ваканционни имоти- Кипър, търпи корабокрушение. Макар и не с размерите на Испания и Дубай, южният остров не оправда слънчевите прогнози на брокерите отпреди една-две години и през 2010 г. сделките с чуждестранни купувачи стремително намаляваха.

Мерки на годината

Голямата депресия на американския пазар на имоти продължава. През есента обемът на продажби и строителство на нови жилища в страната продължиха да намаляват, но властите не скръстиха ръце. През октомври бе въведен мораториум върху отчуждаването на обекти от страна на банките във връзка със случаите на мошеничество при отчуждаването на жилища. Мерките се оказаха ефективни- през ноември бе отчетен най-ниският брой отчуждени жилища за последните две години.

Най-ниските цени за жилища

През последните три години цените на жилищата в Естония значително спаднаха. На пазара се появиха и жилища на цена 5 000 евро. Измама или грешка? Нито едно от двете. Просто това са малки жилища в слабонаселени места и цената им е напълно реална. Проблемът е, че и да бъде купено такова жилище, едва ли собственикът му има какво да го прави. Наистина през последната година интерес към тях проявяват руснаци с оглед на облечения достъп до Шенген. Нещо, което никак не радва естонските власти.

Далечен прицел на годината

След като 26-годишната война в Шри Ланка завърши, данните от есента показаха двойно повишение на цените на жилищата на цейлонския остров. В страната има дефицит на жилища, а цените са още ниски, така че перспективите за ръст на пазара са очевидни. Очаква се, че през следващите години ще се повиши също така туристическата активност. И все пак инвеститорите не бързат- освен неразработен пазар, в страната все още се поддържат твърде високи данъци. Например оскъпяването на земята заради данък за прехвърляне на собствеността е 100%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини