Отидете към основна версия

6 003 19

Цената ще е по-ниска

  • интервю-
  • кръстев-
  • строежи-
  • замразени

- Г-н Кръстев, оказват ли влияние замразените строителни обекти в България върху пазара на недвижими имоти? Внасят ли някакъв вид недоверие сред купувачите на жилища?
- Към настоящия момент пазарът на жилищни имоти в София е динамичен, по мое мнение е добър, независимо от множеството замразени обекти - по изнесени в пресата данни те са на стойност около 1.2 млрд. лв. Наличието на замразени проекти оказва слабо влияние върху процесите на търсене и предлагане на пазара на жилищните имоти. Тези обекти са в резултат на преосмисляне на намеренията на инвеститорите, а също така и на невъзможност на много от тях по финансови причини да довършат проектите. От друга страна, „свитият“ пазар през последните две години доведе до преломен момент при избора на жилище от купувачите, до преосмисляне на критериите при покупка на имот. На преден план излязоха такива критерии, като подходяща локация, добра инфраструктура и качество на строителството.

- Предлагат ли се на пазара проекти, по които е преустановена работата заради липса на финансиране? Случват ли се такива сделки?
- На пазара се появяват множество обекти, по които е преустановена работата. Обичайно те са на по-малки фирми, които срещат затруднения при осигуряване на необходимия финансов ресурс за реализацията на инвестиционното си намерение. Има и отделни случаи на неподходящо избрана локация или на трудности за осигуряване на необходимата инженерна инфраструктура - канализация, елзахранване или пътна връзка. Сделки с такива проекти се осъществяват по-трудно, обикновено на цени около 30% под себестойността на реализираната част от проекта.

- Какви са перспективите за тези обекти? Ако бъдат размразени, ще могат ли да отговорят на новите изисквания на купувачите?
- Когато говорим за бъдещето на замразените обекти, трябва да ги разделим на две групи - перспективни проекти, спрени само поради липса на финансиране, и проблемни проекти - с неподходяща локация или с проблеми по отношение на инфраструктурата. Перспективните проекти ще намерят своя инвеститор с възможности за цялостното им финансиране и ще бъдат реализирани на пазара. Проблемните проекти най-вероятно ще бъдат продадени на цена, значително по-ниска от строителната им себестойност. Някои от тях ще бъдат преработени и ще сменят своето предназначение, а други ще бъдат премахнати, за да освободят терена за по-подходящо строителство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини