Отидете към основна версия

5 205 22

Размразяването започна от Черноморието

  • строители-
  • камара-
  • глосов-
  • черноморие-
  • жилища-
  • размразяване

- Инж. Глосов, наблюдава ли се тенденция на размразяване на строежи от началото на годината?
- Нямаме точна бройка на обектите, чието доизграждане е възобновено. По наши данни към края на миналата година незавършеното строителство беше около 6 млрд. лв. Като основната част са недовършени жилищни сгради.
Част от обектите вече се размразяват и това са тези на по-атрактивни места, с изградена инфраструктура. Имаше недовършени сгради-паметници още от 1996-1997 г. Голяма част от тях вече са завършени. Има и такива, които ще останат за по-дълго време в етап на строеж. Но тези, които имат атрактивно местоположение, ще бъдат завършени.

- Говорите за имоти в градовете или на първа линия по морето?
- Мисля, че по морето ще се реализират по-бързо. Има голям интерес от страна на руски инвеститори.

- Колко време един обект може да остане замразен, преди да се наруши качеството на изпълнение?
- Това нещо е регламентирано в Закона за устройство на територията. Там е посочено, че ако до пет години от датата на разрешителното за строеж, не бъде завършен грубия строеж, доизграждането му става при одобряване на съответните строителни книжа. Ако след тези пет години проектът отговаря на действащите нормативни наредби, относно изискванията към конструкция, земетръс и други правилници за проектиране, се преодобрява като проект. Ако междувременно са се променили нормите за проектиране, съответния строеж трябва да се приведе в съответствие с действащите норми. Ако нормите са се променили драстично, инвеститорът може да прецени дали трябва да приведе строежа към новите изисквания или да го премахне.

- На практика трябва да се извади един вид ново разрешително за строеж?
- Да. Това е разрешение за строеж към издадения подобен такъв документ.

- От началото на година, наблюдавате ли позитивна промяна от страна на банките към строителния бранш?
- Мисля, че банките все още не са толкова либерални, независимо от рекламите по медиите. Те са по-предпазливи при отпускането на кредити. Искат повече гаранции. В момента много трудно строителна фирма може да получи заем за изграждане на жилищна сграда. Трябва да има много по-сериозни други обезпечения, които да гарантират пред банката, че ако не се довърши строежа, ще могат да си върнат парите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини