Last news in Fakti

19 Юни, 2012 00:55 1 656 1

Светослав Глосов: Надеждата е в частните инвестиции

  • глосов-
  • камара на строителите-
  • инвестиции-
  • строителство
Светослав Глосов: Надеждата е в частните инвестиции - 1
Инж. Светослав Глосов – председател на Камарата на строителите в България (Снимка: М. Богданова ©)
- Инж. Глосов, спадът в строителни бранш продължава. Каква е надеждата за неговото подобряване? - Надеждата е да се отвори пазар на частните инвестиции и по-добро усвояване на европейските програми. - Какво е необходимо да направи държавата, за да се отвори частното инвестиране? - По отношение на частните инвестиции - може би е необходима по-добра среда за предприемачите, макар че от фискална гледна точка, България има добри данъци. По отношение на обществените поръчки – малко като че ли се забавиха проектите, по които да се кандидатства. - Какво пречи да се усвояват по-бързо европарите? - Нещо, което прави впечатление, са договорите по обществени поръчки предимно от общините. Там даже и при спечелени търгове се бави подписването на договори. Налице са много подобни случаи. Първо - недобре подготвените тръжни книжа все още дават условия за обжалване на проведените процедури от участници в търговете. Това води до забавяне на процеса с месеци. Следва неусвояване на съответния проект, а оттам изтичане срока на проекта. В случаите, където са минали търговете и обжалванията и няма причина да не се подпише договор, сключването му също се бави. - Какво е Вашето обяснение? - Моето обяснение е, че това идва от липсата на средства за съответните общини за съфинансиране на тяхната част и затова кметове избягват подписването на договори, за да не ги обвинят, че подписват неосигурени договори, което е нормално. Това, според мен, е основна причина за неусвояването на проектите. Иначе големите проекти вървят - магистрали, пътища. - Наблюдават ли се размразявания на проекти? - При някои търговските центрове. За нашия бизнес това е добре - колкото повече молове се строят, повече строители ще участват, а какво ще ги правят след това е отделен въпрос. - Кризата в Гърция, оказва ли влияние при нас? - На строителния пазар не оказва видимо влияние засега, но прави добро впечатление, че има фирми, които сменят регистрацията - от гръцки стават български. - Няма ли опасност гръцки строителни фирми да нахълтат тук? - Те се пробват. Големите са тук. Една фирма печели вече втори търг. - Българи ще участват ли при строителството на мега проекта в Баку? - Имаме още надежда, че бихме се включили някъде там, но за съжаление при последната визита, на която беше министър-председателят с част от българския бизнес този въпрос не се е коментирал. - Върнаха ли се много строители от Испания?

- Нямам лично наблюдение, но информацията ми е, че работници се връщат. Няма какво да правят там - в Испания и Португалия сривът е може би по-голям и от нашия. Така че в момента има много свободна работна ръка и то квалифицирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сталин

    1 0 Отговор
    няма надежда, парите идваха от вън - хората койта са навън изпращаха и пазаряха но и техните заплати паднаха , най добре е да поспаднат цените