19 Юли, 2011 14:30 5 204 22

Размразяването започна от Черноморието

  • строители-
  • камара-
  • глосов-
  • черноморие-
  • жилища-
  • размразяване

- Инж. Глосов, наблюдава ли се тенденция на размразяване на строежи от началото на годината?
- Нямаме точна бройка на обектите, чието доизграждане е възобновено. По наши данни към края на миналата година незавършеното строителство беше около 6 млрд. лв. Като основната част са недовършени жилищни сгради.
Част от обектите вече се размразяват и това са тези на по-атрактивни места, с изградена инфраструктура. Имаше недовършени сгради-паметници още от 1996-1997 г. Голяма част от тях вече са завършени. Има и такива, които ще останат за по-дълго време в етап на строеж. Но тези, които имат атрактивно местоположение, ще бъдат завършени.

- Говорите за имоти в градовете или на първа линия по морето?
- Мисля, че по морето ще се реализират по-бързо. Има голям интерес от страна на руски инвеститори.

- Колко време един обект може да остане замразен, преди да се наруши качеството на изпълнение?
- Това нещо е регламентирано в Закона за устройство на територията. Там е посочено, че ако до пет години от датата на разрешителното за строеж, не бъде завършен грубия строеж, доизграждането му става при одобряване на съответните строителни книжа. Ако след тези пет години проектът отговаря на действащите нормативни наредби, относно изискванията към конструкция, земетръс и други правилници за проектиране, се преодобрява като проект. Ако междувременно са се променили нормите за проектиране, съответния строеж трябва да се приведе в съответствие с действащите норми. Ако нормите са се променили драстично, инвеститорът може да прецени дали трябва да приведе строежа към новите изисквания или да го премахне.

- На практика трябва да се извади един вид ново разрешително за строеж?
- Да. Това е разрешение за строеж към издадения подобен такъв документ.

- От началото на година, наблюдавате ли позитивна промяна от страна на банките към строителния бранш?
- Мисля, че банките все още не са толкова либерални, независимо от рекламите по медиите. Те са по-предпазливи при отпускането на кредити. Искат повече гаранции. В момента много трудно строителна фирма може да получи заем за изграждане на жилищна сграда. Трябва да има много по-сериозни други обезпечения, които да гарантират пред банката, че ако не се довърши строежа, ще могат да си върнат парите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нагли лъжи

    27 6 Отговор
    хубаво че руснаците са стадно ориентирани и с малко помощ от техни и наши брокеражи се навиват да правят глупости. по всичко личи обаче че и те започнаха да се ориентират че са стадо говеда водени на заколение с тържествена музика. като почнат да продават а тенденциите са такива за още от края на тази година ще видим дали нещо се размразява.

    Коментиран от #3

  • 2 вундершлафен

    20 4 Отговор
    Да си призная даже не си направих труда да прочета статията,заглавието ми е напълно достатачно.Пиша ви само да ви предупредя да внимавате с размразяването на тоя умрял пазар че в тия жеги миризмата от черномориет ще стигне чак тук а нашето(умряло пазарче) си ни намирисва достатачно та черноморското ше ни дойде в повече.
  • 3 прав си , но НЕ съвсем!

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "нагли лъжи":

    Абсолютно ВСИЧКИ хора са стадно ориенитрани - няма човек който да не се влияе от т.н. обществено мнение , дори да знае че масовото мнение е Овче мнение!
    така работят всички пазари!
    ---------
    хората са говеда , прав си , но има една категория ПЕЧЕЛИВШИ ГОВЕДА - Първите говеда винаги печелят защото са страхливи - ТЕ купуват първи евтино , продават първи скъпо под въздейстиве на страха !

    най-образованите говеда винаги губят , защото винаги мислят правилно (или си мислят че мислят)
    .............
    две неща са вечни : ПАРИТЕ И ГЛУПАЦИТЕ/говедата
    -------
    сам ще се убедиш че овчият синдром действа навсякъде и винаги

    Коментиран от #4, #5

  • 4 вундершлафен

    23 8 Отговор

    До коментар #3 от "прав си , но НЕ съвсем!":

    прав си , но НЕ съвсем!Печалифши са само брокери , банкери и срроители всички останали са губещи.

    Коментиран от #12

  • 5 AXXX

    8 13 Отговор

    До коментар #3 от "прав си , но НЕ съвсем!":

    Прав си, но има и още нещо. Най-евтино купуват „умните пари”, а те рядко излизат от джобовете на неграмотните, после купуват (пак евтино) специално образованите за целта „инвеститори”, след тях се втурва стадото (по-смелите по-отпред), и ако еуфорията и алчността му са подкрепени с простотията на банките, колкото по-стръмен е пътят до върха, толкова по-бързо се стига. По билото нагоре и преди върха, се продава по-скоро от прозорливост (образованието помага) отколкото от страх. После идва страхът на „стадото” (юруш да продаваме и сакън да не купуваме) и пътят надолу (прозорливите купуват)... После – всичко отначало. Важи за всички пазари, включително нашия. Нашият обаче, освен че не е развит, а развиващ се и „се радва” на изобилие от неграмотни институции (вкл. банки), медии и редови граждани, се отличава и с уникалната нашенска склонност да се виждат катастрофи където ги няма. Резултатът е, че сами скочихме в пропастта, преди да сме стигнали върха и без да слизаме по другото било надолу, както му е реда. Нашият страх си го изфабрикувахме собственоръчно, щом видяхме плашилото в чуждия двор, и скочихме в пропастта като тримата глупаци, дето помислили облаците за извара (спестяването за богатство).

    Коментиран от #11

  • 6 bubblehead

    3 12 Отговор
    Нашия страх няма равен на света, предстои да видим нашата алчност дали е подобаваща , тогава купона в стадото също няма да има равен....
  • 7 Ботунец - центъра на вселената

    8 10 Отговор
    ти си най-близо до истината - не се съмнявай ;)

    всичко е психология и страха е реципрочен само по посока - по сила е идентичен с алчността!
    ----------
    в момента БГ купувачите (каквото и да си говорят ) са като коне , впрегнати в прекалено тежка каруца (натоварена със злоба поради несбъднатите обещания) , рият с копита,пръхтят.... но не мърдат..........Чакат три год и не дочакаха обещаните 200 Е

    всички пазари реверсират Надолу , Бавно след продължително медийно облъчване , , , защото човек по дифолт е оптимист и трудно приема негативното обяснение , още повече когато е в негов минус

    всички пазари реверсират нагоре Спонтанно и Бързо, защото най-лесно се сменя песимизма с оптимизъм , никой няма нужда да бъде насилван за да приеме хубавото

    не ви пиша "свободни съчинения" - който е гледал филма "възхода на парите" и умее да вижда и да чува вместо да гледа и да слуша - трябва да знае!
    ако не знае-припомням му култовата реплика на автора и водещ на филма:
    проф. Нийл Фъргюсън от Харвард: (Хората са стадо говеда , независимо дали купуват или продават)

    Коментиран от #16

  • 8 д-р Хаус

    4 6 Отговор
    АБЕ ЩО МА НЕ ФАНЕТА ЗА УЯ ВСИЧКИ!

    Коментиран от #10

  • 9 софия

    11 4 Отговор
    Истинският, най-директен и брутален хороскоп
    ------------------------------------------------------------

    Готови ли сте да разберете истината за себе си?
    Хороскопите обикновено показват положителните качества на представителите на различните зодиакални знаци. Зарежете хороскопите по вестници и сайтове из нета - идва истинският, най-директен и брутален хороскоп! Готови ли сте да разберете суровата истина за себе си? Ако не сте, можете да разкриете характера на своите познати, приятели и най-важното – съседи!

    Овен: необичайно агресивен, примитивен и жесток. Трудно запомня и най-простите неща. Обикновено е зает с това да си търси нова врата. Вулгарен, разпуснат, обича бира и солени неща. В детството си мечтае за кариера на военен и затова постоянно предизвиква раздор. В семейния живот трябва постоянно да се държи далеч от парите - всичко пропилява мигновенно, а за какво - не знае. Сред хора е досаден, може с часове да говори за себе си, без да забелязва другите. В нетрезво състояние е склонен към буйства и скандали.

    Телец: Дребнав, досаден, подлизурко и доносник. В живота си се ориентира накъдето духне вятъра и изпълнява всички указания на началството. Изкарва се алтруист (а ако е жена - мъченица), а всъщност презира всички, считайки се за център на вселената. Обича богатството: трупа го стриктно и неуморно. Готов е да свали последната риза, но не от себе си, а от ближния. Семейството си тероризира от детството си до дълбока старост, въпреки че външно изглежда ласкав и любезен. Не се доверява на никого, даже на себе си.

    Близнаци: вечното дете - както интелектуално, така и в чувствата. Отказва да порасне и често паразитира на някого до дълбока старост. Единственото, което действително обича е да приказва, преливайки от пусто в празно. Чете малко, но за всичко има свое мнение, което мени десет, дванайсет пъти в седмицата. В по-напреднала възраст изпада в съзерцателност. Често става актьор или писател. Не понася напрежението, нито умственото, нито физическото. Обожава да посреща гости, но ги черпи в най-добрия случай с чай, а обикновено - с празни приказки.

    Рак: предопределен неудачник. Консерватор, отдаден на самосъзерцателност. Не мени убежденията си, но обича да спори, за да се присмее над опонента и израстне в собствените си очи. От страх може да нападне пръв, но когато почувства опасност, се спасява с бягство в своята дупка - мястото, което обича повече от всичко. С удоволствие очерня всички, опитва се да се изкара господар на положението, като се преструва на силен и уверен. В действителност се бои от всички и обича уедининието и покоя.

    Лъв: от ранно детство е склонен към пиянство и кожодерство. В останалите работи е много мързелив. Цица пари от родителите си, после от приятелите и познатите. Неговата хипертрофирана гордост и самолюбие могат да отровят живота на всеки, а разточителността му, да разори всеки джоб. Обича целият свят да се върти около него. Затова винаги и във всичко се стреми да бъде пръв, а ако не се получава настроението му видимо се скапва. Обича работата, стига да работи върху себе си. Жените са развратни, а наред с това - мърляви и лоши домакини. Мъжете ако не са пияници, най-често са върли комарджии. Непоколебимо чувсво за собствено величие, собствени ценности и безгрешност.

    Дева: обоняние на слон, ум на заек. Дребнава, алчна, скучна и свадлива. Педантизма на Девата я прави непоносима както в работата, така и у дома. Със своите капризи е способна да погуби всяко начинание и да изкара всеки от нерви. Никога не импровизира и съставя най-подробни скучни планове за себе си и своите близки, въпреки техните протести. Всичко у нея е хладен разчет, всичко, което прави е тежко, солидно и скучно. Освен това е майстор на интригите и ако има врагове, не се успокоява докато не се справи с рода им до десето коляно.

    Везни: и двете му ръце са леви. Чувство за хумор и честолюбие - в зачатъчно състояние. Никога няма нито пари, нито късмет в любовта, не му върви нито вкъщи, нито на работата. Не може нито да печели, нито да се открои, нито да блесне. Патологически не умее да взема решения, започва да трепери, покрива се с пот и накрая изгубва съзнание, затова всички решения в живота им взимат другите - най-често родителите им, а на по-късен етап - съпрузите и децата им. Обича да се изкарва експерт по изкуствата, често пише сълзливи мемоари.

    Скорпион: много опасни, даже на разстояние. Изменят, лъжат, интриганстстват само заради удоволстието да унищожават. Садисти и мазохисти едновременно. Не щадят никакви средства за достигане на желаната цел. Не жалейки сили и средства, създават добро мнение за себе си, за да ударят след това предателски в тила. Правят кариера като оставят трупове. Ако са казали, че ценят приятелството ти, значи преди час са написали за теб донос до началството. Обожават пошли анекдоти и порнографски филми.

    Стрелец: преди всичко изглежда като щастлив идиот и почти винаги действително е такъв. Кретенският му оптимизъм и напористост не се прекършват от нищо, даже да му падне тухла на главата. След като поговорите с него пет минути, ви се иска бързо и безболезно да го довършите. От детството обича да налага на всички своето обкръжение и своите идиотски идеи. Агресивен оптимист, в съвместния живот коства маса услилия. Обича да лъже и да си измисля. Обича тълпите, шумните сборища и места, където може без пари да хапне и пийне.

    Козирог: жесток, хладен и бездушен като айсберг. В дома е жандарм, на работата - тиранин. В подтискането на другите вижда смисъла на живота си, заяжда се за дреболии, абсолютно лишен от чувство на хумор. Бие децата си и тероризира съпругата (съпругът) си. Отстъпва само пред превъзхождаща физическа сила или интензивен психически натиск. Интелектуално примитивен, без фантазия, но отмъстителен и злопаметен: никога и на никого не прощава. Рядко съчетание на мания за величие, комплекс за малоценност и минимални умствени и психически способности. Затова винаги се катери в началството. Склонен към брутално и показно самоубийство.

    Водолей: фантазьор и мечтател, изцяло откъснат от реалния живот. Никога не връща парите, които дължи, защото веднага ги губи и забравя за тях. Постоянно нарушава обещанията си, не обича да работи. Заговорничи и хвърля кал върху близките си, винаги зад гърба им. Има влечение към грубата гастрономия и вулгарната фантастика, която купува в огромни количества. Прекарва отпуската си в някава дупка, тъй като всичките си пари е похарчил за един от проектите по спасяване на света, които той има в изобилие. Склонен към резки промени, Водолеят може да бъде чудесна компания до един момент, а след това да съсипе изкарването на всички с две приказки.

    Риби: не могат да живеят без измама и подлост. Увличат се обикновено до такава степен, че сами не могат да определят кое е истина и кое не. Рибата си противоречи сама на себе си, преиначавайки нещата непрекъснато, но без да има от това никаква изгода, постъпвайки според принципа изкуство заради самото изкуство. Освен това, Рибата много обича да се рови в мръсното бельо на другите, правейки се на домашен психоаналитик и след това да разнася чуждите тайни и откровения. Еротоманията е заложена дълбоко в Рибите и ето защо мъжете са откровени курвари, а жените - постоянно възбудени от еротични фантазии, но обикновено незадоволени. Да работи и въобще да прави каквото и да било не обича и не умее.
    -----------------------------------------------------------
    Не, не, не!
    Аз не съм такъв!
  • 10 д-р Ливайн

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "д-р Хаус":

    Хващал съм хииляди уяове по света...
  • 11 вундершлафен

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "AXXX":

    Очевидно си специалист пък и си образована,та като толкова разбирша земи послушай собствения си съвет вземи колкото кредит ти дадат и с всичките умни парици които имаш купуваи та после като скочат цените да ни се смееш на нас стрхливците дето внимаваме къде харчим трудно спечелените си парички ама не ти не купуваш а казваш на нас да го правим обаче ти си се прицелила точно там в джобовете на нас неграмотните и да малкото спестено което имаме за нас е богатство само че това наше малко богатство са единствените реални пари( такива които имат стойност ) останали в икономиката а не като току що напечатаните от банките раздадени под формата на кредити и крадящи стойност от реалните такива.Та неможах да разбера защо толкова се дереш да ни обещаваш как паричките ни нищо е сруват,хайде умнице послушай собствения си съвет и купувай сега му е времето а нас необразованите с малкото парици които мислим за богатство ни остави да живеем в неведение за истинската стойност на имотите и парите.
  • 12 glupavnouporit

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "вундершлафен":

    Как успя да измъдриш подобна глупост ?Значи всеки собственик на жилище, който не е строител , брокер или банкер е губещ ????
    :)))))))))

    Коментиран от #13

  • 13 вундершлафен

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "glupavnouporit":

    Колкото и странно да звучи е точно така ( все пак е важно да поясним какво разбираме под печалба определението за такава не е едно както и разбирането й, ще се опитам да дам едно такова което одговаря на моето виждане за нея : Придадената стоиност на продукт или услуга която след доброволна размяна се е материализирала в пари от които вадим средствата инвестирани в продукта и или стойноста на овехтяване на средствата за производство.Разбирам че определението е непълно но темата и дискусията по него е твърде дълга, за сега е важно да разбереш долу горе какъв смисъл влагам аз в думата печалба в контекста на написаното от мен).Сега ще дам няколко примера:
    1.Собственик направил покупка в пика 2008г.
    2.Собственик от много години който не е продал в пика 2008г.
    3.Собственик на няколко имота които стоят ненаети (или са наети но доходноста от тях е под прдвидения).
    4.Собственик който е купил днес с заем от банка(плаща лихви).
    5.Собственик купил днес с пари вброй(при голяма доходност от лихви и ниски наемни цени).(разбира се съществува вероятноста за промяна на финансовите параметри но за сега ситуацията е такава)
    Ти говориш за собственик за това и аз дадох примери само със собственици.Мога да продължа с примерите но мисля, че тези които дадох обхващат доста голяма чат от пазарния модел (разбира се има и друг тип покупка на собственост като инвестицията на бизнес начинанията с цел разширяване на производство и др. но те са савсем друга категория и не мисля че си имал предвид тях в въпроса ти към мен).
    Сега нека да видим какво е общото във всички примери който ти дадох а имено това, че собственика се явява последен по веригата и именно той е ползвателя на продукта или услугата,той е този който овеществява придадената стойност (от другите преди него във веригата)в парична форма.Купувача като краен такъв може да вдигне стойноста на имота ( да придаде стойност) като направи ремонт например и поиска по голям наем но подобна придадена стойност и евентоалното им превръщане в пари е твърде малка по отношение на направената инвестиция и затова мисля ,че в нашия случай можем да я приемем за пренебрежимо малка.
    Съжалявам за дългия одговор но бях въможно най кратък,все пак оговора на въпроса изисква един санитарен минимум който ако не бъде изпълнен рискува да стане безсмислен.
  • 14 glupavnouporit

    4 4 Отговор
    Ето един сегмент : моя милост . Собственик от 2006 с неголям кредит .Живея в жилището . Според мен съм печеливш .Ще отида и по-далеч , правил съм калкулации за къща , с парцела не мога да я докарам под 800 Евро на кв.м .Предполагам че това излиза и на строителите .Ти ми кажи при сегашните нива кой губи и кой печели . Иначе по твоята логика за придадената стойност , колкото и да си прав , трябва да не ядем защото купувайки хляб губим !!!!!

    Коментиран от #15

  • 15 вундершлафен

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "glupavnouporit":

    Радвам се за теб, наистина. Целта на моите коментари е не да отказвам желаещите да се сдобият с жилище а да ги накарам да си направят добре сметката и да да оценят максимално (възможно) добре реалната пазарна обстановка.Твоя конкретен случай няма да го коментирам защото навлизайки в детаили и конкретика рискуваме да ни се изплъзне принципа.Колкото до хляба той е като всяка стока и си прав че "губим" но тази загуба е консумирана (както е и с всяка стока и услуга овеществена с пари от крайния ползвател)тоест използвана, тук важният въпрос е дали можем да си позволим стоката която купуваме тоест какви "загуби" на пари можем да си позволим за да получим желаната от нас стока.В моя живот ми се е случвало да не мога да си позволя да си купя хляб (в който присъства придадената стойност на пекаря,транспорта и магазина) който е оскъпен по веригата докато стигне до магазина затова за да прескоча ( да си спестя част оскъпяването) пекаря,транспорта и магазина в къщи сме си месили и пекли сами хляб.Примера е произволен но общовалиден и верен.В заключение колкото е по голяма покупката толкова е по голяма и "загубата" разбирай консумацията в по малак мащаб този принцип не се усеща (при наличието на достатачно пари за съответните пропорции на сделката) но в по голям мащаб когато за ивършване на покупката се използват нива на паричните стойности близки до наличните тази загуба става по осезаема така че хляб си купувай ако можеш да си го позволиш като на мястото на думичката хляб можеш да сложиш каквото пожелаеш принцпа е същия.Надявам се да бях правилно разбран.Поздрави
  • 16 bubblehead

    4 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ботунец - центъра на вселената":

    botunez, toq film kak tochno se prewejda na English "Ascent of Money" ili "Rise of money"?

    Коментиран от #17

  • 17 Ботунец - центЪрЪ на Фселената

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "bubblehead":

    не мога да ти кажа как се превежда - Гугалот не помага ли , няма начин да не е качен някъде ..............по-вероятно ascent of money ??

    - преди нова година го извъртяха по К-1 ...не знам дали е важно да го гледаш , ако носиш масов подход , ако се съобразяваш с т.н. обществено мнение - едва ли ще го харесаш..........ако си от другата страна - едва ли ще научиш нещо ново,освен че хората са говеда
    ----------
    както казва Сергей Станишев - българите се управляват по телевизора
    погледни ако искаш ТУК http://money.bg/news/id_503351254
    ---------------
    следвай пътя на парите (естествено с очите , НЕ с ушите) и няма да сбъркаш - дори да ти се вижда абсурдно понякога , ако си дистанциран от стадото овце - шанс за печалба винаги голям.........Банките задават посоката - а те не режат клона върху който седят , дори да изглежда обратното. http://profit.bg/news.php?cid=8&id=54348
    --
    това не знае овчо/говеждото население , за това винаги купува на върха и продава на дъното, както и че парите определят върха и дъното а не говедата
  • 18 Ботунец - центЪрЪ на Фселената

    6 6 Отговор
    Ето ги Сегашните Купувачи http://www.profit.bg/news.php?id=67659
    ---------------
    И преди Три год. бяха ОВЦЕ , след ПЕТ год пак ще са същите.......и след 20 и след 120 !
    огледай психологическите цикли на диаграмата - те движат пазара

    овцете са подвласти на емоции (алчност и страх) а тези емоции се произвеждат по телевизора от Парите , които дават команди "Дииий" а когато решат "Тпруууу"
    ---------------------
    За да усетиш коя "команда" е на ход - гледай ТВ ...............просто завършихме поредният психологически цикъл !

    ако не вярваш или си забравил - припомням че предишното доене и стригане на овцете беше през 1996 год - долар 3200 лв стар курс - сринаха го до 1450 лв

    имотите от 1400 Е/кв ги сринаха до 700 Е/кв...........някакви прилики да откриваш ??

    от 1996 до 2011 са 15 год работа , т.е. чакай горе долу същото през 2026 год
    тайната дума е инфлация ..........тя е като течението на реката - НИКОГА назад
  • 19 да бе

    17 2 Отговор
    два месеца лятото се размразяват, после десет месеца замръзват, егати и размразяването.
  • 20 Каквото и да говоpите

    8 11 Отговор
    Всичко ново е добpе забpавено стаpо !!!

    Ще се случи онова което вече се е случвало !

    Имотите бяха Нагоpе , после надолу после пак - Нагоpе !

    Нищо ново не е измислено!!

    Човешката алчност е Вечна !!!
  • 21 я па тоя

    11 3 Отговор
    надай се коньо на зелена трева
  • 22 Пиздец

    5 0 Отговор
    Святослав, ты насрался!