Отидете към основна версия

2 285 4

Такса смет е незаконна

  • боклук-
  • такста смет-
  • данък-
  • община

Начинът, по който се определя такса смет, е незаконен, постанови Административният съд на София. Такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук. Системата за определяне на такса смет в София е уредена с Наредба за таксите и цените за услуги на Столичната община. Според магистратите обаче това е нарушение на Закона за местните данъци и такси.

Законът определя количеството на битовите отпадъци за критерий при изчисляване на такса смет. Той дава възможност само по изключение, когато това количество не може да се установи, таксата да се определя на ползвател или като процент от данъчната оценка на имота.

Магистратите са установили, че Столичният общински съвет е приел, че ще действа по изключението, а не по правилото, без да изложи мотиви защо го прави. "Липсата на мотиви води до незаконосъобразност", пише в решението на съда. Още повече магистратите са установили, че през 2006 г. при приемането на наредбата в частта й за такса смет не е спазена процедурата. Проектът и мотивите към него не са публикувани на сайта на общината, а това е задължително, за да се информират гражданите и фирмите. Гражданска инициатива "Справедливост" оспори начина на определяне на такса смет. Според тях боклук правят хората, а не имотите, поради което е несправедливо таксата да зависи от данъчната оценка на имота, а не от количеството на изхвърления боклук. Вчерашното решение на съда не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини