Last news in Fakti

2 Август, 2011 11:20 2 284 4

Такса смет е незаконна

  • боклук-
  • такста смет-
  • данък-
  • община

Начинът, по който се определя такса смет, е незаконен, постанови Административният съд на София. Такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук. Системата за определяне на такса смет в София е уредена с Наредба за таксите и цените за услуги на Столичната община. Според магистратите обаче това е нарушение на Закона за местните данъци и такси.

Законът определя количеството на битовите отпадъци за критерий при изчисляване на такса смет. Той дава възможност само по изключение, когато това количество не може да се установи, таксата да се определя на ползвател или като процент от данъчната оценка на имота.

Магистратите са установили, че Столичният общински съвет е приел, че ще действа по изключението, а не по правилото, без да изложи мотиви защо го прави. "Липсата на мотиви води до незаконосъобразност", пише в решението на съда. Още повече магистратите са установили, че през 2006 г. при приемането на наредбата в частта й за такса смет не е спазена процедурата. Проектът и мотивите към него не са публикувани на сайта на общината, а това е задължително, за да се информират гражданите и фирмите. Гражданска инициатива "Справедливост" оспори начина на определяне на такса смет. Според тях боклук правят хората, а не имотите, поради което е несправедливо таксата да зависи от данъчната оценка на имота, а не от количеството на изхвърления боклук. Вчерашното решение на съда не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новата действителност

    3 0 Отговор
    Много правилно. Всички го знаехме, но както винаги си траехме. Всеки пълнолетен да дължи на общината, в която е регистриран, фиксирана сума без оглед на раса, етнос, социален статус и т.н. администрацията трябва да свикне да взема и от ромите. Много е лесно - като дава с едната ръка (държавата) на "социала", с другата (общината) да взема от същата сума. А тези със скъпите имоти - те така или иначе плащат по-висок данък за имота.
  • 2 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    Божке тръгнали сме в една незаконна държава закони да дирим,краят на дните наистина идва.Оня килър гръмнал 20човека дело 2г. и накрая оправдателна присъда и контрадело срещу държавата,тоя източил някакво предприятие бам дело 1,6г и оправдателна присъда и контрадело,Гад Зееви източи авикомпания Балкан–следва издирване чрез интерпол с червен бюлетин,тел. обаждане от страна на Гад Зееви в Бг след което бюлетина слиза и е оправдан,защото познайте ако се беше разбъбрил и ако беше дал имената на всички в източването какви имена щяха да изкочат от списъка.Мога още много да изброявам но вервайте ми времето няма да ни стигне,за последно в тази безправова държава ни го сложи и един който се видя в правото си да го направи и той бе:ЦАРЯ,да точно той мистър плешко и накрая кво даже той се вижда в правото си да изсече половин Боровец.Вие как мислите ще остане ли планински и ски туризъм,ето всичко ни е смет и после таксата е незаконна.
  • 3 защо

    2 2 Отговор
    E какво -да си мерим кг-боклука ли?
    Няма такова нещо.Едно място,където богатите да поемат по-
    голяма социална тежест и ще го премахнат ли?Глупости!!
  • 4 Фильо-шопа от село

    3 0 Отговор
    аз отскоро си изхвърлям и лайната в кофата пред блока, живея в сердика и ми е скъп данъка. Живея в наследствен апартамент 100 м2 сам,затова гледам да правя колкото се може повече боклук.Така де платил съм си...