Отидете към основна версия

4 520 16

Протест на хора взели ипотечен кредит в швейцарски франкове

  • ипотечен заем-
  • швейцарски франкове-
  • протест

В края на миналата седмица Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправи препоръки към кредитни институции да отстранят неравноправни клаузи в договорите си за отпускане на ипотечни кредити на потребители в швейцарски франкове. Днес лицата, които са взели банков заем в съответната валута излязоха на протест пред президентството. „Колкото повече плащаме, толкова повече дължим към банката. 50 000 EUR примерно, към днешна дата (след 7 години изплащане на двойно по-високи вноски ежемесечно), вече е към 70 000 EUR”, съобщи в предаване по радио „Хоризонт” Доротея Ангелова, председател на Сдружението „Защита правата на кредитополучателите".

Преди началото на имотната криза швейцарският франк беше с ниски котировки в резултат на решение на Централната банка на Швейцария и ипотека в подобна валута беше много изгодна като ресурс. Малка част от купувачите на недвижими имоти решиха да се възползват от това. В последствие обаче, отново с решение на Централната банка курсът на франка беше отвързан и той повиши стойността си с 20%. Към днешна дата поскъпването вече е 50%. И това оказва сериозно негативно отражение върху лица, които получават заплатите си в лева или евро, обясняват специалисти.

Три са банките, които са предлагали ипотечен продукт в швейцарски франкове. Не е ясен броят на лицата възползвали се от него. Организирането на протеста се извършва чрез Facebook като към групата там са се присъединили близо 2000 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини