Отидете към основна версия

6 879 6

Евтините имоти не будят интерес

  • ваканционен имот-
  • банско-
  • пампорово-
  • боровец-
  • цени-
  • криза
Снимка: М. Богданова ©

Състоянието на пазара на зимни ваканционни курорти вероятно ще остане тежко и тази зима. Цените в сравнение с пиковата 2007 г. са на половин цена. Най-силен спад има при 1-стайните апартаменти. Там понижението за три години е с 59%, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg. От 1210 EUR/кв.м през септември 2007-а сега подобни имоти се оферират на стойност 506 кв.м. Почти същата е цената и при двустайните имоти, където поевтиняването е 49% - от 1010 EUR/кв.м на 524 EUR/кв.м. С 44% по-евтино могат да се купят 3-стайните ваканционни апартаменти в Банско – от  950 EUR/кв.м, цената им вече е 537 EUR/кв.м.

Какво се случи от началото на тази година? Слабият зимен сезон доведе до спад на цените с около 10% през месец май спрямо началото на 2011-а. „Това доведе до увеличен интерес през летните месеци към ски курортите и реализиране на повече сделки, отколкото в активния зимен сезон”, обяснява Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Интересът обаче е към имоти в ниския ценови сегмент, уточнява тя.

Ниските цени до голяма степен се обуславят от силното предлагане. В момента в Банско се оферират около 130 студиа и още толкова тристайни апартамента. Броят на двустайните е около 350.

В останалите два големи зимни курорта – Боровец и Пампорово се предлагат значително по-малко количество имоти, съответно и цените са по-високи. „Офертните цени на апартаментите в Боровец са спаднали само с 22% от пиковите си стойности (които са били през 2009 г.), докато имотите в Пампорово са поевтинели с 38% през изминалите три години”, обяснява Стойкова.

 

Цени на ваканционни апартаменти в Банско

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини