Отидете към основна версия

4 509 1

Защо прозорците нямат нужда от пердета (СНИМКИ)

  • стъкло-
  • прозрачност-
  • осветеност

Един от най-използваните материали при строителството на съвременните сгради е стъклото. Днес стъклените „кутийки” не са рядкост. Не всички обаче искат да работят или пък живеят в толкова „отворени” към външния свят помещения. Именно желанието за уединение кара редица фирми да мислят върху управлението на прозрачността на прозорците. Решение на проблема дава умното стъкло Halio. С него помещението може да се затъмнява автоматично или ръчно.

При автоматичен режим стъклото само определя колко светлина да пропусне в помещението. Това е възможно благодарение на особената тонировка на стъклото, в резултат на което то приема тъмносив оттенък. Работата на умните стъкла се управлява с помощта на вградено в стената дистанционно управление. Освен това осветеността и затъмняването могат да се програмират предварително и тогава системата изпълнява всичко сама, отчитайки степента на осветеност в помещението и навън.

Ако в едно жилище има умни стъкла в няколко помещение, работата им също може да се синхронизира. Също така има възможност да се затъмнява само едно стъкло в дадено помещение (например ако изложението е изцяло южно), а останалите – не.

В основата си Halio са електронни стъкла. Компанията производител ще ги пусне на пазара през 2018 г., но на някои „затворени” пазари те ще се появят още през 2017-а.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини