3 Юли, 2018 15:57 5 112 20

Най-прозрачните пазари на недвижими имоти

  • прозрачност-
  • имоти-
  • класация
Най-прозрачните пазари на недвижими имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Анализаторите на специализираната консултантска компания JLL оцениха пазарите на недвижими имоти на 100 държави и на 158 града по 186 критерия. Сред тях са доходност от инвестициите, основни показатели на пазара, степен на публичност на финансова информация, регулаторни и юридически аспекти, процес на сключване на сделката, а също така и степен на устойчивост на сектора.

Световният пазар на недвижими имоти като цяло става по-прозрачен показва индексът Global Real Estate Transparency Index (GRETI). 85% отчитат положителна динамика по отношение на прозрачността сектора през тази в сравнение с миналата година.

Лидери в класацията са англоезичните държави – Великобритания, Австралия и САЩ. Някои държави от континентална Европа също са на предни позиции. Най-значителен напредък през тази година спрямо класацията от 2017-а има Холандия. За пръв път откакто се прави изследването в него влиза Швеция.

Що се отнася до градовете, то и тук на върха са англоезичните пазари. Първото място е за Лондон. В ТОП 5 влизат още Лос Анжелис, Сидни, Сан Франциско и Ню Йорк.

България е на 49-та позиция в групата на полупрозрачните пазари на недвижими имоти.

Най-прозрачните пазари на недвижими имоти


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    32 5 Отговор
    Имотен балон
    Това е пазара на недвижими имоти в България.
    Надуха го банките и имотните агенции

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Eee

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Не балон а американско влияние у нас.
  • 3 T34

    10 17 Отговор
    Балон балон и колко да е балон.
    Виена 5000 еврака метъра пролетариата бачка за илядо евро масово.
    Около нас гърция атина тли илядо метъра.
    Скопие илядо и двеста Евро метьра.
    Истанбул 2до 3 хиляди евро метъра.
    Тука дажи все оште е евтино.
    В совето столицата на булгаристан може и да 6стотака евра да купиш на метър.
    Язе вас бугари ни мога да ви разумея хочете висок стандарт висоси заплати от илядо евра па одите да купувати от лидъла стоки на промоциа и даже ако може без пари.
    Висок стандарт значи и висока цена така че не чекайте апартаменти по два за лев.

    Коментиран от #9

  • 4 браво краво

    6 6 Отговор
    Тези които най много реват за имотния балон и други глупости, много добре ги познавам, идват в офиса и забравят за всичко което били казали преди, предлагат да продавам техния имот и слагат едни цени..гледам и не мога да повярвам на ушите си, нямам нищо против,акъл не давам, като види че имота му стои ще смъкне цената, обаче ако се продаде,какво правим? значи цената е пазарна.Така че всички сте един дол дрънки..Съща работа и с наеми.В последен момент дигат наеми, държат се като магистрални ..само да дигнат цената с някой друг лев..Е нали и ви сте сред тях, ако ли не тогава бачкайте и купувайте,сега много купуват млади които работят в чужбина.Цените даже много са добри.Питам аз, тези с много акъл,където викаха преди година -две-Не купувайте, цените ще паднат, е, паднаха ли? ку-ец. Да бяхте купували тогава.

    Коментиран от #7

  • 5 Boxer

    8 1 Отговор
    Пазрът ни по средата, между Боцвана и Ирак...
    На един приятел, когато си търсеше парцел за къща, брокерът му предлага гробище...

    Коментиран от #6

  • 6 ЕХА

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer":

    Сигурно било евтино, и приятелят ви поставил такива изисквания,търсил атрактивно място, каква е вината на брокера - 0. Искате без пари в рая, и го получавате...
  • 7 Умен

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "браво краво":

    брокере за кого са добри цените? Само за тебе заради процента комисионна. Като са толкова добри цените защо от ЕК официално ни предупредиха, че са високи цените? Като са толкова добри цените защо БНБ официално предупреди банките да вниматав с ипотечните кредити? Благодаря ти, че каза новата лъжа на брокерите:"Публикувано във факти.бг: сега много купуват млади които работят в чужбина". За къв чеп им е на младите в чужбина, които по всяка вероятност ще останат там, да купуват имот в България. Кога ще спрете да лъжете и да надувате балона? Толкова народ познавам по чужбина все млад и на никой не му минава през акъла да купува имот в България.

    Коментиран от #10

  • 8 Смех

    7 0 Отговор
    -Баце продавам ти апартамента ми за 1000ев квадрат.
    -Абе аз не го купух тоя боклук когато беше 500ев. Що да го купя сега?
    - Защото сега е ниска лихвата и дават пари на всяко магаре.
    -Търси си магаре.
  • 9 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "T34":

    Може би не си заслужава да коментирам толкова неграмотно написан брокерски пост, но все пак... Първо: сравнения от сорта България - Австрия, София - Виена са неуместни - живото доказателство е как преди няколко години тук беше пълно с мигранти, които успяха да избягат към Германия и Австрия. Ако беше толкоз гот нямаше ли да останат тук вместо да плащат луди пари на каналджии да ги изнасят от тук? Второ: в Австрия социалните им помощи са над 800 евро, а дори касиер в супермаркет ти взема над 1000 евро. Трето: още не съм видял австрийци да бягат от лошия живот в австрия, за да дойдат тук да се борят с цигани, мутри и какво ли още не...
  • 10 читател

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Умен":

    Защото банките имат най-крадливата политика спрямо клиентите си и знаят, че утре като си раздадат достатъчно кредити и си вдигнат лихвите по ипотеките /ей така, защото много бил рисков финансовия пазар, защото сме били в поредната финансова криза и прочее нагласени глупости/ ще искат да продават и цената, на която ЧСИ-тата ще продават трябва да покрие високите наказателни лихви, които ще си надпишат. Нито на БНБ, нито на ЕС им пука за хората, които ще си загубят кредитите. Интересува ги да приберат повече пари за по-кратко време /нарича се ликвидност/. А иначе цените са такива, каквито купувачите ги плащат - нито повече, нито по-малко.

    Коментиран от #15

  • 11 Филип ll

    3 0 Отговор
    Господа кибици, статията коментира ПРОЗРАЧНОСТ на имотен пазар!
    В Кралството имаш право да влезеш в Имотния Регистър и да провериш ВСЯКА сделка и ВСЯКА собственост и ВСЯКА цена на имот, само с два клика на клавиатурата.
    В Кралството търговете са с ЯВНО наддаване, а не като у нас ЧСИ тата да си пунтират наддавателен процес с няколко подставени оферти за ефективно един и същ наддаващ.
    В Кралството се плаща такса поддръжка за блоковете и никой няма да ви позволи да превърнете градовете им в клоаки с безумно остъкляване, надигане на козирки по последните етажи, климатици на парче, саниране на парче и т.н.
    В Кралството общинският данък за малък апартамент е над две хиляди лева на годишна база и градската стреда - озеленяване, паркове, междублокови пространства, квартални улички и т.н. е направена да радва окото на живущите.
    В Кралството се плаща реален данък върху реално платената цена, а не както в България левове вместо евра при сделка в евро при занижена данъчна оценка. Когато всички крадете, не обвинявайте мутренските политици че правят същото.
    А цените са пазарни и никакви брокери не им влияят. Лихвта на централните банки е ниска и кредита тече като река, сега е момента да се строи и благоустройва...до следващата финансова криза. Аз лично последно купих миналата година напролет, сега вече не бих купувал на тези цени. Следя развитието на пазара в Кралството и знам че започва охлаждане. На принципа на скачените съдове, обикновено същото идва и в Бълга
  • 12 Пепе

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Като не си наясно не пиши глупости. Първо: Няма никакъв балон, и ако има той е в главата на такива като теб.
    С какво банките "надуват" балон? Че дават изгодни кредити ли? Някой да те кара да теглиш кредит насила? Не!
    Агенциите ли? Нищо подобно. Цените ги "надуват" ПРОДАВАЧИТЕ!
    Защото са алчни и забравиха как през 2009 година се сринаха цените и обикаляха по агенциите да си предлагат имотите на половин цена от сегашната. Същото важи и за строителите!
    Агенциите нямат интерес от високицени и непродаваеми обекти, защото това затормозява пазара. По скоро интерес имат от умерени цени, спокоен пазар и повече оборот. Това е А и Б във всяка търговия и имотният пазар не прави изключение.
    Така че престанете да се заблуждавате относно банките и агенциите. Ние продавачите диктуваме пазара но не на пазарен принцип. Това е!

    Коментиран от #14

  • 13 Собственик

    8 0 Отговор
    В момента продавам имот. Всички агенции в Пловдив вдигнаха цената на имота ми с 1300 до 2000 евро с обясненията че те трябва да си вземат "своето" и "така се продават имоти в България". А аз пуснах обява ОТ СОБСТВЕНИК и не съм поканил нито една агенция , дори намалих цената но все още без мое разрешение имота се предлага от агенциите на по висока от моята цена. Е кой сега надува цените?

    Коментиран от #17

  • 14 Умен

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пепе":

    Точно брокерите надуват. За банките и аз съм съгласен, че ненадуват. Банката не участва в образуването на продажната цена. Там са брокера, купувача и продавача. Те я формират. Обаче брокерите с лъжи от типа, че сега купували млади, които работили в чужбина, подлъгват продавачите да вдигат цените или направо брокерите си ги надуват. Също подлъгват и купувача, че ще станат още по-високи, ако не го вземе сега имота.
  • 15 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "читател":

    Толкова ти е сбъркан и лишен от логика отговорът на моя коментар, че няма да си правя труда да ти отговарям и да ти посочвам противоречията.
  • 16 Филип ll

    1 0 Отговор
    Кредитния пазар създаден от централните банки без изключение вдига цените. Първо се насища икономиката с капитал - ЕЦБ, Федералния Резерв, БоЕ чрез quantitative easing създадоха трилиони съответно €, $ и £. В същото време свалиха лихвите до 0,5%. Така се излизе от кризата на кредита отпреди десет години. Друго май не е измислено. Съответно пазарът се раздви със свежи пари (трилиони) и евтин кредит. А брокерчетата са много миниатюрни за да влияят на това. Те са търговци-посредници с манталитета на всеки друг такъв - от автоджамбазите до кварталния бакалин. Ще ви омайват колко скъп е имота който ви продават, и колко сте се набутали с имота който продавате вие. Не ми се вярва някой да купи имот за повече отколкото е убеден че струва, а ако го направи, съжалявам, той сам си е виновен.

    Коментиран от #18

  • 17 Филип ll

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Собственик":

    Нахалните брокери са си сложили комисиона и го продават без твое позволение. Как обаче тези брокери ще правят огледи, да не говорим за сделка, без твое позволение? 1500 не е надуване на цена. 25000 е надуване на цена. Визирам нов двустаен 77м в Пловдив/Мараша който се продаде за 44000 преди пет години, а сега същия струва 69000. Ето ТОВА е надуване, и то не идва комисиона.

    Коментиран от #19

  • 18 Умен

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Филип ll":

    Елементарен въпрос. Ако брокерчетата са миниатюрни защо няма такова поскъпване и при колите, както при имотите? И кола се купува със заем. Също така говорим за българският пазар, който в сравнение със световния е миниатюрен и както виждаме от независимата статистика по-горе, и непрозрачен. Освен това централните банки може да свалят лихвения процент, но националните може и да не го свалят а дори да го покачат. Лихвения процент зависи от количеството пари в банките. Когато имат пари гледат да ги раздадат под формата на кредити и затова смъкват лихвата и обратно. Или казано по друг начин, пари има в банките щом е ниска лихвата за кредитите и се пита в задачата с какви пари се правят така наречените сделки.
  • 19 Собственик

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Филип ll":

    Съгласен съм, за един имот в рамките на няколко месеца не е надуване на цената. Сам казваш примера в период от пет години и постепенните им действия довеждат до резултата който цитираш. И никой собственик не е длъжен да им дава комисионни след като сам предлага имота. Алчността им да вземат 2 и повече процента от всяка страна по сделката води също до този резултат.
  • 20 Рентиер

    0 0 Отговор
    Не е добре положението а прозрачността на пазара за жилищните имоти. Докато не се регламентира посредническата дейност ще е пълно с "обяви за частни лица" и фрази от типа на "цената е за КЛИЕНТИ на агенцията, работим и с колеги на цената с 5% отгоре";
    Аз ако не разбирах от имоти, но искам да си купя апартамент на прилична цена в квартал Х отивам при брокер, казвам му параметрите и почваме огледи. Но огледи не на всичко, което е на пазара, защото някои обекти с примамливи цени, без знанието на собствениците им, се офертират само на частни лица в името на двойната комисионна. И ето как пазара е непрозрачен. Отделно в imot.bg, госпожа Милена може да помисли за опция като се сваля една обява от агенция да се попълва бланка с обяснение каква цена е договорена и прочие за да се събират реални данни за сключените сделки- а не свободни съчинение от типа на- според ней- големия сайт за имоти- imot.bg цената за двустаен в квартал У е и офертнтата цена.