Отидете към основна версия

2 975 3

Новият дом на ЕС (СНИМКИ)

  • ес-
  • сграда-
  • брюксел

10 години и 321 млн. EUR. Това е цената във време и пари, платени за новия дом на Европейския съюз в Брюксел. Първоначално цената е трябвало да бъде 240 млн. EUR, но през периода на строеж цената на труда в Белгия се е повишила.

Внушителната постройка се намира в близост до използвания до момента комплекс „Джустус Липсиус” и ще продължи да се използва от евродепутатите заедно с новата. В сграда „Европа” ще се провеждат заседанията на Европейския съвет, които на година близо 6000 на брой. Първото е днес – 16 януари 2017 г. като на него трябва да бъдат обсъдени ситуацията в Сирия и близкоизточния мирен процес.

Относно екстериора и интериора на сградата, то те са дело на архитекти от Белгия, Великобритания и Италия. Постройката е решена в стил „Ар деко”. Особеното при нея е, че в основната част на сградата е разположено огромно яйце, наречено „Космическото яйце”. Именно в него е разположена заседателната зала, в която евродепутатите ще заседават. Самото яйце е изградено от рециклирана дограма от 3750 прозореца. Всички те са събрани от 28-те членки на ЕС. Целта е да се покаже, че старите строителни материали могат да бъдат отново използвани и то за дълго време.

Разбира се, сградата е съобразена с най-новите изисквания за екологичност. Така например, на покрива има слънчеви панели, а дъждовната вода се използва във водоснабдителната система на комплекса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини