Отидете към основна версия

5 048 12

Пазарът се отпушва при спад от 22%

  • жилища-
  • сделки-
  • спад-
  • испания-
  • мадрид

От началото на тази година сделките с недвижими имоти в Испания продължават да спадат. За периода януари-август 2011 г. са продадени 262 600 жилища и къщи, съобщава специализираният сайт Eurodomik.
Лидер в броя сделки е Андалусия, където 52 300 имота имат нови собственици. На второ място остава столицата Мадрид с 36 100 покупко-продажби. Третата и четвърта позиция са заети от Валенсия и Каталуния, съответно с 34 800 и 34 300 сделки.

Най-малко купувачи на имоти има в двата автономни испански града, разположени в Северна Африка – Сеута и Мелиля. От началото на годината там са продадени едва 650 имота.

Недостигът на заемен капитал е основната причина за по-малкия брой сделки в Испания, изтъкват местни анализатори. За периода август 2010-август 2011 г. се отчита спад от 41.7% в количеството на отпуснатите ипотечни кредити. Само за първите осем месеца на тази година понижението е 29.%.

„Има търсене на жилища, но хората не могат да си позволят покупката заради високите цени”, обяснява Фернандо Есинар, главен анализатор в специализирания сайт Idealista.com. Той допълва, че до повече сделки би се стигнало, ако цените паднат с още 22%.

В края на септември 2011-а жилищата в Испания поевтиняха със 7.4% на годишна база. Спадът засегна големите градове и Средиземноморското крайбрежие, където повечето чужденци купуват втори дом. На общия фон на спад изпъква сегментът на луксозните имоти, където цените остават стабилни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини