Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 15:07 5 035 12

Пазарът се отпушва при спад от 22%

  • жилища-
  • сделки-
  • спад-
  • испания-
  • мадрид

От началото на тази година сделките с недвижими имоти в Испания продължават да спадат. За периода януари-август 2011 г. са продадени 262 600 жилища и къщи, съобщава специализираният сайт Eurodomik.
Лидер в броя сделки е Андалусия, където 52 300 имота имат нови собственици. На второ място остава столицата Мадрид с 36 100 покупко-продажби. Третата и четвърта позиция са заети от Валенсия и Каталуния, съответно с 34 800 и 34 300 сделки.

Най-малко купувачи на имоти има в двата автономни испански града, разположени в Северна Африка – Сеута и Мелиля. От началото на годината там са продадени едва 650 имота.

Недостигът на заемен капитал е основната причина за по-малкия брой сделки в Испания, изтъкват местни анализатори. За периода август 2010-август 2011 г. се отчита спад от 41.7% в количеството на отпуснатите ипотечни кредити. Само за първите осем месеца на тази година понижението е 29.%.

„Има търсене на жилища, но хората не могат да си позволят покупката заради високите цени”, обяснява Фернандо Есинар, главен анализатор в специализирания сайт Idealista.com. Той допълва, че до повече сделки би се стигнало, ако цените паднат с още 22%.

В края на септември 2011-а жилищата в Испания поевтиняха със 7.4% на годишна база. Спадът засегна големите градове и Средиземноморското крайбрежие, където повечето чужденци купуват втори дом. На общия фон на спад изпъква сегментът на луксозните имоти, където цените остават стабилни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    4 0 Отговор
    И тук трябва да се направи професионална анкета да се разбере при какъв спад пазарът се отпушва. Иначе голямя мъка.
  • 2 БГ

    4 1 Отговор
    В България при 50% спад ще се отпуши пазара.Но трябва да мине време алчните продавачи да го разберат.До тогава ще си седим и ще гледаме как някакви анализатори предсказват растеж на пазара а той не идва и не идва.
  • 3 Иракли Иракли

    1 4 Отговор
    До БГ
    Ами, хайде да си дадем имотите 50 % по-евтино и някой да се радва
    и да разказва,че намерил златен евтин имот,а собсвиника.......абе
    един глупак.

    Коментиран от #6

  • 4 pecan

    2 0 Отговор
    цени от 400-500 еуро за имот в столицата са нормални а и вече започват да се срещат в сайтовете на съдия изпълнителите.скоро предполагам тези цени ще станат закономерност там.
  • 5 Ник

    3 0 Отговор
    Че то и в сайтовете за имоти вече има оферти за по 400-500 евра за столицата. За съдя изпълнител очаквам поне 30% по надолу крайна цена.
  • 6 Gogou

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иракли Иракли":

    @3 Иракли: Ти наистина ли продаваш имота си скъпо, за да те похвалят, че не си глупак??? Не искам да те нападам, така излиза от твоите думи. Имотът е стока, аз съм купувач - изгодно ми е - купувам, на теб ти трябват пари - продаваш. Не трябва да се робува на понятия като "евтино" и "скъпо", които са толкова относителни и субективни, че цяла безкрайност можем да спорим за точна сума. В едно нещо съм убеден - този имот балон 2006-2007, отприщен с раздаването на кредити с бой по ушите, роди безумни оферти и безумни очаквания...
  • 7 Иракли Иракли

    1 4 Отговор
    До №6 Gogou
    Аз неискам някой да ме хвали!Имотът наистина е стока и трябва
    да устои на цената.Болон за 2006/2007 год.за НИ няма,това са
    реални цени на българскитени имоти.Просто Ние българите
    като племе още ИРЕЧЕК го е казал че сме негодни.Това е нещо
    като онова което беше построено и ние му мамата разплакахме,
    искам да кажа унищожихме.Дълъг е този коментар в това направление.

    Коментиран от #8

  • 8 Gogou

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иракли Иракли":

    @7 Ти лично какво допринесе, за да притежаваш твоите "наследствени" имоти? Те са ти просто подарени и ти не си се бъхтал за тях (твоите предци са). Естествено е да искаш да ги продадеш на най-добрата за теб цена. Естествено е за мен да искам да ги купя на най-добрата за мен цена. Разбираш ли, няма такова понятие като "реална цена" - няма инструмент, който да може еднозначно да изчисли колко струва твоята земя. Като те кефи толкова, защо я продаваш? Защо не си я запазиш за по-добри дни, когато ще струва два или три пъти повече? И повярвай ми, това няма нищо общо с приказките ти за Бай Ганьо и Иречек, Алеко далеч не е имал това в предвид (да, наистина е дълъг спор)...
  • 9 я-я туре

    2 1 Отговор
    Цените трябва да паднат до 250-300 евро на кв. - за мен това са реалните цени,всичко останало са 200 - 300 % печалби . В последните години от продажба на нови апартаменти се печелеше повече отколкото от продажба на наркотици
  • 10 GHM

    1 1 Отговор
    Егати чик............. мислене-и защо сме негодни като нация-защото никой не иска пикливите ти имоти ли ?.
    Да си си помислил,че вината може да бъде в теб-защото ако бяха на нормална цена хиляди щяха да се избият да ги вземат от теб.Ако не е така значи трябва да се замислиш дали цените са реални-или живееш в илюзията подхранвана от брокери,банки,телевизия и радио ,че имотите трябва да бъдат поне 3000 евро на квадратен метър "понеже сме в европа".
    А допреди няколко години по твощта логика сигурно бяхме много качествен народ когато 2 % от населението пусна стръвта и хиляди се озоваха с ипотечни кредити за 20-30 години,които сега,се чудят как да се оправят и надуха имотния балон до небесата,че гетата в софия стигнага до 1000-1500 евро на кв.метър.
    Увеличаване на цените и мощно закупуване на имоти в краткосрочен план(следващите 3-5 години) на какви основания смяташ,че това ще се случи:
    1)Силно развиваща се икономика и бурен прогрес в ЕС
    2)Огромен демграфски ръст(сред българите,защото м..галите много,много не си падат по закупуван на жилища)
    3)Чувствително увеличаване на доходи
    4)Финансова и политическа стабилност(не само за България,а и за европа-поне в България имаме политическа стабилност)
    5)Държава която предоставя прекрасни условия за развитие-ниска престъпност,сигурност,адекватно здравеопазване,качествено образование..................................(единственото,което предоставя са ниски данъци в срванение с Европа и срванително високо ДДС).
    Държавта тотално абдикирала от задълженията си(справка Катуница) и познай как това се отразява навсякаде включително и вържу имотите ,съчетано и с икономическата криза.
  • 11 различен

    0 0 Отговор
    До 10 GHM! Изборите свършиха и ти се появи! Бравос! Иначе за другото си прав!
  • 12 ГладенБрокер

    2 1 Отговор
    Реалните цени са тези на които се продава една стока
    Сега имоти не се продават, значи цените са нереални
    Който се е набълбулкал, моля да не обижда народа си
    Народът ни не е длъжен да угажда на всеки балък, набутал се с тухли и киреч