Отидете към основна версия

6 917 17

Ръст на продажбите на ипотекирани имоти

  • лоши кредити-
  • търг-
  • публична продан

Със 16% са се увеличили продажбите на ипотекирани имоти на месец. Ако през 2010 г. средно месечно са се продавали по 475 жилища, то през тази година тази цифра вече е 550, или със 16% повече, съобщава bTV.

Продажбата както на свободния пазар, така и на този чрез търг е затруднена. Статистиката показва, че от 10 първи продажби на публична продан се реализира само една. На втора продан цената, от която започва наддаването е с 20% по-ниска от тази на първа.

Ако сумата от продажбата на имота на търг не погаси дълга към банката, кредитополучателят продължава да е длъжник на финансовата институция, припомнят специалисти.

Увеличаващият се брой на продаваните имоти чрез публична продан води до логичния въпрос дали съдебните изпълнители в даден момент няма да се окажат конкуренция на брокерите. Последните не се опасяват от подобна ситуация. „Самата банка няма интерес имотът да бъде продаден на публична продан пак поради това, че на търговете се взема по-ниска цена. По отношение на цените, не очакваме да има спад, нито повишение през следващата година. Ще сме свидетели на един стабилен пазар”, обяснява посредници.

Това, което отчитат брокери е, че през последните няколко месеца почти половината от собствениците продават имотите си, защото изпитват затруднения при изплащане на ипотечния си кредит.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини