Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 23:53 6 907 17

Ръст на продажбите на ипотекирани имоти

  • лоши кредити-
  • търг-
  • публична продан

Със 16% са се увеличили продажбите на ипотекирани имоти на месец. Ако през 2010 г. средно месечно са се продавали по 475 жилища, то през тази година тази цифра вече е 550, или със 16% повече, съобщава bTV.

Продажбата както на свободния пазар, така и на този чрез търг е затруднена. Статистиката показва, че от 10 първи продажби на публична продан се реализира само една. На втора продан цената, от която започва наддаването е с 20% по-ниска от тази на първа.

Ако сумата от продажбата на имота на търг не погаси дълга към банката, кредитополучателят продължава да е длъжник на финансовата институция, припомнят специалисти.

Увеличаващият се брой на продаваните имоти чрез публична продан води до логичния въпрос дали съдебните изпълнители в даден момент няма да се окажат конкуренция на брокерите. Последните не се опасяват от подобна ситуация. „Самата банка няма интерес имотът да бъде продаден на публична продан пак поради това, че на търговете се взема по-ниска цена. По отношение на цените, не очакваме да има спад, нито повишение през следващата година. Ще сме свидетели на един стабилен пазар”, обяснява посредници.

Това, което отчитат брокери е, че през последните няколко месеца почти половината от собствениците продават имотите си, защото изпитват затруднения при изплащане на ипотечния си кредит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това не е така

    1 5 Отговор
    и аз търсех ипотекиран имот и постоянно проверявах в сайта на частите съдебни изпълнители - там трябва да има всичко....

    вече се отказах , всичко е лъжа и измама , както и предполагах !
    ---------
    всеки който е приел че ще купи имот от търг да погледне какво се предлага!
    изпуснах момента преди година за един тристаен в очакване на ниски цени и се излъгах.
    ---------------------
    http://www.sales.bcpea.org/?q=properties
    -----------------------

    евтиното е илюзия и скоро ще се разбере
  • 2 гост

    5 1 Отговор
    Цените на имотите ще се сгромолясат след Нова година, когато банките
    пуснат ипотекираните имоти. Малкия и среден бизнес фалира.
  • 3 rtttty

    3 0 Отговор
    te 6te stanat bez pari i togava 6te kupuvame a ne kakto ima se iska na al4nite broker4eta
  • 4 Иван

    3 1 Отговор
    Уважаеми господине/госпожо,пощадете се и не се налагайте толкова болезнено с чука.В момента пазарът на имоти в БГ по аналогия на световният такъв е изпаднал в дълга и тежка депресия-опровергайте ме ако можете!В САЩ рецесията е докарала цените до 2002 година-очаквано достигане на нива от преди пукването след 19-20 години.Надуването е продължило около 10 години,а спадът е бил много бърз-сравняват го с това,което се е случило през великата депресия от 30 години на миналия век.В САЩ съществува закон за личен фалит,който защитава едиственото жилише на индивида и ипотечни лихви по малки от 5%-в зависимост с какъв процент лично участие влизаш в закупуването на имот,като те са постоянни за целият период на ипотеката.Годишна заплата под 20 000 долара се счита за най минималната -мияч на чинии,проверка на билетчета в киносалони и прочие,тук средна заплата за изтеклата година 680 лева,при повече от 10%безработица...Офертни цени квадратен метър за панел в Люлин,Меден рудник,Владиславово,Кайсиева градина-580 -680Евро,офертни цени за кв.метър в Лас Вегас-тухла 518 Евро..Ако искаш отвори сайтове за имоти в източните провинции в Германия,там има интересни тенденции в офертите-отчети разликата между нашите и техните заплати-отвори статистика на двете държави за да не бъдеш подведен.В Англия спада на имоти продулжава-за 2012-2013 година очакванията са за 40-50% спад ,справка Housepricecrash.co.uk.,там лихвените нива на ипотечният кредит са най ниски в Европа,а сега седни и изчисли колко щеше да ти излезе мечтаният апартамент тук, след като си изплатиш двадесет годишният кредит тук,и такъв в Англия за малка къщичка с двор.Панелката в Люлин ако успееш да излъжиш семейният глад ще ти излезе по скъпа.Оставам те да смяташ дали трябва да си блъскаш главата или да изпиеш една ракия....
  • 5 Симо Симов

    4 0 Отговор
    Човече, сега идва момента на ЧСИ! Тая работа не става с бързане. Бързащите 2006-7 г. да не изпуснат , сега са с двата крака в канала!
  • 6 Психоза Масова

    2 0 Отговор
    Скоро ЧСИ ще са единствените, които продават. Брокерите само ще наблюдават какво се случва. Банките нямат интерес да продават на по-ниски цени, но ако изрядните кредитополучатели научат, че могат да си живеят в апартаментите, без да плащат, просто защото банките нямали интерес да продават, какво ще се случи? Банките покриват загубите от 20 % неплащащи с печалбите от 80 % плащащи. Ами като стане 50 на 50?
  • 7 Това е така

    6 0 Отговор
    Сривът е неизбежен и със "заклинания че това не е така" няма да го спрете.
    Продавайте, утре ще е късно.
  • 8 Александър Тодоров

    1 0 Отговор
    Epa to tuka si e faliralo si4ko ot kak se pomnq taka 4e nisto novo.
  • 9 оцеола

    2 0 Отговор
    Който има пари-да купува.
    Който му трябват пари-да продава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Observer

    2 2 Отговор
    Не знам за "алчните брокерчета",но знам ,какви проблеми могат да си докарат алчни "купувачи" ,които се радват на чуждото нещастие..и чакат да им падне еФтин имот от ЧСИ.
    На ясно ли си изобщо,какво може да се случи (евентуално) след покупка на имот на търг?Явно не...

    Коментиран от #15

  • 12 AXXX

    0 2 Отговор
    Да не забравяме за какво говорим: просрочените ипотеки са 2,3% от кредитите или 1,2 млрд. лева. Нищо, чакайте си... И кажете по едно мерси на Меркел, че после следва наваксването – в кредитирането (от 12% ипотеки/БВП до 40-50% като в другите страни), в 50% спад дотука плюс две години, които трябваха до получаването на балон и у нас, който се отложи заради чуждата криза. Ако ме разбирате...
  • 13 Незлобен некупувач

    5 0 Отговор
    И какво може да се случи, нещо заплашваш ли...
    Жалка картинка
    Заплашвай лъжливия брокер, който те е излъгал и си се набутал със скъп непродаваем имот
    Алчни са точно бакерите и брокерите, които са ти обяснявали колко желязна е "инвестицията в имоти"
    Как никога няма да си на загуба и колко си умен щом ги слушаш
    И се радвай ако се намери някой купувач, защото ако не се продаде имота, банката ще те съди
    Съвсем реално......
  • 14 bubblehead

    2 1 Отговор
    офертни цени за кв.метър в Лас Вегас-тухла 518 Евро..

    ---------------------------------------------------------------
    Ай по полека бе другари! Начи в 10 думи 3 глупости! Как го правите? Глей са никoй не е виждал тухла в Лас Вегас, ама никoй ни богаташи не бедни, само дървени колиби надясно и наляво. Цените от къде ги видя в евро или от инерцията пишем и не мислим. И трето цените в Лас Вегас и в цяла Америка са на квадратен фут ( които е около 1/10 от м2) тоест ако си видял нвкъде някакви цени имай едно на ум че може и да са всъснист x10 на това което си мсилиш така като си стоиш в панелката в Люлин и пишеш за мечтата Лас Вегас. Ха-ха-ха! Тя па една мечта (тая тема съм я дъвкал също ) ама хайде.

    Коментиран от #16

  • 15 аноним

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Observer":

    @11
    ----------
    Българинът е глупак и слуша само онова което му харесва
    вече има смачкани мутри на алчни глупаци , повече обаче няма да има защото следват други неща
  • 16 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "bubblehead":

    14,само в САЩ ли жилищната площ се мери във футове-за целта има във всеки персонален телефон и едни конвертори,които ти дават веднага отговора колко фута са съответните метри...Ха,ха,ха па си един глупак-по скоро брокер под налягане...
  • 17 ГладенБрокер

    0 0 Отговор
    Мехур

    Ако за теб конвертирането явно е висша математика, за хората с нормален интелект е лесно