Отидете към основна версия

2 432 4

Средна цена на жилище над 6 млн. USD

  • австралия-
  • жилища-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Ако прогнозите на анализаторите се сбъднат и средната цена на жилище в Сидни след 20 години бъде 6 млн. USD, то мечтата на много австралийци за собствен дом няма да се сбъдне. Именно придобиването на недвижима собственост е една от „болните” теми в Австралия. Причината е високото търсене, което от години превишава предлагането.

Повишаването на броя на населението, тенденцията към покупка на по-малки по площ жилища и високото търсене, както от страна на местното население, така и от чужденци, подгряват имотния пазар.

Въпреки, че населението на Австралия нараства на годишна база едва с 1.4%, всяка година в страна от чужбина идват да живеят 340 000 чужденци. За Сидни този процент е 1.8%. Ако този темп на увеличение се запази, то през 2037 г. в австралийската столица ще живеят близо 2 милиона души.

Населението на Мелбърн също расте с бързи темпове. Към средата на XXI в. той трябва да изпревари Сидни по брой население.

Пет пъти е нараснала цената на жилищата в австралийската столица през последните две десетилетия – от 233 000 USD на 1 190 000 USD. За същия период в Мелбърн средните стойности са се повишили от 142 000 USD до 943 000 USD. В същото време заплатите на населението са се увеличили едва два пъти. На базата на направените анализи брокери прогнозират, че в следващите 20 години средната цена на имот в Сидни ще надхвърли 6 млн. USD.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини