Отидете към основна версия

2 419 6

Колко вложиха чужденците в български имоти

  • инвестиции-
  • чужденци-
  • българия-
  • имоти-
  • нси
Снимки: М. Богданова ©

Несъмнено секторът на недвижимите имоти беше, а и се очертава и отново да бъде един от движещите сектори на българската икономика. За разлика от миналия пик на пазара, при този се разчита предимно на български купувачи. През последната година обаче отново се наблюдава тенденция, при която чужди предприемачи в сектора поглеждат към нашата държава. По данни на Националния статистически институт от началото на демокрацията но края на 2015 г. (докогато са налични данни) общата сума на чуждите инвестиции в България е 23.163 млрд. EUR. От тях 13.88%, което представлява 3.216 млрд. EUR са вложенията в имоти. В сметките не влизат хотели. Ако и те бъдат включени в сметката сумата значително ще набъбне.

От началото на промените у нас до края на 2015 г. в строителството са вложени 755 млн. EUR. Следва секторът на хотелиерство и ресторантьорство с чуждестранни инвестирани в размер на 655 млн. EUR.

Другите два сектора, в които чужденците най-много са инвестирали у нас, са търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Техният дял от всички чуждестранни вложения е 19.4%, или 4.496 млрд. EUR. Най-много – 37.6%, или 8.7 млрд. EUR са вложенията в производството и добивната промишленост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини