5 Юни, 2017 10:56 2 412 6

Колко вложиха чужденците в български имоти

  • инвестиции-
  • чужденци-
  • българия-
  • имоти-
  • нси
Колко вложиха чужденците в български имоти - 1
Снимки: М. Богданова ©

Несъмнено секторът на недвижимите имоти беше, а и се очертава и отново да бъде един от движещите сектори на българската икономика. За разлика от миналия пик на пазара, при този се разчита предимно на български купувачи. През последната година обаче отново се наблюдава тенденция, при която чужди предприемачи в сектора поглеждат към нашата държава. По данни на Националния статистически институт от началото на демокрацията но края на 2015 г. (докогато са налични данни) общата сума на чуждите инвестиции в България е 23.163 млрд. EUR. От тях 13.88%, което представлява 3.216 млрд. EUR са вложенията в имоти. В сметките не влизат хотели. Ако и те бъдат включени в сметката сумата значително ще набъбне.

От началото на промените у нас до края на 2015 г. в строителството са вложени 755 млн. EUR. Следва секторът на хотелиерство и ресторантьорство с чуждестранни инвестирани в размер на 655 млн. EUR.

Другите два сектора, в които чужденците най-много са инвестирали у нас, са търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Техният дял от всички чуждестранни вложения е 19.4%, или 4.496 млрд. EUR. Най-много – 37.6%, или 8.7 млрд. EUR са вложенията в производството и добивната промишленост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    9 0 Отговор
    Хубава статистика. Те и в Банско и Слънчев Бряг влагаха, а после кой можа се отърва, останлите изядоха големия.
  • 2 Бай Либен

    10 2 Отговор
    Гледай сега, какво става. Започна вече. Лошо е за продавачите, които имаха надежди, но цените станаха непоносими - не става въпрос за слАнчака, а за София. Не е реално пари за цял живот, да се дадат за нещо, което не е ясно дали ще може да се продаде. Смятам, че баланса ще "дойде" по естествен път

    Коментиран от #4

  • 3 gogo

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От началото на промените у нас до края на 2015 г. в строителството са вложени 755 млн. EUR. Следва секторът на хотелиерство и ресторантьорство с чуждестранни инвестирани в размер на 655 млн. EUR.
    Тези цифти не покриват годишните разходи на администрацията :). Да бяха милиарди да се радваме а то били милиони сами.
  • 4 111

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Либен":

    Какви пари за цял живот, колко живота трябва да живееш, за да си купиш със средната заплата за София 1000 лева- 3-стаен от едни 150 000 евро, както вече достигнаха тухлите в по-хубавите квартали? Те вече на ш.и з. вървят такива цените! Има застой, вече, лек спад в сделките, а ако излезе нещо на адекватна цена се продава за часове.
  • 5 nkavrakov

    8 4 Отговор
    В момента дори и брокери си признават откриито че да се купува имот е чиста лудост.За да ти каже брокер да не купуваш,трябва да си психично недобре за да си даваш парите за жилище прии тези нерални,космически цени.Пазара на имоти е в БАЛОН вече !
    Най прецакани в момента са тези които глътнаха ипотечни кредити защото банките полека лека ще запознат да вдигат лихвите и да обират каймака .Тежко му и горко на този който в момента тегли ипотечен кредит.
  • 6 One Wise

    11 1 Отговор
    При 30000Е реална себестойност на 100 кв. апартамент да плащаш 150000Е !!! това е не просто лудост, това е проблем в държавата, която създава условия за монополизъм и картел. И друго - яловата общинска политика даде ход на хаотично презастрояване , създадоха се цели квартали с улички лабиринти на които две коли трудно се разминават. Общината спешно трябва да спре всякакво строителство, да промени закони, да се начертае нова инфраструктура с прави булеварди, положени комуникации , междублокови пространства и градинки. В момента върви пълно безумие, безхаберие и хаос.